Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

‘Geef elke gehandicapte student minstens 282 euro studietoelage’

Gepubliceerd: 8 February 2018 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws

De verschillen in toeslagen die gemeenten aan studenten met een functiebeperking geven zijn enorm, stellen CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond. Ze roepen gemeenten op minstens 282 euro per maand toe te kennen.

Het is voor gehandicapte studenten lastiger dan voor reguliere studenten om de stap naar het hoger onderwijs te maken, stellen de vakbonden. Zij hebben soms meer moeite zich intensief in te spannen en kunnen niet altijd werken naast hun studie.

Deze studenten kunnen wel financiële ondersteuning krijgen, maar moeten daarvoor sinds 2015 aankloppen bij hun gemeenten. Lang niet iedereen is hiervan op de hoogte: slechts zeven procent van de gehandicapte studenten maakt gebruik van deze individuele studietoeslag.

Enorm

Maar erger zijn de ‘enorme verschillen’ tussen gemeenten in de hoogte van de toeslag. De gemeente Heerenveen stelt volgens de vakbonden maandelijks 42 euro beschikbaar, terwijl in Zwolle dat 310 euro is. Bovendien hanteren gemeenten verschillende criteria: soms is de hoogte leeftijdsgebonden, soms is het een vast bedrag.

CNV Jongeren en de LSVb berekenden hoeveel studenten kregen voor de decentralisatie en komen uit op een maandbedrag van 282 euro. Kunnen gemeenten dat niet als minimum aanhouden? In gemeenten waar het duur is om te wonen, zou dat bedrag eventueel nog kunnen worden aangevuld, stellen ze voor.

Potje

Studenten met een functiebeperking kunnen daarnaast aanspraak maken op het profileringsfonds bij universiteiten en hogescholen. Maar ook bijvoorbeeld topsporters en bestuurders kunnen uit dat potje putten. De Kamer maakte zich vorig jaar zorgen dat er zo wel erg weinig overblijft voor studenten met een functiebeperking en pleitte voor een extra tegemoetkoming. Maar oud-minister Bussemaker zei toen eerst nieuw onderzoek af te willen wachten.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Geef elke gehandicapte student minstens 282 euro studietoelage’

  1. Op dit moment voldoet overigens bijna geen enkele gemeente aan deze voorwaarde. Van de gemeenten waar onze meeste studenten wonen, scoren Schiedam, Vlaardingen en Maassluis vrij laag met 62,50 euro per maand, terwijl Rotterdamse studenten in aanmerking kunnen komen voor 183 euro p.m. Studenten uit Breda zelfs 241 euro p.m. en die in de IJsselgemeenten wonen 20% van het wettelijk minimumloon (22 jaar = ruim 300 euro bruto per maand).

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top