Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minder dan 1 op de 3 allochtone jongens haalt HR-diploma na 8 jaar

Gepubliceerd: 22 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De nieuwste studierendementscijfers van de HR bevestigen de stijgende lijn die vorig jaar is ingezet. Tegelijkertijd zijn de kale cijfers nog steeds om van te schrikken. Slechts 34 procent van de HR-studenten haalt na vijf jaar zijn diploma. Met name de prestaties van jongens met een migratieachtergrond blijven achter.

Het bachelorrendement op de HR lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Het aantal studenten dat in 1 jaar zijn p haalt, is voor de tweede keer op rij gestegen en voor het eerst sinds 2005 hebben ook meer studenten na 5 jaar een diploma behaald. Dat blijkt uit het rapport Trendonderzoek studiesucces 2017 dat in januari verscheen.

P in 1 jaar: van 27 naar 33,5 procent

De lichtingen van 2015 en 2016 vormden het keerpunt. 1 op de 3 studenten die in 2016 begon, haalde zijn p in 1 jaar, om precies te zijn 33,5 procent. Tussen 2005 en 2014 kwam dit percentage nooit boven de 27 procent, dus het is een belangrijke stijging.

Het hoogste rendement in jaar 1 werd in 2016 geboekt bij social work (57,6%). Het jaar ervoor waren het vooral de onderwijsvernieuwingen bij COM (commercieel management) en verpleegkunde die zorgden voor de verbeteringen in jaar 1. Bij COM werd een 60 punten-bsa ingevoerd en verpleegkunde koos voor een nieuw curriculum om studenten sneller door hun p-fase te loodsen.

Totaal p-rendement niet omhoog

Er is iets bijzonders aan de hand met het p-rendement. Hoewel meer studenten hun p in 1 jaar halen, is het totale p-rendement na 2 studiejaren gelijk gebleven, namelijk 51,5 procent. ‘De onderwijsvernieuwingen hebben dus geleid tot een versnelling van het studietempo, maar niet tot vermindering van de uitval’, schrijft onderzoeker Maaike Bajwa. Ook is het rendement bij COM en Gezondheidszorg in 2016 toch weer gedaald, vooral bij Gezondheidszorg (van 43% naar 36%).

Meiden van mbo met een niet-westerse migratieachtergrond zijn bezig aan een inhaalrace.

Goed nieuws is dat de verbeteringen in jaar 1 bij bijna alle groepen HR-studenten zijn waar te nemen. Het rendement stijgt bij mbo’ers nog iets sterker dan bij havisten en bij studenten met een niet-westerse migratieachtergrond sterker dan bij studenten met Nederlandse roots. De enige groep waarbij de resultaten licht daalden – van 51 naar 50 procent – waren Nederlandse meiden van de havo. Maar zij zijn na de vwo’ers wel de best presterende groep studenten.

Gaat het om het p-rendement na 2 jaar, dan zien we niet dat alle groepen erop vooruitgaan. Positieve uitzondering hierop zijn de meiden van het mbo met een niet-westerse achtergrond. Zij lijken bezig met een inhaalrace. 19 procent haalde in 2015 haar p in jaar 1 tegenover 10 procent het jaar ervoor en na 2 jaar had 37 procent haar p. Dat was 6 procent meer dan het jaar ervoor.

Meer diploma’s

Naast de betere prestaties in het eerste jaar van de p halen ook meer studenten hun diploma. Voor het eerst sinds 2005 is het 5-jaarsrendement omhooggegaan. 1 op de 3 HR-studenten (34,1%) heeft na vijf jaar zijn diploma bij de opleiding waar hij is gestart. Bij de WdKA is het rendement het hoogst (57,1%).

Ondanks de stijgende lijn is het hogeschoolbrede rendementscijfer wel omgeven met zorgen, want alleen de havisten en studenten met een westerse migratieachtergrond doen het beter. De mbo’ers die altijd een hoger diplomarendement hadden dan havisten, hebben die positie verloren. Hun rendement is nu 32 procent tegenover de 33 procent van de havisten.

Allochtone jongens raken verder achterop

Maar de grootste zorg ligt bij de jongens met een niet-westerse migratieachtergrond. Een groot deel van hen raakt steeds verder achterop. Minder dan 1 op de 3 heeft na 8 jaar een diploma bij de opleiding waar hij is gestart, terwijl dat hogeschoolbreed bijna de helft is. Van de lichting mannelijke, allochtone havisten uit 2012 had maar 15 procent een diploma na 5 jaar. Vergelijk dat met Nederlandse meiden van de havo van wie 50 procent na vijf jaar de hogeschool verlaat met een diploma.

In het Trendonderzoek studiesucces gaat het vooral om cijfers. Het geeft geen antwoord op de grote vragen die de percentages oproepen: Hoe komt het dat jongens het slechter doen dan meiden? En waarom raakt zo’n groot deel van de jongens met een niet-westerse achtergrond achterop? Deze urgente vragen smeken om een vervolgonderzoek.

Tekst: Esmé van der Molen

Rendement Ad’s
Associate degrees zijn tweejarige hbo-opleidingen. Het rendement van Ad-studenten laat een wisselend beeld zien. In 2011 haalde 62 procent een diploma in drie jaar. Dit percentage daalde de daaropvolgende jaren tot 48 procent in 2013 waarna het in 2014 weer opkrabbelde naar 51 procent. Ook bij de Ad’s maakt het veel uit of studenten een Nederlandse (3-jaarsrendement van 61%) of niet-westerse migratieachtergrond (3-jaarsrendement van 40%) hebben.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Minder dan 1 op de 3 allochtone jongens haalt HR-diploma na 8 jaar

 1. Over de titel: Bedoelen jullie hier nu na 8 jaar of binnen 8 jaar?

 2. @Binnen, deze woordkeuze is overgenomen uit het rapport. ‘Na’ is correct. Ik kan me wel voorstellen dat het vragen oproept en zal de onderzoekers vragen om extra uitleg.

 3. Beste Binnen, ik heb antwoord gekregen. Het zit zo: Een student maakt deel uit van een cohort. Dat is de groep waarmee hij zijn studie start. Bij het berekenen van de rendementscijfers kijkt de hogeschool hoeveel studenten uit een cohort uiterlijk na 5 en na 8 jaar een diploma hebben. Dit kan precies na 8 jaar zijn, maar ook binnen 8 jaar, bijvoorbeeld al na 4 jaar.
  Een voorbeeld: een student die in 2009 met zijn studie begon en na 4 jaar zijn diploma haalde (in 2013), telt zowel mee in het 5-jaarsrendement als in het 8-jaarsrendement. Daarom is het rendement na 8 jaar altijd hoger dan het rendement na 5 jaar. Het is cumulatief.
  Het woordje ‘na’ betekent hier dus: binnen 8 jaar of precies op de grens van 8 jaar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top