Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Job zit in het derde jaar van de opleiding bedrijfskunde én vindt dat dat veel hbo’ers niet het maximale uit hun studietijd halen omdat het ‘student zijn’ in het hbo amper speelt. Om te laten zien hoe het ook kan, deelt hij de beste verhalen uit zijn studentenleven. Alle blogs van Job lees je hier.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hé cursist, zo profileer je je als hbo’er bij een studentenvereniging

Gepubliceerd: 26 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Job

Of je het leuk vindt of niet, hbo-studenten zullen in Rotterdamse studentenverenigingen altijd in de minderheid zijn. Maar dat betekent niet dat hbo’ers niet welkom zijn. Echt niet.

Ja, als hbo’er bij een studentenvereniging word ik weleens te kakken gezet vanwege mijn ‘cursistenlife’. Moest ik weg van een borrel omdat ik een tentamen had, vroegen ze: Waarom leren, je studeert aan het hbo? Of: ‘Je hebt geen tentamens op het hbo, alleen repetities en af en toe een onverwachte SO, toch?’

Als hbo’er bij een vereniging kan je twee dingen doen om je leven makkelijker te maken:

Ken je waarde – Een paar weken geleden stond ik voor mijn favoriete kroeg De Vrienden Live te lullen met een studente communicatie (hoe hbo wil je het hebben ;)). Zij was geen lid. Een verenigingsgenoot van mijn Rotterdamse Studenten Tennisvereniging Passing Shot stond erbij en begon spontaan grapjes te maken over het hbo. Ik verbaasde me daadwerkelijk over haar reactie.

Ze was oprecht beledigd. ‘Ik ben echt niet minder dan jij’, schreeuwde ze. Ik moest lachen. De grootste fout die je kan maken is dat je voor jezelf een minderwaardigheidscomplex creëert. Want dat is helemaal niet nodig. Je bent als hbo’er net zo veel student als een universiteitsstudent. De Dikke van Dale bevestigt dat ook.

Neem alles met een enorme korrel zout. Ik moest lachen om die hbo-studente omdat ik de humor van de opmerkingen inzag én omdat ik weet dat ik geen minderwaardig wezen ben. Ik wist dat de studenten van Erasmus een geintje maakten en ze hebben het grootste plezier als je er tegenin gaat. Doe dat dus nooit en voel je vooral welkom, want je hoort er gewoon bij.

En degenen die het meest om hbo’ers lachen, zijn negen van de tien keer Erasmus-studenten die na drie jaar studeren nog steeds hun propedeuse niet hebben.

Daarbij is het natuurlijk een eer om tijdens een cantus (een zang- en drinkfestijn) uit volle borst en met trots het hbo-lied te brullen met vijf andere hbo’ers van de in totaal tweehonderd man. Mooi, toch?

De Rotterdamse Kamer van Verenigingen laat weten dat alle verenigingen open staan voor hbo-leden. Woordvoerder Saskia van Bergen: ‘De hbo-studenten zijn uiteraard net zo welkom als universitaire studenten. Laurentius en RSC/RVSV hadden dit jaar de meeste hbo-studenten, maar dat komt doordat het de grootste verenigingen van Rotterdam zijn. Procentueel zitten er meer hbo’ers bij SSR, RSG en NSR, die laatste had afgelopen jaar zelfs 38 procent hbo-leden in het eerste jaar. Tijdens de Eurekaweek zijn de terrassen en feesten van alle studentengezelligheidsverenigingen die aangesloten zijn bij de Kamer van Verenigingen (RSC/RVSV, Laurentius, SSR, NSR en RSG) geopend voor mensen met een toegangsbandje. Ook zijn er het hele jaar door feesten die iedereen, ook hbo-studenten, kunnen bezoeken. Vaak is het ook mogelijk om bij een borrel langs te gaan. De meeste verenigingen borrelen meerdere avonden per week.’
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Hé cursist, zo profileer je je als hbo’er bij een studentenvereniging

  1. Dit voelt nogal als victim blaming: joh, trek je er niks van aan, praat jezelf geen minderwaardigheidscomplex aan.. Terwijl het iets is wat misgaat in het *universitaire* leven, waar hbo’ers als minder worden gezien, dát is het probleem. Als je je niet normaal kunt gedragen, geven we toch lekker de hbo’ers de schuld?

  2. Als het op grappen aankomt gaat het natuurlijk ook om de toon, context, hoe vaak ze herhaald worden enzovoort. Zelfs dan heeft iedereen andere waarden van wat wel en niet kan. Als je je ergert aan een grap kun dat je het beste meteen zeggen en niet wachten totdat je in den boze uitbarst omdat niet iedereen je gevoelens direct van je gezicht kan aflezen. Als ze dan door blijven gaan en je het niet gezellig vindt is dat een begrijpelijke reden om niet meer te gaan. Zelf vind ik de meeste studentenverenigingen überhaupt een patserige balletjescultuur hebben. Maar dat is mijn opvatting en daarom ben ík ook geen lid.

  3. Vergeleken met de universiteit is het HBO ook een lachertje, dus de corpsballen hebben gewoon gelijk. Als je je hierdoor beledigt voelt is het jouw probleem. Jezelf iets minder serieus nemen kan dus geen kwaad, misschien kun je daar als Hbo’er eens een reflectieverslag over schrijven of aan werken in een projectgroepje.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top