Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

DUO mag in reisgegevens snuffelen

Gepubliceerd: 5 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws

In de strijd tegen fraude met de basisbeurs mag de Dienst Uitvoering Onderwijs de reisgegevens van studenten bekijken. Dat schendt weliswaar hun privacy, maar dat mag best, oordeelt de rechter in hoger beroep.

Krijg je een basisbeurs voor uitwonende studenten terwijl je stiekem nog bij je ouders woont, dan kunnen controleurs van DUO je reisgegevens opvragen: ze zien dan waar je in- en uitcheckt met de ov-studentenkaart.

Maar maken ze met zulke controles geen inbreuk op de privésfeer van studenten? De Haagse rechtbank vond van wel en tikte DUO op de vingers. Het nieuws belandde op de voorpagina van de Volkskrant, verschillende politieke partijen spraken er schande van en ook studenten organisaties waren boos.

DUO wint in hoger beroep

Maar het kabinet bleef achter DUO staan en in hoger beroep heeft de dienst deze zaak vandaag alsnog gewonnen. Natuurlijk maakt de overheid inbreuk op het privéleven van verdachte studenten, vinden de rechters van de Centrale Raad van Beroep. De vraag is vooral of het middel gerechtvaardigd is.

De overheid bekijkt die gegevens alleen als ze iemand van fraude verdenkt. Het gaat daarbij om ‘gewichtige economische en financiële belangen van de staat’, menen de rechters.

‘Aanvragers voorgelicht over controles’

Ook weegt mee dat studiefinanciering zonder ingrijpende controle vooraf wordt toegekend. ‘Aanvragers worden voorgelicht over de controles die achteraf (kunnen) plaatsvinden’, overweegt de rechter. ‘Daarbij horen ook uitwonendencontroles.’

Dus kan DUO weer reisgegevens gaan opvragen. Dat deed de instantie vijf à tien keer per week, had Translink tegen de Volkskrant gezegd. Maar na de eerste uitspraak van de rechter had Translink geen gegevens meer verstrekt, schreef het bedrijf op zijn website.

Fraude zal verdwijnen

Fraude met de basisbeurs zal langzaamaan verdwijnen in het hoger onderwijs, want sinds september 2015 krijgen nieuwe studenten hem niet meer. In het mbo bestaat de basisbeurs nog wel.

Op Twitter vliegen de onderwijswoordvoerders van CDA en GroenLinks elkaar meteen in de haren vanwege de uitspraak. De uitspraak is terecht, vindt Harry van der Molen (CDA). Je kon hem zien aankomen, meent hij, ‘ondanks dat gewaardeerde collega Zihni Özdil meteen schande riep’.

Maar Kamerlid Özdil (GroenLinks) vindt het helemaal niet vreemd dat om je zorgen te maken over ongeoorloofde privacyschending. ‘GroenLinks neemt de privacy van burgers wél serieus.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to DUO mag in reisgegevens snuffelen

 1. Dit is een beetje mosterd na de maaltijd natuurlijk. Hoop tevens wel dat de profiteurs hard gestraft worden. Lijkt me iets van uitkeringsfraude of iets in die trend.

 2. Hier zit ‘m het probleem..
  “Ook weegt mee dat studiefinanciering zonder ingrijpende controle vooraf wordt toegekend.”

  Hetzelfde probleem waarbij miljoenen aan onterecht uitgekeerde toeslagen moeten worden teruggevorderd bij Bulgaren, Roemenen en andere Oost-Europeanen die het ruimhartige toekenningsbeleid in NL hebben ontdekt. Als ze in eerste instantie zorgvuldiger te werk zouden gaan had je dit probleem achteraf niet.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: