Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen cel, maar taakstraf en geldboete voor ‘hogeschoolhacker’

Gepubliceerd: 22 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hackende student die een gevangenisstraf van drie jaar (waarvan één jaar voorwaardelijk) boven het hoofd hing, hoeft toch niet de cel in. Hij krijgt een taakstraf van 240 uur.

Illustratie van een hacker met een politieagent achter zich

Deze straf sprak de rechter vanmiddag uit in de Rotterdamse rechtbank. ‘Gelet op het feit dat meneer nog niet eerder strafbare feiten heeft gepleegd en vanwege persoonlijke omstandigheden hoeft meneer niet de gevangenis in.’

Een van de omstandigheden die de advocaat twee weken geleden aanvoerde, is het feit dat hij studeert aan het hbo (op het Rotterdam Mainport Institute van de HR) en naar de universiteit wil. Daarnaast is zijn vriendin zwanger.

Verzoek om collegegeld handmatig te betalen

De hacker studeerde al toen hij in januari 2016 de e-mailadressen van bijna honderd medestudenten bemachtigde en de betreffende studenten een e-mail stuurde over het te betalen collegegeld. ‘Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016′, zo luidde de onderwerpregel van de mail. Het verzoek van de afzender was om het collegegeld handmatig over te maken.

De mail kwam één dag nadat studenten een authentieke mail van de HR kregen over het collegegeld. Daarin meldde de hogeschool dat het collegegeld volgens de reguliere procedure zou worden afgeschreven. De HR ontdekte de phishingmail snel, maar inmiddels hadden al tien studenten geld overgemaakt naar de hacker.

Rechter gelooft niet dat student handelde onder dwang

De verdachte bekende twee weken geleden, maar hij zegt onder dwang van anderen te hebben gehandeld. Hij zou door drie mannen zijn bedreigd met een vuurwapen. Justitie vond die verklaring ongeloofwaardig, en de rechter is het daar mee eens. ‘Wij geloven dit niet.’

Van de taakstraf van 240 uur worden 14 uur afgetrokken vanwege de 14 dagen die de student al heeft vastgezeten. Bovenop de taakstraf is hem wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar opgelegd. Ook moet de student nog een boete van 1.500 euro betalen en ruim 8.000 euro aan DSV, de transportonderneming waar hij stage liep. Daar wist hij met succes inlogcodes van werknemers te bemachtigen, waarna hij banknummers wijzigde en het salaris liet overmaken op rekeningen van geronselde katvangers.

Er zijn schadeclaims van in totaal ruim anderhalve ton ingediend. De meeste claims werden door de rechter niet-ontvankelijk verklaard. Ook enkele studenten dienden een claim in. Bij sommige studenten kon de bank nog tijdig ingrijpen, zodat de rekening van de hacker kon worden geblokkeerd.

Of de veroordeelde student mag blijven studeren, is nog niet bekend.

Jos van Nierop

Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top