Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR lekt per ongeluk telefoonverkeer van 287 medewerkers

Gepubliceerd: 2 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tijdens een aanbestedingsprocedure zijn per ongeluk de telefoniegegevens van een groep medewerkers op het internet beland. Hogeschool Rotterdam spreekt van een menselijke fout, het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bij de aanbesteding van mobiele telefonie (een openbare procedure om offertes van bedrijven te vragen) heeft een medewerker van de hogeschool vorige week per ongeluk een bestand geüpload waarin persoonsgegevens en bel- en sms-gegevens van 287 medewerkers met een hogeschooltelefoon terug te vinden waren. Naast het telefoonnummer en de naam van de gebruiker was het inkomende en uitgaande telefoonverkeer van januari tot en met juli 2018 te zien.

Vier dagen online

De HR-medewerker zette het bestand maandag 24 september op aanbestedingsplatform TenderNed. Donderdag 27 september ontdekte de HR het datalek, haalde de belgegevens offline en vroeg aan alle partijen die zich voor de aanbesteding hebben gemeld het document te vernietigen en dat schriftelijk te bevestigen.

Medewerkers van wie gegevens gelekt zijn, hebben vandaag een mail gekregen waarin gevraagd wordt extra alert te zijn op hun mobiele telefoon. Uit de brief: ‘We kunnen het risico van oneigenlijk gebruik door derden niet uitsluiten en vragen je daarop alert te zijn. Mocht je in de komende periode iets afwijkends ervaren in het gebruik van je zakelijke mobiele telefoon, neem dan contact op met het informatiepunt privacy van de hogeschool.’

HR in gesprek met Vodafone over aanleveren gegevens

De HR spreekt in een communiqué van ‘een menselijke fout’, die ‘ten zeerste betreurd’ wordt. Volgens Kees-Jan van Klaveren, functionaris gegevensbescherming van de hogeschool, is het belangrijk dat de hogeschool in gesprek gaat met de huidige provider, Vodafone, over de vraag of gegevens over het telefoonverkeer wel gekoppeld moeten worden aan namen van medewerkers.

Dat Vodafone die telefoniegegevens met de hogeschool deelt, is volgens Van Klaveren op zichzelf géén datalek, omdat de medewerker van de hogeschool die deze gegevens ontving bevoegd is om met die gegevens te werken. Met de gegevens wilde de HR telecomaanbieders inzicht geven in de omvang van de aanbesteding. ‘Er was een legitieme reden om het telefoonverkeer voor analyse op te vragen, maar daar hadden niet de namen van alle medewerkers bij hoeven staan.’

Of het datalek gevolgen heeft voor de HR, in de vorm van een boete of waarschuwing, kan een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen. Dat hangt onder andere af van de ernst van het lek.

Tosca Sel & Olmo Linthorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top