Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

HR legt verhoogd quotum participatiebanen naast zich neer

Gepubliceerd: 12 June 2018 • Leestijd: 2 minuten en 4 seconden • Nieuws

De HR moet in 2024 116 fte aan banen voor mensen met een arbeidsbeperking hebben gecreëerd, maar verwacht dat quotum niet te halen. Daarmee accepteert de HR een verwachte boete van 280.000 euro per jaar. De centrale medezeggenschapsraad (cmr) gaf een positief advies.

Aanvankelijk tekende de HR in 2015 een convenant waarin werd vastgelegd dat er steeds meer participatiebanen worden gerealiseerd, uitmondend in 60 fte in 2024. Voor iedere niet-vervulde baan van 1 fte wordt vanaf 2020 jaarlijks een boete van 5.000 euro in rekening gebracht. Het verhoogde aantal van 116 is een straf van het kabinet, omdat werkgevers bij de overheid en in het onderwijs in 2016 sectorbreed slechts 3.600 van de 6.500 duizend participatiebanen hadden gerealiseerd.

De HR is het aantal participatiebanen aan het opbouwen. Een jaar geleden waren er 19 banen (11 fte) gerealiseerd, nu zijn dat er 28 (16,9 fte). Het Instituut voor Gezondheidszorg en het Instituut voor Communicatie Media & Informatietechnologie lopen voorop met het realiseren van participatiebanen. Daar werken onder andere docenten, ondersteunend- en administratief medewerkers en peercoaches in deze constructie. Daarnaast zijn er ook instituten en diensten die nog geen enkele participatieplek hebben gerealiseerd.

Afspraak is afspraak

Het college van bestuur (cvb) wil vasthouden aan de afgesproken 60 fte. Tijdens de cmr-vergadering stelde bestuurslid Wijnand van den Brink: ‘En als we we voor meer banen kunnen zorgen, dan moeten we dat niet nalaten.’ Alleen wil het college niet streven naar de opgelegde 116. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Wij zijn een voorloper en zoeken naar manieren om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij verhoudt de ‘straf van 116′ zich niet tot het afspraak-is-afspraakprincipe.’

‘Wij gaan niet in beroep tegen het verhoogde quotum, maar zetten in op de realisatie van de oorspronkelijke afspraak. Op het moment dat we, wellicht onverhoopt, toch geconfronteerd worden met een boete, zullen we ons beraden op te nemen stappen. We wachten de ontwikkelingen verder af’, laat directeur Ostara de Jager-Bes desgevraagd weten.

Toegevoegde waarde

De cmr is het eens met het cvb. Voorzitter Sjoerd van Vliet: ‘Het werk moet wel een toegevoegde waarde hebben, voor de persoon die de baan gaat uitvoeren, maar ook voor de HR. Als je mensen zomaar ergens gaat inzetten, ben je meer geld kwijt dan het boetebedrag. Dat neemt niet weg dat je moet gaan voor zo veel mogelijk participatiebanen.’

Cmr-voorzitter Van Vliet vroeg of er binnen het aantal van 60 ook wordt gekeken naar de uitbestede werkzaamheden, bijvoorbeeld bij de ingehuurde cateraars en schoonmaakbedrijven op de HR. De cmr stelt vraagt het cvb te kijken naar de mogelijkheden om de uitbesteding van deze zaken anders in te vullen, zodat ook hier eventueel participatiebanen gecreerd kunnen worden. Dat is het geval, reageerde Van den Brink.

Participatiebanen?
Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. Het doel van de wet is mensen die kunnen werken, maar door een beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. Het gaat om structurele en duurzame taken (niet tijdelijk, niet vrijblijvend), voor minimaal 12 (0,5 fte) en maximaal 25,5 uur (1fte) per week. Denk aan (ondersteunend) onderwijsassistent, receptionist, administratief medewerker, ICT-medewerker, secretarieel medewerker, managementassistent, medewerker practicum, archiefmedewerker, beleidsondersteunend medewerker of docent.
Een werknemer wordt uit de eigen begroting van de dienst of het instituut betaald. Er is wel een aantal gunstige regelingen zoals de kosteloze proefplaatsing, een no-riskpolis waarbij loon wordt doorbetaald bij ziekte, een loonkostensubsidie en een werkplekaanpassing.

Tosca Sel en Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HR legt verhoogd quotum participatiebanen naast zich neer

 1. Wauw…28 banen al…
  Wel 0,5% van het aantal medewerkers bij hro.
  Zullen we voor 280 gaan en dan zeggen dat de hro voorop loopt?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top