Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Marjolein voor Humans of HR

‘Ik werd bestempeld als die gehandicapte die het toch niet ging halen’  

Marjolein zit in het laatste jaar van haar opleiding social work en heeft een aangeboren oogafwijking. Dat weerhoudt haar bijna nergens van: ‘Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf het bier halen.’  

‘Ik heb een aangeboren oogafwijking. Met één oog zie ik acht procent en met het andere oog niks meer. Ik zie kleurvlakken en herken de kleur van haar of een T-shirt, maar vraag me niet naar ogen of piercings. Die details vallen weg.

‘Voor mijn scriptie heb ik onderzocht hoe laaggeletterden met een migratieachtergrond beter kunnen doorstromen naar een hoger schrijf- en leesniveau. Sommigen zien het verschil tussen een reclamefolder en een aanmaning niet en maken daardoor onnodig veel kosten. Voor je het weet krijgen ze aanmaning op aanmaning. Dat is enorm frustrerend en dat begrijp ik door mijn situatie heel goed.

‘Zelf gebruik ik een loep om mee te lezen, maar dat is niet altijd genoeg. Laatst kreeg ik een afrekening van mijn stookkosten met daarin een tabel met allemaal begrippen en cijfers. Als je goed ziet, heb je overzicht en zie je wat waar bij hoort. Maar omdat ik met die loep heen en weer moest schuiven, raakte ik helemaal in de war. Ik snapte gewoon niet meer wat er stond en raakte echt even in paniek. Zit ik hier met mijn hbo-denkniveau, dacht ik, en dan begrijp ik deze stomme brief niet. Gelukkig heb ik een vriend die mij helpt, maar dit is dus wat laaggeletterden dagelijks hebben. Ik had het een keer en vond het al vreselijk.’

‘Het leven is soms best lastig als je een beperking hebt. Je moet echt wel je mannetje staan in deze wereld. Ik ben gelukkig best goed gebekt dus mij lukt dat wel, maar ik heb vaak mensen moeten overtuigen. Ik heb hiervoor een mbo-opleiding medewerker maatschappelijke zorg gedaan en daar twijfelden docenten aan mij. Ze zeiden telkens dat ze vreesden dat ik het niet zou halen. Ze maakten zich zorgen of ik een stage zou vinden en of ik in staat zou zijn om daar mijn taken uit te voeren. De school heeft mij op een gegeven moment zelfs geadviseerd om een andere opleiding te gaan doen, omdat ik het volgens hen niet zou redden.

‘Daar werd ik onzeker van. Het heeft invloed op je zelfvertrouwen en je zelfbeeld, want je wordt eigenlijk bestempeld als die gehandicapte die het toch niet gaat halen. Natuurlijk heb ik ook overwogen om er lekker mee te kappen, maar toen kwam er een soort innerlijke boost in mij los. Ik dacht: ga ik toegeven aan wat zij denken? Nou nee. Ik zal ze eens wat laten zien. Ik zal ze de ogen eens openen. Ik ben gewoon verdergegaan met de opleiding en heb die zonder vertraging afgerond. Dat was zo’n goed gevoel. Het kon dus wel. Toen ik mijn diploma tekende, waren de docenten er echt stil van.

‘Ook toen ik op mezelf ging wonen, vroegen mensen zich af of het wel verstandig zou zijn. Ik vond dat het gewoon moest kunnen en dus deed ik het. Het zit in mijn karakter en opvoeding om dat soort dingen wel gewoon te doen. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik ondanks dat ik slecht zie, toch echt wel wat kan. Ik ben ook niet anders opgevoed dan mijn twee oudere zussen die geen beperking hebben. Mijn ouders hebben mij nooit anders behandeld. Nooit. Ze hebben altijd gezegd dat ik door moest gaan. Als je valt: knietjes afvegen en doorgaan. Weten wat je wilt en ervoor gaan.

‘Ik realiseer mij altijd – en toevallig zei mijn vader dat laatst ook nog – dat je in het leven dingen niet cadeau krijgt. Je zal er zelf voor moeten werken. Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf het bier halen.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 15 June 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to ‘Ik werd bestempeld als die gehandicapte die het toch niet ging halen’  

  1. Beste Marjolein, ik ken je niet, maar door je verhaal laat je iets van jezelf zien, waar je heel veel mensen mee helpt. Een prachtige hulpverlenershouding! Complimenten zowel voor de manier waarop je omgaat met je beperking, als voor de professionele houding waarmee je je eigen ervaring inzet om anderen te helpen: jij komt uit de slachtofferrol om zelf de regie te nemen! Geweldig!

  2. Wauw Marjolein, wat een superfijn verhaal. Ik lift even mee op je kracht en motivatie!

  3. Beste marjolein,
    jij vat twee werelden samen, mijn vrouw is doof blind en ik ben hulpverlener, wel in de hoek van schulden en laaggeletterdheid, hoewel ik door de communicatiestoornis van mijn vrouw denk dat ik beter reageer op migranten heb ik nooit het idee gehad dat zij zelf niet in staat is om brieven van de gemeente te ontleden. Ik lees ze wel maar tolk ze 1 op 1 naar mijn vrouw toe zonder ze uit te hoeven leggen. Schandalig hoe de leraren met je om gaan,
    Als je geen beperking ziet dan is die er ook niet, mijn vrouw is de beste moeder voor mijn zonen, de beste vrouw voor mij en ik denk ook het beste mens wat ze zou kunnen zijn. Haat handicaps hebben we allemaal nog nooit willen zien, natuurlijk is het soms iets moeilijker maar dat maakt het leven juist ook zo mooi. Dat niet iedereen de zelfde weg mag afleggen.

  4. Heel erg herkenbaar. Ik ging van het speciaal onderwijs naar een reguliere MEAO met so’n 25% zicht en kokervisus. Daar hadden ze ook de instelling: “Dit gaat haar toch niet lukken”. maar door mijn eigen doorzettingsvermogen en vindingrijkheid ben ik met prima cijfers geslaagd. Tijdens de diploma uitreiking werd ik zelfs naar voren geroepen, omdat ik de op 1 na hoogste cijfers van de school had gehaald. Had ik ze toch mooi een poepie laten ruiken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top