Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 7 days ago
Na al mijn mislukte Tinderdates zou je kunnen denken dat ik met Tinder zou willen stoppen. Maar eigenwijs als ik ben, ging ik opnieuw op avontuur. Deze keer naar het zuiden van het land.
Het is anno 2018 toch een beetje lastig om iemand in real life te ontmoeten. De drempel via het internet ligt nou eenmaal wat lager. Dus tijdens een swiperondje zag ik een leuke jongen die bokste. En boksen, dat vind ik een aantrekkelijke sport. Ik swipete naar rechts en we hadden een match. Nu was het afwachten tot hij een gesprek zou beginnen.
Ik hoefde niet lang te wachten voordat hij inderdaad begon met praten. Zijn openingszin ging over mijn bos krullen: origineel. Waarom weet ik niet, maar ik zag dit cliché door de vingers.
Na een leuk gesprek op Tinder wisselden we nummers uit. Vervolgens hebben we een week diepe, lange gesprekken gehad. Stiekem had ik een beetje hoop: Is deze gast dan eindelijk dé leuke gast? Ik ben niet per se op zoek naar liefde, maar aandacht is altijd fijn.
De bokser woonde 68 kilometer verderop (hoe dan?). Om allebei ongeveer even lang te reizen, hadden we in het midden afgesproken: Breda. Punctueel als ik ben, begon ik ruim op tijd aan mijn wereldreis. Toen ik halverwege was, appte hij doodleuk dat hij zijn trein had gemist. Dat kan gebeuren of course, maar blij was ik niet. Hij suggereerde dat ik, aangezien ik toch al lekker in de trein zat, ook wel door kon reizen naar Tilburg. Daar kon hij eerder zijn.
Ik deed het, want ik dacht dat hij het waard was.
Aan de date zelf wil ik geen woorden vuilmaken. De klik was er niet, things like that happen. Toch gebeurde er iets opmerkelijks wat ik even wil benoemen. Ook al is het 2018 en geloof ik in feminisme, ik vind het galant als de man de eerste date betaalt. Hij wilde een rekening van 14 euro splitten. Ouch. Het geld zou ik later overmaken.
Oké, er was geen klik, maar iedereen heeft normen en waarden. Na die date heb ik niets meer van hem gehoord. Hij vroeg niet eens of ik mijn wereldreis naar huis had overleefd en veilig was thuisgekomen.
Het enige leuke aan die avond was dat ik gratis heb gegeten.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Geweldig verhaal en zeer begrijpelijk. Ook al ben ik van mening dat je grote bedragen deelt (blijven studenten hé), 14 euro voor een leuke date lijkt me een kleine moeite (boeit me dan niet of de man/vrouw betaalt). Jammer dat het zo is afgelopen, maar houd de moed hoog! De ware komt vanzelf wel.
Als er dan toch geen klik is, waarom zou hij dan de hele rekening betalen? Als je zo nodig feministisch wil zijn, draag dan de consequenties van volledige gelijkheid en betaal gewoon de helft. Je principes even in de koelkast zetten voor een gratis maaltijd is niet echt chique 😉
Als ik zelf als man zou vragen aan een meid of zij wilt meebetalen bij een date, zou dat voor mij persoonlijk echt pijn doen aan mijn mannelijkheid. Als je eenmaal een relatie hebt is het wel wat normaler dat de meid meebetaalt (mits ze geld heeft natuurlijk). Trouwens Janine, is het niet een idee om met een (leuke) HRO student te gaan daten? Dat je hier een oproepje plaatst bijvoorbeeld? Inmiddels weten de lezers natuurlijk wel een beetje wat je wel en niet leuk vindt. Zelf ben ik al voorzien, maar anders had ik zelf best een poging willen wagen.
Er was een tijdje terug een grap op social media dat ging over hoe feministen “want to have their cake and eat it too”. Grappig hoe dat hier ook weer deels terug komt. Lang leve gelijkheid, MAAR de man is verantwoordelijk voor de openingszin, moet de drankjes en het eten betalen, en moet ook nog de “gender-stereotype” rol van gentleman vervullen. Het streven naar gelijkheid is alleen van belang bij een feminist als zij er zelf een voordeel uit kan halen.
Jammer want de rest is echt heel leuk en grappig geschreven (net zoals al je andere blogs!!)
Als ik met vrienden uitgaat, dan laat ik die niet alles betalen. Tuurlijk, ik split niet iedere rekening, de ene keer betaal ik en de andere keer de ander, als het op het einde maar eerlijk is. Ik zou mij er in ieder geval niet prettig bij voelen als mijn vrienden alles betalen. Bekijk het eens door de lens van iets drinken met een vriendin, buiten de context van een date. Zou je het okay vinden om jouw vriendin die 14 euro te laten betalen? Zonder dat ze dat heeft aangeboden? Of hoe zou jij je voelen als je vriendin verwacht dat jij voor alles betaalt? Ik zou me daar best wrang bij kunnen voelen.
Wat is een relatie anders dan een beste vriend(in) hebben met “speciale” extra’s?
Aan de andere kant, jij kwam helemaal naar Tilburg omdat hij laat was. Zou van hem een mooi wedergebaar zijn geweest om te zeggen “Ik betaal wel”.
Zelf betaal ik als man zijnde wel de eerste date, maar veel vrouwen waarderen dit niet. Ook door het feminisme wat jij zelf al noemt. Als dames boos worden als je iets hebt betaald dan gaat de leukigheid er ook wel af.. Ik denk wat aardigs te doen en dan krijg ik er een gratis after dinner preek erbij. ”Want zij kunnen best voor zichzelf betalen”. Ook al betaal ik soms ook voor mijn beste vriend, en die haalt een halve ton binnen… Dus heb ook niet het idee dat hij niet voor zichzelf kan betalen. Het voor een vrouw betalen in Nederland is een riskant zaakje geworden. Heb zelfs een keer meegemaakt dat iemand afknapte omdat ik de rekening had betaald. Want zij viel niet op mannen die haar niet respecteerden.. Alleen zij mocht betalen. Dit was wel een extreem geval.
Vaak wordt het verlies van de heer ook gezien als een gevolg van het feminisme in Nederland. Dit is vaak zichtbaar als je zowel de man als vrouw vergelijkt met andere landen. Het stereotype Nederlandse vrouw wordt vaak gezien als; zelfstandig, geen man nodig, sterk, mooi en doet minder aan haar uiterlijk dan vrouwen in andere landen(qua makeup, jurkjes etc.). Het stereotype man is een beetje wat jij beschreef. Al hebben de gentleman en de dame soms wel comebacks.
Het is ook best interessant om te lezen over hoe deze verhoudingen tot stand zijn gekomen. De grenzen tussen man en vrouw in Nederland vervagen, met zowel voor als nadelen. Het voordeel is meer gelijkheid, het nadeel is ook meer gelijkheid. De (stereotypische/leuke/voordelige/nadelige) dingen als de eerste date of drankjes betalen, dat de man de eerste stap moet zetten of hij zijn meisje beschermd zullen ook vervagen. Al zal ik zelf deze dingen wel gewoon blijven doen, ondanks dat het niet altijd gewaardeerd wordt. De dames die het niet waarderen zijn dan ook vast niet mijn type. Vind het wel weer leuk als een dame aanbiedt om voor de 2e date mij op date te nemen haha. Aangezien ik vaak leuke dates bedenk is het ook wel eens leuk als iemand wat terugdoet. 🙂
En trouwens; dat vragen of zij nog even kan doorreizen zou ik dan echt nooit doen… Sowieso ben ik er altijd iets eerder en als ik te laat ben maak ik het op een andere manier goed. Ik haat te laat komen..
(ik heb last van werkontwijkend gedrag)
Helemaal eens met William, als het jou goed uit komt wil je gelijkwaardig behandeld worden maar als het tegen zit dan ineens niet.
Heeft alles met normen en waarden te maken en dat die vervagen bij een date begrijp ik helemaal. Het is toch leuk als een man zich als een gentleman gedraagt. Zo hebben de mannen toch ook een verwachtingspatroon van hun date. Beetje ouderwetse romantiek is toch heerlijk. Geëmancipeerd of niet, als we elkaars grenzen maar respecteren dan is het toch oké.
Ik ben het volledig met madeleine (hierboven) eens. Maak maar al te vaak mee dat na een de dame eigenlijk al weet dat het niks word na een date maar er toch van uitgaan dat de rekening betaald word door de man. Het is veel netter dat gewoon te benoemen en gewoon tenminste aangeven van dat je jou deel wilt betalen. Ik heb dit namelijk vaak genoeg meegemaakt. Het zou in mijn ogen een vrouw namelijk sieren als ze daar gewoon eerlijk over is. Ik heb ook zo een date gehad waarbij de klik er totaal niet was, en we waren er gewoon eerlijk over. De dame wilde meebetalen maar ik heb er toen wel voor gekozen het helemaal zelf te betalen, en ik voelde me er ook niet slecht onder. Dat ik tegenstelling tot andere dates waarbij dame wel aangaf het leuk te hebben en wel voor tweede afspraak te willen gaan en dan vervolgens dagen erna toch te horen/merken dat het gewoon nep was. Als dames vinden dat ze gelijk behandeld willen worden, wees dan ook eerlijk en ga niet profiteren van jongens.
Gelukkig was het maar € 14. De mislukte date had makkelijk € 20 meer kunnen duren.
Dus eerst heb je gezegd dat je het geld later zou overmaken en vervolgens doe je dit niet? Hij heeft na jouw ‘wereldreis’ (kom op zeg, je bent een volwassen vrouw) niets van zich laten horen, jij wel dan? Het enige opmerkelijke aan dit verhaal is hoe misselijkmakend het is dat jij hier vol trots een artikel over durft te schrijven.