Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Evi is 24 en studeert illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Ze schrijft over ongemakkelijke of verwarrende situaties die ze tijdens haar studie herhaaldelijk tegenkomt. Lees hier haar eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Het samenwerkhuwelijk, van begin tot eind

Gepubliceerd: 16 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Evi

Sinds het begin van mijn opleiding hoor ik dat ik moet netwerken. Nu trek ik me de adviezen uit mijn eerste studieweken redelijk zwaar aan. Zo ook het netwerkadvies. Maar of ik ernaar handel is een tweede.

Illustratie van twee studenten die elkaar ten 'samenwerkhuwelijk' vragenDe hogeschool maakt het je praktisch onmogelijk om je te beperken tot de comfortabele omgeving van je klas. Met redelijk snelle vaart worden er keuzevakken en minors tegenaan gegooid die ervoor zorgen dat je je moet mengen met de rest van de hogeschool. Hartstikke fijn, want zo komt dat netwerk er wel.

De eerste les van je nieuwe keuzevak gaat van start en de docent stelt voor groepen samen te stellen.

Mogelijkheid 1: Je kijkt vluchtig om je heen of je ergens wat bekenden ziet. Eenmaal gevonden, verplaats je je subtiel – maar met enige haast, om te voorkomen dat iemand anders je voor is – richting de bekenden. Samenwerken met bekenden kan opluchten, maar voldoet niet helemaal aan het netwerkadvies.

Mogelijkheid 2: Het is duidelijk dat je niemand kent en je maakt een snelle selectie van de studenten die er betrouwbaar, aardig, gezellig, vermakelijk of cool uitzien. Afhankelijk van je stemming loop je naar de geselecteerde personen en je vraagt ze ten ‘samenwerkhuwelijk’. Een afwijzing op dit aanzoek komt zelden voor en met dit proces achter de rug gaat je project van start.

Hoe langer de dag duurt, hoe gezelliger het wordt. Als je er echt voor gaat, deel je snel wat gênante verhalen om voor extra connectie te zorgen. De volgende dagen gaan, afgezien van enkele meningsverschillen, redelijk soepel.

Je sluit je keuzevak, project of minor af met een magere 6, maar je bent hier in dit geval helemaal content mee. Dat je niet totaal sociaal gestoord bent, is al een waardevolle constatering. In de weken die volgen, komen jij en je keuzevakechtgenoot elkaar in elke hoek van de school tegen. Jullie groeten elkaar enthousiast of maken even een praatje. Af en toe komt iemand zelfs met het voorstel om buiten school af te spreken.

Ondanks de goede start raakt de gespreksstof langzaam op. Iedere keer dat jullie elkaar tegenkomen, wordt het weerzien wat ongemakkelijker. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe vaker je subtiel even de andere kant op kijkt als je voormalige echtgenoot voorbijloopt in de wandelgangen. Je moet tenslotte echt even lezen wat er nou eigenlijk op die saaie flyer aan de muur staat geschreven.

De dagen slijten en voor je het weet, volgt het moment waarop zelfs een begroeting eigenlijk te veel is. Dit is dan zo ongeveer het moment dat dat belangrijke netwerk van je weer een klein beetje gekrompen is. Voor de mensen die zich afvragen of het aan hen ligt: een beetje, maar het ligt dus ook, een beetje, aan de ander. Jullie zijn blijkbaar gezamenlijk tot het besluit gekomen om uit het samenwerkhuwelijksbootje te stappen.

Ondanks de scheidingen denk ik dat al deze kortstondige samenwerkhuwelijken een waardevolle ervaring kunnen zijn. Je eerste gebroken hart is ook bijzonder pijnlijk, maar het maakt je meestal wel sterker. Oefening baart kunst. Zo is het ook met netwerken.

Tekst & illustraties: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top