Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Factcheck: halen studenten echt lagere cijfers?

Gepubliceerd: 30 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nederlandse studenten halen steeds slechtere cijfers, meldt zakenblad Quote. Het is een treurige conclusie, schrijft het blad. Maar klopt het wel?

Illustratie mix cijfers van 1 tot en met 5

Het bericht verscheen gisteren op de website van Quote, met de vrolijke noot erbij dat ‘Rotterdamse strebers’ zich aan de ‘studentikoze cijfermalaise’ zouden onttrekken. Hetzelfde zou trouwens voor Delftse studenten gelden.

De bron

Quote baseert zich op een onderzoek van carrièrewebsite Magnet.me. Dat is een Brits-Nederlands netwerk voor studenten en net afgestudeerden. Ze kunnen er stages en banen vinden. Gebruikers maken een profiel aan en moeten daarbij invullen wat hun gemiddelde tentamencijfer is (of met welk cijfer ze zijn afgestudeerd).

Deze cijfers zouden een trend laten zien. ‘De afgelopen vier jaar is het gemiddelde cijfer onder universitaire bachelorstudenten gedaald van een 7.26 naar een 7.09’, schrijft Magnet.me in een persbericht. Ook masterstudenten en hbo’ers zouden het slechter doen. Misschien komt het doordat werkgevers zelden naar de cijferlijst vragen, overweegt de website.

Onderzoek laat een ander beeld zien

De uitkomst is opmerkelijk, want ander onderzoek laat juist het tegenovergestelde zien. Volgens de jaarlijkse Studentenmonitor van onderzoeksbureau ResearchNed zitten de cijfers van studenten in de lift.

‘Deze twee onderzoeken zijn eigenlijk niet te vergelijken’, zegt Bas Kurver van ResearchNed. De Studentenmonitor stoelt op een representatieve steekproef onder alle Nederlandse studenten, terwijl Magnet.me alleen de eigen gebruikers onder de loep neemt. ‘Maar wie zijn die gebruikers? Zijn het vooral de ambitieuze hoogvliegers die daar een profiel aanmaken? Of hebben die al een baan en ontbreken ze daarom juist?’

Ook enquêtes onder afgestudeerde hbo’ers laten een andere uitkomst zien. In het gemiddelde examencijfer verandert al jarenlang helemaal niets, blijkt uit de jaarlijkse HBO-monitor van het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA.

Hoe kan dat nou?

Navraag bij Magnet.me leert dat het bedrijf alleen de cijfers heeft bekeken die de gebruikers op dit moment op hun profiel hebben staan. Om toch iets te zeggen over de trend, heeft Magnet.me gekeken hoe jongerejaars het doen in vergelijking met ouderejaars. Wie haalt er hogere cijfers: de student die in 2014 is begonnen of de student in 2017 is begonnen?

‘Het zou kunnen dat studenten moeten wennen en daarom aan het begin van hun studie lagere cijfers halen’, erkent Vincent Karremans van Magnet.me. Cijfers uit de Studentenmonitor bevestigen dat beeld: eerstejaars doen het doorgaans slechter dan ouderejaars, al scheelt het niet zoveel.

Conclusie

Studenten scoren vermoedelijk niet slechter dan vroeger. Waarschijnlijk zijn de cijfers zelfs ietsje hoger. En jongerejaars scoren iets lager dan ouderejaars.

Tekst: HOP, Steffi Weber en Bas Belleman
Illustratie: Gina Borsje

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Factcheck: halen studenten echt lagere cijfers?

 1. Ik hoop dat voor de conclusie “En jongerejaars scoren iets lager dan ouderejaars” toch gekeken is naar het eerste jaar van die ouderejaars. Anders ben je examens over appels aan het vergelijken met examens over peren.

 2. Met een wisselende cesuur per opleiding kun je geen vergelijkingen maken. Bij mijn opleiding is dat 75 procent om een 5.5 te behalen, bij de opleiding van mijn vrienden is dat gewoon 50 procent. Dus mijn 6 staat niet gelijk aan de 6 die zij behalen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top