Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hitje van studievoorlichter Zita genomineerd voor beste Nederlandstalige kerstliedje

Gepubliceerd: 19 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studievoorlichter en Zingende Kerstvrouw Zita Duson staat met haar kerstlied ‘Met wie tuig ik dit jaar de kersboom op?’ op een lijst met zestig liedjes waaruit luisteraars van NPO Radio 5 de 25 beste Nederlandstalige kerstliedjes kunnen kiezen.

Foto van Zita Duson met een kerstmuts op

Ze vertelt dat het idee voor haar liedje ontstond, nadat ze op verzoek een nummer van André Hazes instudeerde voor een van haar optredens. ‘Het was een van zijn kersthits en die gaan allemaal over alleen-zijn met kerst. Dat concept ging toen in mijn hoofd zitten.’ Ze pakte de ukelele en bedacht de titel van het nummer. ‘Het optuigen van de kerstboom vond ik een heel sprekend beeld. Toen ik die zin had, ging het leven.’

Van het een kwam het ander. Zita maakt er een filmpje bij en verspreidde het via social media. Het liedje popte op in de tijdlijn van producer Emile Bode en hij bood aan om het uit te brengen. ‘Hij regelt de zakelijke kant en dat is wel prettig, want daardoor kan je ineens in zo’n lijstje van Radio 5 terechtkomen.’

Kerst in Rotterdam

Mocht het met dit nummer niet lukken dan heeft Zita nog andere een kerstknaller achter de hand met Kerst in Rotterdam. Dit liedje werd al opgepikt door de dj van De Kuip die het afgelopen weekend tijdens de thuiswedstrijd van Feyenoord aan de 42.000 toeschouwers in het stadion liet horen.

Bovendien is er volgend jaar weer een kans weet Zita: ‘Het mooie van een kerstnummer is dat je elk jaar een poging kan wagen. Ik heb met Emile afgesproken dat we dit jaar een begin maken, maar volgend jaar echt de tijd nemen om het groot te maken.’

Tot en met maandag 24 december kan op de website van NPO Radio 5 worden gestemd welke van de zestig genomineerde kerstliedjes uiteindelijk de top 25 halen. Outsider Zita, die niet alleen Zingende Kerstvrouw maar ook Singing Sailor is, hoopt stiekem dat haar nummer ertussen zal zitten. ‘Het zou mooi zijn als ik op plaats 25 terechtkom’, zegt Zita hoopvol maar bescheiden.

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top