Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, kan je nog veilig afspreken via datingapps?

Gepubliceerd: 4 April 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

Nu er in Dordrecht mensen in elkaar zijn geslagen nadat ze op date waren via een datingapp, maak ik me zorgen. Kan je nog wel veilig met onbekenden afspreken? Ik heb sinds kort Tinder en zou graag eens met een match afspreken. Hoe doe ik dit op een veilige manier?

Lfs, Waakvlammetje

Lieve Tosca telefoon verbaasd

Lief Waakvlammetje,

Ik snap dat je geschrokken bent, maar volgens mij hoef je je niet zo veel zorgen te maken. Dat mensen mishandeld worden door hun date hoor je gelukkig maar weinig. Daarom is het ook op het nieuws als het gebeurt. Als het aan de orde van de dag zou zijn, zou het de krant niet meer halen.

Iemand ontmoeten die je aantrekkelijk en leuk lijkt, is eigenlijk altijd spannend en daarom is het lastig om op je onderbuikgevoel te vertrouwen. Zeker als je een aantal uur hebt gechat of gebeld, kan je het gevoel hebben dat je iemand al kent. Je kan zelfs vlinders voelen, maar het is niet slim om je door die gevoelens te laten leiden.

Veilig daten kan echt, maar je moet wel een beetje je gezonde verstand gebruiken. Deze drie regels helpen je daarbij:

Maak snel contact buiten de chat
Als je een dag of twee met iemand hebt gechat en het klikt, is het slim om op een andere manier contact te leggen. Spreek af om te skypen of facetimen bijvoorbeeld. Op die manier kan je zien of de persoon die je spreekt ook echt de persoon van de datingapp is. Daarnaast is het ook een interessante manier om elkaar beter te leren kennen.
Vind je het eng of vervelend om je eigen nummer te geven? Maak dan met een ander mail-adres een Skype-account aan. Zo kan je iemand makkelijk blocken als het contact op niets uitloopt.

Spreek altijd in het openbaar af
Hoe leuk en romantisch het ook lijkt om thuis af te spreken zodat hij/zij voor je kan koken: doe het niet. Spreek altijd af op een openbare plek waar andere mensen zijn, zodat je makkelijk kan vertrekken als de date niet zo loopt als jij wilt. Een café of koffiebarretje is hiervoor zeer geschikt. En is het wel leuk, dan kan je daarna samen altijd nog ergens anders naartoe gaan. Ga je met je date mee naar huis, app dan een vriend(in) de naam van je date en zijn/haar adres. Waarschijnlijk is het overbodig, maar het kan nooit kwaad.

Geef niet te veel privé-informatie en geef nooit geld
Probeer tot je je date hebt ontmoet niet al te veel privé-informatie weg te geven. Iemand die je via een datingapp kent, is – ondanks het chatten – een vreemde. En vreemden geef je niet zomaar je adres, de locatie van je werk, je bankrekeningnummer of andere privé-informatie. Natuurlijk kan je best de stad of wijk waar je woont benoemen of vertellen wat voor baan je hebt, maar meer details moet je eigenlijk niet geven. Pas wanneer je het goed vindt dat iemand je thuis of op je werk kan opzoeken, deel je die gegevens.

Maak nooit geld over voor treinkaartjes of telefoonrekeningen, zodat je date naar je toe kan komen of met je kan bellen of appen. Geldproblemen moet je date zelf oplossen. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor. Wel kan je natuurlijk altijd naar hem/haar toe gaan of hem/haar bellen als dat qua geld beter uitkomt.

Zo, hier moet je aardig mee aan de slag kunnen. Mocht je verder nog vragen hebben: je mag me altijd mailen.

Veel dateplezier.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top