Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Rajiv is hogeschooldocent, afstudeercoordinator op de Rotterdam Academy, opleiding Ad ondernemen én CMR-lid. Lees zijn eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Internationalisering is een ‘speerpunt’, maar niet in het curriculum

Gepubliceerd: 4 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Rajiv

Internationalisering is een speerpunt van de Hogeschool Rotterdam. In presentaties van het college van bestuur, in visiedocumenten en in de notulen van cvb-vergaderingen komt het regelmatig voorbij, maar wat moeten we ermee in het onderwijs?

Wat me opvalt is dat geen van de collega’s die ik heb gesproken een helder beeld hebben van wat internationalisering voor hen inhoudt. We zien hier als docenten in onze ptd’s (taaktoedelingsinstrument) en het curriculum namelijk niets over terug. Een collega is eens bij het college binnengelopen om hierover te praten. Hij wilde graag meer aan internationalisering doen, maar kreeg hier geen tijd voor. Hij moest immers het schema draaien dat in zijn planningsgesprek was vastgelegd. Ruimte voor verandering was er volgens zijn manager niet.

Na het gesprek kreeg de manager de opdracht van het college om meer ruimte vrij te maken voor internationalisering. Met wat budget vanuit Erasmus+ is toen een kennisuitwisseling op poten gezet met docenten uit Finland. Daaruit is een project ontstaan waarbij Finse en Rotterdamse studenten gezamenlijk werkten aan een project. Prachtig. Dit wil ook!

Sterker nog, in Rotterdam – een stad die zich profileert als wereldhavenstad aan zee (met ‘Rotterdam. Make it happen.’ als pay-off) – hebben we een belangrijke taak als het gaat om internationalisering. Wat mij betreft krijgt dit een vaste plek in het curriculum. Op z’n minst via een uitwisseling met docenten uit andere landen. Daar kunnen we van leren. Denk aan zo’n gezamenlijk project met een buitenlandse hogeschool of aan het systeem van associate degrees in Amerika.

Bij veel opleidingen, zeker in het economisch domein, zie ik een potentieel sterke link met dit thema. Hoe mooi zou het zijn als mijn studenten (ondernemers) samen met ondernemers uit het buitenland aan een gezamenlijk project kunnen werken? Ik zou bijvoorbeeld graag met mijn studenten naar Los Angeles willen waar tientallen Nederlandse ondernemers gevestigd zijn.

Ik heb al contact met een Nederlands fietsverhuurbedrijf in Malibu. Dat zou graag met onze studenten aan een project gericht op sales, marketing, accountancy, logistiek en entrepreneurship werken. Zij regelen verblijf en onze studenten gaan dan fulltime aan de slag. Lijkt me een gaaf en belangrijk project dat past binnen onze huidige leerdoelen en kerncompetenties. Maar dan in een andere context, internationaal. Laat ook onze studenten de wereld ontdekken.

Erasmus+ en andere fondsen voor internationalisering mogen wat mij betreft dus standaard een plekje krijgen binnen alle opleidingen en een vast onderdeel worden van de portefeuille van een onderwijsmanager. Think about it!

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Internationalisering is een ‘speerpunt’, maar niet in het curriculum

  1. Internationalisering is inderdaad een speerpunt van en voor de hogeschool. Goed dat we een WERKplaats Internationalisering hebben waarin opleidingen vanaf januari 2018 hun ambities kenbaar hebben gemaakt en hieraan werken met andere opleidingen in de WERKplaats. Of het nu om curriculumontwikkeling of professionalisering van docenten gaat. Donderdag 6 december presenteren de opleidingen, waaronder AD Officemanagement, zich tijdens de conferentie ‘Make internationalisation work’ in het WTC. Rajiv, je bent van harte uitgenodigd. -Leo Klienbannink, Lector Internationalisering

  2. Wat goed om te horen dat de RAC opleidingen verder aan de slag willen met internationalisering.

    De opleiding AD Officemanagement heeft in 2018 deelgenomen aan de WERKplaats Internationalisering en daar een aantal mooie projecten ontwikkeld. AD Ondernemen neemt in 2019 deel aan het Inspiratieplatform Internationalisering (de “kraamkamer” van de WERKplaats). Volop kansen dus om aan dit belangrijke thema te werken.

    Daarnaast is het altijd mogelijk om van CoIA (Centre of International Affairs) én het Lectoraat Internationalisering ondersteuning te krijgen bij de ontwikkeling van de internationaliseringsambities van de opleidingen. Kijk ook eens naar de tool die binnen de HR is ontwikkeld om internationalisering vorm te geven: De Driehoek van Internationalisering: https://hint.hr.nl/nl/HR/Over-de-HR/koers/uitvoeringsagenda-werkplan/werkplaatsen/werkplaats-internationalisering/tools/

    Goed om eens verder in gesprek te gaan over wat we voor jouw opleiding kunnen betekenen. Mvg Enny Kraaijveld, Manager Centre of International Affairs

  3. dag Leo,

    Ik geef les op donderdag, van 14.30 tot 16.00.
    Hoe laat is het evenement in WTC ?

    Geestig om te lezen dat collega Rajiv met studenten naar LA wil. Malibu ligt te geïsoleerd. Aan de Pacific Coast Highway die haast niet te fietsen is, te gevaarlijk, auto’s razen langs je heen. Geen fietspad zoals hast nergens in LA, behalve downtown en Santa Monica. Ik weet het want ik heb de PCH vaker gefietst en zelfs ik ben zelden echt op mijn gemak, terwijl ik toch al 20 plus jaren in LA fiets.
    Ik neem in April/Mei opnieuw 20 studenten mee voor het fietsproject. Rajiv spreekt van tientallen Nederlandse ondernemers actief in LA. Maak er maar een paar duizend van. Ik kom er veel tegen tijdens Dutch Kings Day eind april in Long Beach 🙂 Vinden de studenten ook leuk, zo’n dag, Heineken en KLM hebben een stand, enig.

    Wanneer Rajiv met mij contact wil zoeken is ie welkom. Mijn fietsproject hangt nog altijd aan module Project Management jaar 2. Van september tot de zomer. Wat me opvalt aan internationale projecten dan wel reizen buitenland, is de focus op een school aldaar. Heel mooi, maar de keerzijde is dat ik waarneem dat dan Bedrijfsleven , maar vooral Government en NGOs er niet goed in voorkomen.
    Maar het wordt beter. Ik heb contact met Santa Monica College, USC en UCLA. Echt uitwisseling vinden de Amerikanen ingewikkeld. Ook zit je met niveau verschillen, over en weer. Niet parallelle programma’s, financiering……

    SUEDE was superb, niet??!! The Blue Hour. Een ongelooflijk stuk muziek.

    hartelijke groet

    Louis

    PS ik ben de winter opnieuw in LA, spreek al mijn contacten, mijn twee racefietsen, muziek, komt goed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top