Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

DRANK & DRUGS: Doe mee aan het Profielen-onderzoek

Gepubliceerd: 13 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Profielen doet onderzoek naar het drank-, drugs en medicijngebruik van Hogeschool Rotterdam-studenten. De vragenlijsten zijn verstuurd en de resultaten zijn terug te lezen in het meinummer van Profielen.

Illustratie van een werkbureau met een omgekeerde glaswijn erop

Ben jij een student die het bier het liefst per meter haalt? Of ben je iemand die bewust niet drinkt en niet rookt? Vind je het lekker om de week af te sluiten met een blowtje? Mis je weleens colleges en tentamens omdat je een kater hebt en niet fit bent? Of heb je last van een familielid dat te veel drinkt of gebruikt?
Allemaal vragen waar Profielen graag antwoord op zou willen krijgen en daarom hebben alle HR-studenten vannacht een enquête in hun mail ontvangen.

Dit is wat we weten: Van de hbo/wo-studenten tot en met 19 jaar drinkt 8 tot 12 procent overmatig: mannen meer dan 21 glazen per week, vrouwen meer dan 14 glazen per week. Cannabis is de meestgebruikte drug in Nederland en het gebruik in de afgelopen twaalf maanden is met 21 procent het hoogst onder 18- tot 25-jarigen, de leeftijd van veel hbo en wo-studenten. Van de 18- tot 25-jarigen gebruikte 11,7 procent het afgelopen jaar ecstasy. En er is een sterke relatie tussen alcoholgebruik en studievertraging of -uitval, vooral bij mannelijke studenten.

Wat we niet weten, is hoe het op de Hogeschool Rotterdam zit met alcohol-, drugs- en medicijngebruik van studenten en of er ook bij ons een relatie is met studiesucces. Daarom doen Profielen en de kenniscentra zorginnovatie en talentontwikkeling onderzoek naar studenten en middelengebruik.

Anonieme enquête

Profielen hoopt dat zoveel mogelijk studenten de anonieme enquête invullen. Hoe meer ingevulde vragenlijsten er zijn, hoe steviger de conclusies die aan de uitkomsten verbonden kunnen worden. Omdat de vragenlijst anoniem is, kunnen er geen iPads verloot worden onder de deelnemers.

Wat we wel doen, is een themanummer maken over drank en drugs dat in mei verschijnt.

Studenten die de vragenlijst willen invullen, hebben tot 12 januari 2019 de tijd om dit te doen. De link naar de enquête zit in de studentenmail met het onderwerp: ‘DRANK & DRUGS: Doe mee aan het Profielen-onderzoek’.

Tekst: Dorine van Namen
Beeld: Vijselaar en Sixma

Studenten die over dit onderwerp geïnterviewd willen worden, kunnen contact opnemen via dit e-mailadres: d.m.van.namen@hr.nl.

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to DRANK & DRUGS: Doe mee aan het Profielen-onderzoek

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top