Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van student Mazlum voor Humans of HR

‘Ik vind dat we mét elkaar moeten praten in plaats van óver elkaar’

Mazlum zit in het derde jaar van de opleiding social work. Dit doet hij in deeltijd, want naast school zijn er nog duizend andere dingen waar hij zich mee bezighoudt: ‘Het geeft zoveel energie om nieuwe projecten te starten en dat negatieve beeld weer om te buigen.’

‘Op mijn dertiende is mijn vader overleden aan kanker en daarna heb ik de knop omgezet. Ik zat op een school waar veel leerlingen uitgingen en dronken, maar daar had ik geen behoefte aan. Ik verdiepte me liever in theologie, filosofie en sociologie. Ik probeerde mezelf continu te ontwikkelen en ging al op jonge leeftijd naar lezingen op universiteiten. Na het mbo ben ik naar het hbo gegaan om social work te studeren. Ik heb deze studie gekozen, omdat ik kracht haal uit het helpen van mensen.

‘Naast mijn studie ben ik junior projectmanager bij Stichting MIJ, dat is een vernieuwer in het sociale domein. Daarnaast ben ik beleidsmedewerker innovatie bij het Maatschappelijk OndersteuningsBureau en sindskort projectleider bij Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond. Ik was dan ook trots toen ik in mei de MSA-award van de Moslim Studenten Associatie won in de categorie young professional. Het thema van de MSA-award dit jaar was timemanagement. Een onderwerp waar ik goed bekend mee ben, want mijn agenda zit altijd aardig vol.

‘Als vrijwilliger van stichting Islam Color (een stichting die islamitische activiteiten in het Nederlands organiseert voor moslims en niet-moslims, red.) ga ik bijvoorbeeld wekelijks langs dementerende ouderen in verpleeghuizen. Misschien komt het door de cultuur waarin ik ben opgegroeid dat ik dit doe – in het dorp van mijn oma in Turkije zijn ouderen nooit eenzaam – maar het geloof speelt ook een belangrijke rol. Volgens de islam moet je je inzetten voor de gemeenschap en zwakkeren en ouderen helpen.

‘Met het ouderenproject zijn we al meerdere keren positief in de krant gekomen, maar helaas zijn er ook momenten waarop moslims niet zo positief in het nieuws zijn. In verhouding blijven de goede initiatieven daardoor wat onderbelicht, en dat vind ik jammer. Bij mensen in mijn omgeving zie ik dan soms frustratie, maar ik krijg juist meer motivatie om door te gaan. Het geeft zoveel energie om nieuwe projecten te starten en dat negatieve beeld om te buigen. Je ziet dat er dan vanzelf weer positieve reacties komen.

‘Vooroordelen zullen er altijd wel blijven, iedereen heeft vooroordelen, zowel moslims als niet-moslims. Het is jammer dat sommigen van hen niet met elkaar in contact durven te komen. Met het project ‘Hallo Wij Zijn Moslims’ deelden we rozen uit om met mensen in gesprek te raken. Dat is viraal gegaan. In heel Europa werden er rozen uitgedeeld. Ik sprak met een oudere mevrouw die nog nooit met een moslim had gesproken – terwijl ze in Rotterdam woont, hè – en die allemaal kritische vragen stelde. Ze deed een beetje terughoudend, maar ik bleef gewoon haar vragen beantwoorden. Op een gegeven moment merkte ik dat ze eigenlijk wilde knuffelen, omdat ze zo vol zat met emotie. Ze had al die tijd met bepaalde opvattingen over moslims geleefd en na al die jaren kreeg ze ineens een heel ander beeld door een persoonlijk gesprek aan te gaan. Het maakte echt wat los en daar doe ik het voor.

‘Ik vind dat we mét elkaar moeten praten in plaats van óver elkaar. Begin bij je buurman en zeg hem gedag of bij je collega’s, je medestudenten. Wanneer mensen oprecht interesse in elkaar tonen, dan zie je dat de verschillen die er zijn juist een verrijking kunnen worden. We moeten onze krachten putten uit zowel de overeenkomsten als de verschillen, want van de maan af gezien zijn wij allen even groot, zei Multatuli al.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 22 June 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Ik vind dat we mét elkaar moeten praten in plaats van óver elkaar’

  1. “Wanneer mensen oprecht interesse in elkaar tonen, dan zie je dat de verschillen die er zijn juist een verrijking kunnen worden. We moeten onze krachten putten uit zowel de overeenkomsten als de verschillen, want van de maan af gezien zijn wij allen even groot, zei Multatuli al.’”

    Mee eens. Dit is wat ik zelf ook zo ervaren heb, toen ik in het buitenland studeerde en werkte. En dat onder de verschillen die je aan de oppervlakte ziet, ook weer gedeelde waarden kunnen liggen, waarin je elkaar wel weer kunt vinden. Dat ontdek je met elkaar in het persoonlijke contact.

  2. Mazlum, wat een mooi interview met jou!

    Ik weet dat er veel studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn die worstelen met geloofsvraagstukken of juist nadenken over de vraag hoe ze vanuit hun geloof iets voor anderen kunnen betekenen.

    Het interview zal ze zeker goed doen!

    En zou ik je een keer mogen benaderen vanuit het studentendecanaat? Misschien kan ik studenten die daar behoefte aan hebben met je in contact brengen. Graag overleg daarover.

  3. Dank jullie wel voor de mooie reacties!

    @Simone: Het zou een eer zijn om andere studenten te mogen/kunnen helpen. We kunnen hierover mailen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top