Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geheimtips op de locaties van de HR

Gepubliceerd: 10 September 2018 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Beeldreportage Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam telt 15 leslocaties verspreid over de stad. Op deze pagina delen we onze geheimtips van die locaties met je. Voor als je eens verder wilt kijken dan het leslokaal…

Wist je bijvoorbeeld dat ergens in de oude toren van locatie Museumpark (aan de kant van Museumpark) zich in de Tweede Wereldoorlog onderduikers verscholen? Ook locatie Academieplein heeft een ‘oorlogsverleden’. De kelder diende er als gevangenis. De oude deuren zitten er nog, met daarop tekeningen van gevangenen en Duitsers.

Rokjesgate

Op Academieplein staat, bij de koffiehoek in de hal, ook een klassiek beeld van Aphrodite, godin van de liefde en beschermvrouwe van de zeevarenden. De uitbater van de koffiehoek vond het in 2015 maar niks dat klanten tegen het kale kruis van de godin aankeken en wilde haar een rokje aandoen. Dit is de HR-geschiedenisboeken ingegaan als ‘rokjesgate’. Het rokje kwam er niet. Aphrodite is en blijft naakt.

Nog een beeld met een verhaal: de buste van prins Hendrik, ‘Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Hendrik der Nederlanden’ om precies te zijn. De man van koningin Wilhelmina is met een bronzen borstbeeld vereeuwigd in de vroegere Zeevaartschool aan de Pieter de Hooghweg. In 1934 bezocht Prins Hendrik de festiviteiten ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van die school.

Verdwenen beeld

Nadat de prins datzelfde jaar overleed, besloot de school geld in te zamelen voor een borstbeeld. Het beeld verdween in 1999 ineens om zeven jaar later weer tevoorschijn te komen: het resultaat van een uit de hand gelopen studentengrap. In Profielen 43 (blz. 18) schreven we erover.

Kunst van veelal recentere datum is er op de HR ook. In de gallery op deze pagina zijn de grote foto’s van oud-student Harmen Meinsma te zien, maar ook op de andere locaties is er kunst van oud-studenten van onze eigen Willem de Kooning Academie.

Tekst: Esme van de Molen en Jos van Nierop
Foto’s: Jos van Nierop en Hans Elbers (foto RDM)

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Geheimtips op de locaties van de HR

  1. Op locatie Museumpark staan op iedere verdieping grote kluizen met loodzware, dikke kluisdeuren. Het waren kluizen voor de recepten van de Unilever-fabrieken (van Planta-margarine, Calvé, Omo, Ola-ijs, etc). Deze recepten waren het ‘goud’ van Unilever. Als men klaar met werken was, moesten de recepten in de kluis!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top