Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Wietske

‘Ik droom van een mini- gezondheidscentrum binnen de HR’

Wietske Willemse werkt bij het expertisecentrum maatschappelijke innovatie (EMI) als programmaleider van de projecten Mama’s Garden en Nieuw in 010 waarin ze onder andere studenten verloskunde en social work koppelt aan kwetsbare (aanstaande)moeders. Ook geeft ze yogales aan HR-collega’s.

Wietske: ‘Toen ik met mijn baan aan de hogeschool begon, ging het alleen maar over persoonlijke ontwikkeling en effectief werken. Allemaal dingen die je met je hoofd doet. Er was nog niet zo veel aandacht voor de fysieke gezondheid. Dus ik dacht: laat ik eens kijken of ik een keer een yogalesje kan geven.

‘Dat lesje is inmiddels een vaste cursus geworden van tien weken. Ik doe oefeningen waarbij je je meer bewust wordt van je lichaam: Is je hartslag hoog of laag? Hoe adem je? Een hoge adem heeft vaak met stress te maken en dit kun je controleren met bepaalde oefeningen. Het is bij yoga geen doel om je voeten in je nek te leggen.

‘Iedereen moet langer werken, maar veel docenten vallen uit of raken overbelast. Mensen zitten zo veel in hun hoofd dat ze helemaal niet meer bezig zijn met hun lichaam. Een burn-out kondigt zich vaak al aan door fysieke klachten, zoals een verhoogde hartslag. Maar als je dat niet opmerkt, ga je er ook niets aan doen. Het lichaam wordt een beetje vergeten en die bewustwording vind ik belangrijk.

‘Door de yogalessen merk je ook dat mensen op een andere manier met elkaar in contact komen. Docenten zitten bij beleidsmakers en vanuit alle geledingen binnen de school komen mensen bij elkaar. Dat verbindt.

‘Ik heb een soort droombeeld dat er binnen de hogeschool een minigezondheidscentrum komt waar je gedurende de hele dag lesjes kan volgen. Yoga of een sport. En dat mensen daar ook echt uren voor mogen vrijmaken. Je zou daar ook onze studenten fysiotherapie kunnen inzetten die dan meteen een soort leerwerkplek hebben. Het lijkt mij helemaal te gek als je dat binnen de hogeschool kan realiseren.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 5 March 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to ‘Ik droom van een mini- gezondheidscentrum binnen de HR’

  1. Mooie droom Wietske en ik hoop met je mee. Zou het niet geweldig zijn wanneer er in de curricula ook ruimte wordt gemaakt voor yoga en mindfulness. Voor studenten minstens zo belangrijk en vooral in Azië al onderdeel van 21st century skills.

  2. mooi idee, want persoonlijke ontwikkeling is ook “bewust worden en jezelf leren kennen.
    ik hoop met je mee!

  3. Mooi stuk Wietske, ik denk dat de komende jaren zeker meer behoefte is aan meer verbinding tussen body and mind. Mooie start bij HR

  4. Wat leuk Wietske dat je je ideeën ook echt in de praktijk brengt. Top hoor!

  5. @inez dank je wel Inez!
    @fahtiga zeker weten.
    @max, practise what you teach 🙂

  6. Hoi Wietske, ik zie dat je een hele andere weg bent ingeslagen, leuk om te lezen en succes ermee! Groeten,
    Gabrielle

  7. @gabriellevanRijn Dank voor je reactie en veel groeten. Hoop dat het goed gaat met je! Je kunt altijd een lesje komen doen als je zin hebt 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top