Lieve Tosca, kan je nog veilig afspreken via datingapps?
Gepubliceerd: 4 April 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Lieve ToscaLieve Tosca,
Nu er in Dordrecht mensen in elkaar zijn geslagen nadat ze op date waren via een datingapp, maak ik me zorgen. Kan je nog wel veilig met onbekenden afspreken? Ik heb sinds kort Tinder en zou graag eens met een match afspreken. Hoe doe ik dit op een veilige manier?
Lfs, Waakvlammetje

Lief Waakvlammetje,
Ik snap dat je geschrokken bent, maar volgens mij hoef je je niet zo veel zorgen te maken. Dat mensen mishandeld worden door hun date hoor je gelukkig maar weinig. Daarom is het ook op het nieuws als het gebeurt. Als het aan de orde van de dag zou zijn, zou het de krant niet meer halen.
Iemand ontmoeten die je aantrekkelijk en leuk lijkt, is eigenlijk altijd spannend en daarom is het lastig om op je onderbuikgevoel te vertrouwen. Zeker als je een aantal uur hebt gechat of gebeld, kan je het gevoel hebben dat je iemand al kent. Je kan zelfs vlinders voelen, maar het is niet slim om je door die gevoelens te laten leiden.
Veilig daten kan echt, maar je moet wel een beetje je gezonde verstand gebruiken. Deze drie regels helpen je daarbij:
Maak snel contact buiten de chat
Als je een dag of twee met iemand hebt gechat en het klikt, is het slim om op een andere manier contact te leggen. Spreek af om te skypen of facetimen bijvoorbeeld. Op die manier kan je zien of de persoon die je spreekt ook echt de persoon van de datingapp is. Daarnaast is het ook een interessante manier om elkaar beter te leren kennen.
Vind je het eng of vervelend om je eigen nummer te geven? Maak dan met een ander mail-adres een Skype-account aan. Zo kan je iemand makkelijk blocken als het contact op niets uitloopt.
Spreek altijd in het openbaar af
Hoe leuk en romantisch het ook lijkt om thuis af te spreken zodat hij/zij voor je kan koken: doe het niet. Spreek altijd af op een openbare plek waar andere mensen zijn, zodat je makkelijk kan vertrekken als de date niet zo loopt als jij wilt. Een café of koffiebarretje is hiervoor zeer geschikt. En is het wel leuk, dan kan je daarna samen altijd nog ergens anders naartoe gaan. Ga je met je date mee naar huis, app dan een vriend(in) de naam van je date en zijn/haar adres. Waarschijnlijk is het overbodig, maar het kan nooit kwaad.
Geef niet te veel privé-informatie en geef nooit geld
Probeer tot je je date hebt ontmoet niet al te veel privé-informatie weg te geven. Iemand die je via een datingapp kent, is – ondanks het chatten – een vreemde. En vreemden geef je niet zomaar je adres, de locatie van je werk, je bankrekeningnummer of andere privé-informatie. Natuurlijk kan je best de stad of wijk waar je woont benoemen of vertellen wat voor baan je hebt, maar meer details moet je eigenlijk niet geven. Pas wanneer je het goed vindt dat iemand je thuis of op je werk kan opzoeken, deel je die gegevens.
Maak nooit geld over voor treinkaartjes of telefoonrekeningen, zodat je date naar je toe kan komen of met je kan bellen of appen. Geldproblemen moet je date zelf oplossen. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor. Wel kan je natuurlijk altijd naar hem/haar toe gaan of hem/haar bellen als dat qua geld beter uitkomt.
Zo, hier moet je aardig mee aan de slag kunnen. Mocht je verder nog vragen hebben: je mag me altijd mailen.
Veel dateplezier.
Lfs, Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over ons spelregels
Recente artikelen
‘Het is fijn om te weten dat er iemand is bij wie je terechtkan’
Gepubliceerd: 16 hours agoIvar Janssen werkt bij Student aan Zet, een expertisegroep die zich bezighoudt met diversiteit op de hogeschool. ‘Het is heel fijn om met iemand te praten die veel ervaring heeft en te weten dat er iemand is bij wie…
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Uitval biculturele jongens is probleem van ons allemaal
Gepubliceerd: 5 days agoZelfde basisonderwijs, zelfde havo- en mbo-diploma’s, maar een totaal ander netto resultaat op het hbo: Hoe kan het dat jongens met een niet-westerse achtergrond veel minder vaak een HR-diploma halen dan hun autochtone mannelijke klasgenoten? En vooral: hoe kan…
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Niet reizen = geen ov-boete
Gepubliceerd: 13 hours agoStudenten krijgen straks geen boete meer als ze hun verlopen ov-studentenkaart helemaal niet gebruiken. Dat heeft het ministerie zojuist na de ministerraad bekendgemaakt.
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Koreaans barbecueën aan het Zwaanshals
Gepubliceerd: 20 hours agoKorea is de afgelopen tijd vaak in het nieuws. Positief tijdens de recente Olympische Spelen en negatief door de dreiging vanuit Noord-Korea. Maar zelden gaat het over de Koreaanse keuken. En laat die nou net bijzonder smaakvol zijn.
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Wie neem je aan: Van Doorn of Khardoui?
Gepubliceerd: 2 days agoOp de Rotterdam Academy (RAC) zitten veel studenten met een niet-Nederlandse achternaam. Ze geven regelmatig aan dat ze lastig aan werk of een stageplek kunnen komen vanwege die naam. Zonde, want ze worden goed opgeleid. Daarom helpen we ze.
Deel dit artikel:
Lees het artikel >
Back to Top