Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Studieplekken? Je kunt ook thuis studeren!

Gepubliceerd: 17 May 2018 • Leestijd: 3 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als je op de HR rustig wilt studeren of met anderen aan je project wilt werken, moet je soms flink zoeken. Dat is bijvoorbeeld het geval op de locatie Kralingse Zoom, vooral sinds de sluiting van bouwdeel C van dat gebouw.

Studenten klagen over een gebrek aan studieruimten en aan het gegeven dat projectruimten die leegstaan soms niet gebruikt mogen worden. We schreven er begin deze week over. Maar in hoeverre moet de HR studieplekken voor studenten faciliteren? Studenten kunnen toch ook thuis studeren of ergens in de stad in een koffietentje? De leden van Het Panel vinden daar wat van.

Fumiko Inoue: ‘We dragen studenten iets op, dus moet je ze ook faciliteren’

Docent trade management gericht op Azië

‘Voor alle studenten moeten er te allen tijde rustige studieplekken zijn en voor alle medewerkers werkplekken. Dat lijkt me een must, hoewel het soms moeilijk te realiseren is.
We dragen de studenten op om bepaalde taken uit te voeren, zoals per projectgroep een werkstuk schrijven. Het lijkt me dan logisch dat we als opdrachtgever de studenten goed faciliteren. Anders bestaat de kans dat het resultaat van het geleverde werk eronder lijdt.’

Selcuk Durak: ‘Doe het een of doe het ander, maar wees consistent’

Student informatica

In mijn jaren als medezeggenschapper heb ik steeds gesteld: Is het de bedoeling dat we (voltijd)studenten 40 uur per week over de vloer zien verschijnen? En studeer je alleen binnen de muren van de school?

‘Zo ja, dan komen we werkplekken tekort en zouden we met spoed naar oplossingen moeten zoeken. Zo nee, dan vraag ik me af waarom we tot op heden zo weinig gebruikmaken van digitalisering binnen het onderwijs. Hoorcolleges kunnen toch makkelijk online? Dan kan ik deze thuis bekijken en later tijdens een vraagcollege met de docent verder behandelen. Doe het een of doe het ander, maar wees consistent.’

Ed Meesters: ‘Bij een leerklimaat hoort groeiruimte’

Docent social work

‘Studeren betekent ergens bij stilstaan om te kunnen groeien. De een kan dat in drukte, de ander in rust. Als de HR stilstaan wil stimuleren, moet dat in ons organisatiedenken zitten, terwijl het HR-beleid nu gericht is op efficiëntie.

‘Een woning met alleen een functionele keuken plus slaapvertrekken maakt dat het niet het thuis wordt waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Als pedagoog denk ik aan ‘leerklimaat’ en daar hoort ook ruimte, dan wel groeiruimte bij.’

JanJan Arndts: ‘Verplicht faciliteren is een beetje overdreven’

Docent anesthesie bij Instituut voor Gezondheidszorg

‘Ik ben hier wat ambivalent over. Het verplicht faciliteren van studieplekken vind ik enerzijds een beetje overdreven. Want als je iets doet, moet je het doen voor iedereen en dat is niet haalbaar.

‘Anderzijds geeft het aanwezig zijn in een onderwijsomgeving sommige studenten een dusdanige boost dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn om studieplekken te hebben op een school.
Ik voorzie wel problemen in de vorm: waar de een goed leert in een stille omgeving, studeert de ander beter in een omgeving met meer licht en geluid.’

Karel Ligtvoet: ‘Koffie erbij en ook op zaterdag open’

Docent pabo

‘Onze gebouwen moeten veel meer studieplekken hebben. Koffie erbij en ook op zaterdag open. Volgens mij wijst onderzoek uit dat je een grotere kans hebt op een hoog cijfer wanneer je studeert in het gebouw waar je ook je tentamen moet doen. De context waarin je leert, kan dus medebepalend zijn voor het resultaat. Binding, succesvol studeren en sociale contacten; wat wil je nog meer?’

YaminaYamina: ‘Hogeschool moet studenten die ruimten bieden’

Docent accountancy

‘Ik ben het niet eens met de stelling en vind dat de hogeschool studenten ruimte moet bieden om op bepaalde dagdelen in een afgesloten ruimte aan projecten te werken.’

Johann Behrens: ‘In een koffietentje is het vaak erg druk’

Student creative media and game technologies

‘De problematiek heeft meerdere factoren, denk ik zelf. Veel HR-studenten maken gebruik van de werkplekken op de Erasmus, waarover vervolgens irritatie ontstaat. Ik vind het een taak van de HR om te zorgen dat er genoeg plekken zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat thuis studeren vaak gepaard gaat met enorm veel afleidingen zoals ‘even snel boodschappen doen’, ‘oh ja, ook nog even afwassen en dan nog stofzuigen’. Een koffietentje is vaak erg druk en dat werkt slecht voor de focus.’

Illustratie/portret HildeHilde Valentin: ‘Thuis studeren niet voor iedereen een optie’

Docent bij de dienst onderwijs en ontwikkeling

‘Studieplekken op alle locaties van de HR zijn een must. De plek waar je goed kunt studeren, varieert per persoon en zal ook afhangen van wat er precies moet gebeuren. Thuis studeren is niet voor iedereen een optie en bij projectgroepen is dat helemaal lastig. Voor sommige studenten is een koffietentje misschien een idee. Persoonlijk zou ik daar tot helemaal niets komen, omdat de omgeving mij niet uitnodigt serieus aan het werk te gaan.’

Tekst: Olmo Linthorst en Jos van Nierop
Illustraties: 
Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Het Panel: Studieplekken? Je kunt ook thuis studeren!

  1. Ik sluit mij aan bij Hilde, bij mijn studie heb ik toegang nodig tot verschillende apparaten nodig, die ik thuis niet heb. Thuis ben ik minstens 10 keer zo snel afgeleid als op school.

  2. “Het lijkt me dan logisch dat we als opdrachtgever de studenten goed faciliteren. Anders bestaat de kans dat het resultaat van het geleverde werk eronder lijdt.”

    Ik heb nog nooit voor een bedrijf gewerkt dat een opdracht gaf, en me vervolgens een werkplek binnen het bedrijf aanbood. Voor je opdrachten ga je juist buiten de deur kijken, nieuwe ideeën opdoen en op zoek naar input.

    Voor groepswerk is het zeker handig om binnen de HR werkplekken beschikbaar te hebben, met computers en programmatuur. Ook moet er voor werkplaats-projecten tijd gereserveerd kunnen worden waarbij je aan de slag kunt. Maar voor iedere student een werkplek creëren is naast ongewenst ook niet te doen.

  3. Hardstikke fijn en geweldig dat de HR inzet op projectruimtes of samen te werken, maar het is toch bezopen dat een hogeschool niet eens de mogelijkheid kan bieden om een stille ruimte beschikbaar te stellen voor serieuze studenten die aandacht aan hun studie willen geven? Het is echt niet te veel gevraagd, een tafel met (relatief) comfortabele stoelen en als het kan graag een oplaad port. Verder hoeven we niks bijzonders, enkel stilte. Probeer maar eens belastingrecht goed door te nemen in D gebouw waar iedereen heerlijk zit te kletsen op wisselend geluidsniveau.

    Sommige studies vereisen veel meer concentratievermogen dan anderen; hierdoor is een studie/stilte ruimte cruciaal. Dus maak er maar werk van, HR. Ik ben bereid me elders in de stad te begeven mits er maar een geschikte studieruimte is. Een verkapte cafeteria (kralingse zoom, D gebouw) is in iedere geval geen juiste omgeving.

  4. Ik vind het inderdaad belangrijk dat er voldoende projectruimtes moeten zijn maar als de situatie dit niet toelaat dan moet je toch opzoek naar een alternatief. Wat ik voornamelijk merk is dat er in een projectgroep weinig samengewerkt wordt, je besteed taken uit aan projectleden die zij dan zelfstandig uitvoeren. Uiteraard achteraf of tussentijds wel even evalueren en verantwoorden, wel zo handig zodat het afstemt op de casus.

    Projectruimtes vind ik wel handig maar niet per se noodzakelijk.

  5. Erg herkenbaar, die input van de paarse alien. Op Academieplein is een geniale commissie tot inzicht gekomen om een stilteruimte te maken naast de peuterspeelzaal die mediatheek heet. Dan kan je 500 stiltebordjes ophangen, maar die stoppen nog steeds geen geluid.

    Op alle universiteiten worden werkelijk miljoenen stukgeslagen op de transformatie en uitbreiding van bibliotheken naar mediatheken en stilteruimtes. En op de HRO hebben ze geen idee waar dat eigenlijk allemaal voor nodig is, want we hebben toch multifunctionele studieruimtes?

    Wat EstherZ zegt: “Ik heb nog nooit voor een bedrijf gewerkt dat een opdracht gaf, en me vervolgens een werkplek binnen het bedrijf aanbood.” Ik heb nog nooit voor een bedrijf gewerkt waar ik (en de overheid) geld aan betaalde en die me vervolgens in een peuterspeelzaal liet werken. Je vergelijking gaat behoorlijk mank gezien de richting van de betaling.

    Maar misschien ben ik ook naïef. Er zijn stiltewerktuimes (geen gebedsruimtes…!) en zelfs als het daar muisstil is zijn er studenten die verzinnen dat je dan vast wel zacht mag overleggen. En projectoverleggen monden vaak uit in geschreeuw, Dumpert, Insta metals enig resultaat troep en afval in lokalen en vergaderruimtes. Om die reden moesten op Academieplein zelfs de computerlokalen dicht buiten lesuren. Voor studenten die zich wel normaal gedragen lijkt dit op studentje pesten, terwijl asociale medestudenten hier eigenlijk de oorzaak van zijn. En ik zou willen zeggen dat de nette studenten lijden onder een kleine groep rommel- en herriemakers maar het is helaas geen kleine groep.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top