Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jessin naar protest tegen ‘schuldenstelsel’: ‘We zijn hartstikke hard genaaid!’

Gepubliceerd: 22 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jessin Rodenburg, student informatica aan de HR, doet zaterdag in Den Haag mee aan het protest van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) tegen het leenstelsel. Hij roept andere studenten op om met hem mee te gaan.

‘We zijn gewoon hartstikke hard genaaid’, zegt Rodenburg in zijn video-oproep over de gevolgen van het leenstelsel. De beloofde miljard euro voor het verbeteren van het onderwijs pakt lager uit én de studieschuld van studenten gaat omhoog.

Renteverhoging op studieschuld

‘Met de invoering van het leenstelsel is de gemiddelde studieschuld gestegen naar 26.000 euro’, stelt de LSVb. Dat wordt nog eens verergerd door de beoogde renteverhoging op studieschulden.

De LSVb, die pleit voor de terugkeer van de basisbeurs: ‘Iets opbouwen wordt voor studenten bijna onmogelijk gemaakt, doordat het steeds lastiger wordt om een vast contract te krijgen en de schuld meegewogen wordt bij de berekening van een mogelijke hypotheek.’ Het leenstelsel zette ook de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk, concludeerde het CBS afgelopen zomer.

Hogeschool-sweaters voor demonstranten

Juist voor dit aspect is ook collegevoorzitter Ron Bormans gevoelig, maakte hij begin deze week duidelijk in de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr). ‘Ik steun het protest van harte’, zei hij nadat Rodenburg (die deel uitmaakt van de cmr) Bormans had gevraagd of hij voor zaterdag HR-shirts ter beschikking wilde stellen. De collegevoorzitter maakte duidelijk wel wat te willen regelen. Vanwege de kou worden dat waarschijnlijk geen T-shirt maar sweaters.

Het protest vindt zaterdag plaats in de vorm van een ‘sponsorloop’ waarbij studenten geen rugnummer dragen maar een geldbedrag: hun studieschuld in euro’s. De loop begint om 13.00 aan het Lange Voorhout en eindigt daar weer twee uur later. Jessin Rodenburg roept Rotterdamse studenten op om 12.00 uur te verzamelen bij NS-station Rotterdam Centraal.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top