Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Goed dat de HR roken ook buiten verbiedt’

Gepubliceerd: 28 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat met ingang van het nieuwe studiejaar het roken op de buitenterreinen van de school verbieden.

Roken is daar al langer niet toegestaan, maar er staan nu her en der nog wel rookabri’s. Het rookbeleid bleek daardoor niet te handhaven en dus verdwijnen die abri’s en worden alle terreinen van de HR rookvrij. Is dat een goed besluit of schiet de HR met een beetje door? De leden van Het Panel vinden daar wel wat van.

Katja Hermann

Student illustratie, Willem de Kooning Academie

‘Als niet-roker ben ik blij dat er in mijn directe werk- en studieomgeving niet wordt gerookt. Tegelijkertijd lijkt het mij onmogelijk en overdreven om het roken ook buiten te verbieden. Als medestudenten en docenten buiten op een daarvoor toegewezen plek willen roken, vind ik dat geen probleem.

‘Uit het interview met collegelid Wijnand van den Brink blijkt dat de HR niet van plan is om meer toezichthouders in te zetten. Het idee dat wij elkaar op slecht gedrag moeten aanspreken, mag goed klinken, maar ik voel me zeker niet geroepen om mijn medestudenten op hun plek te wijzen als zij tijdens hun pauze van een peukje willen genieten. Roken of niet roken blijft een keuze die iedereen voor zich moet maken. Het is niet aan de HR om daar een beslissing over te nemen. Als mensen willen roken, dan vinden zij er toch altijd een plek voor.’

Karel Ligtvoet

Docent pabo

‘Het werd ook weleens tijd. Eindelijk mag de ‘asbak’ dicht. Dat het ongezond is, hoeft niet nog eens verteld te worden. Dat het niet-rokers hindert, er respectloos met de omgeving wordt omgegaan, het onze FIT-medewerkers onnodig werk verschaft, je dopamineniveau te lang hoog blijft en de niet-rokers via hun verzekering moeten meebetalen aan de behandeling van longkankergerelateerde ziekten, kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht.’

Johann Behrens

Student creative media and game

‘Het is goed dat de HR roken ook buiten verbiedt. Er zijn in mijn ogen twee vrijheden die haaks op elkaar staan: het recht om zelf keuzes te maken, zoals roken, en het recht op een gezond en rookvrij leven. Maar al te vaak hoor ik het argument: ‘ja, maar ik wil daar mogen roken’ of ‘nee, ik vind dat ik overal mag roken’. Die mensen vergeten mijns inziens dat hun roken niet alleen een slecht effect op henzelf heeft, maar ook op de omgeving. Je bent dan bewust anderen om jou heen schade aan het toebrengen. Daarom ben ik van mening dat de prioriteit moet liggen bij een gezond en rookvrij leven.’

Illustratie/portret JanJan Rasenberg

Docent en vakgroepcoördinator lerarenopleiding natuurkunde

‘Goed plan. Vooral de rotzooi en het gepaf vlak voor de ingang is ergerlijk.’

 

 

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Het Panel: ‘Goed dat de HR roken ook buiten verbiedt’

 1. Tragische betutteling, laat mensen lekker roken. Domme rubbere tegel maatschappij zijn we aan het worden.

 2. Bedankt dat ik niet meer door zo’n goor rookgordijn hoeft als ik de school binnen loop

 3. Als roker hou ik altijd rekening met mensen in mijn omgeving, maar aangezien er veel mensen zijn die dat niet doen is het goed dat de HR het verbiedt op deze manier. Scheelt ook weer roker-slalom spelen als ik naar binnen probeer te gaan :).

 4. Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt, is het belang van die rokers groter dan dat van 60% van de bevolking die daar last van heeft? Naar mijn mening niet.

 5. Ik zie dat het panel drastisch is ingekrompen.. waren dat de rokers? 😉

 6. Het schijnt dat er een maatregel komt die het autorijden en -parkeren op het terrein van de Hogeschool aanpakt. Van een roker naast het gebouw wordt niemand ziek, maar van autorijden is bekend dat het onschuldigen ziek maakt (kom een keer mee naar de snijzaal van het Erasmus MC, laat ik het je zien; niet roken en toch zwarte longen). Autorijden is ongezond en a-sociaal. Op de Rochussenstraat is er een overdaad aan overdekte auto-parkeerplaatsen terwijl je een fiets nauwelijks kwijt kan. Fijn dat a-sociaal gedrag wordt aangepakt. Dus autorijders opgepast! Viespeuken! Fijn dat de hogeschool zich als een moeder om onze gezondheid bekommert…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top