Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister geeft pechstudent geen compensatie

Gepubliceerd: 18 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geen basisbeurs gekregen, maar ook geen beter onderwijs? Dan zou je gecompenseerd moeten worden, vinden sommige politieke partijen. Maar minister Van Engelshoven houdt de boot af.

De kwestie sleept al jaren. Studeren is duizenden euro’s duurder sinds de basisbeurs is geschrapt, maar daar staat iets tegenover: universiteiten en hogescholen krijgt er honderden miljoenen bij. Het onderwijs wordt dus beter.

Onderwijsinstellingen zouden voorinvesteren

Alleen jammer dat de eerste lichtingen studenten daar zo weinig van zouden merken. De opbrengst komt namelijk niet meteen, maar pas na een paar jaar. Daar werd iets op verzonnen. In aanloop naar de opbrengsten zouden de onderwijsinstellingen drie jaar lang alvast 200 miljoen euro per jaar ‘voorinvesteren’, zodat de eerste lichtingen studenten zonder basisbeurs meteen konden profiteren.

Of dat ook gebeurd is? Op de Hogeschool Rotterdam wel, berichtte Profielen begin dit jaar maar de Algemene Rekenkamer trekt ernstig in twijfel of dat overal het geval is. Van veel uitgaven is helemaal niet na te gaan of het werkelijk om zogeheten ‘voorinvesteringen’ gaat.

Sommige studenten de dupe

Het was de uitkomst die critici al jarenlang zagen aankomen en het rapport van de Rekenkamer was olie op het vuur van de politieke tegenstanders, zoals het CDA. Sommige studenten zijn ronduit de dupe van het gebrek aan voorinvesteringen, vindt bijvoorbeeld Kamerlid Harry van der Molen.

Hij diende een motie in: zorg dat die studenten gecompenseerd worden door hun onderwijsinstelling. Opvallend is dat GroenLinks en PvdA, die samen met VVD en D66 de basisbeurs hebben geschrapt, ook hun handtekening onder die motie zetten.

Via medezeggenschap voor compensatie vechten

Maar minister Van Engelshoven wil er haar vingers niet aan branden. Vinden studenten dat hun hogeschool of universiteit de laatste jaren te weinig geld aan hun onderwijs heeft besteed? Dan moeten ze via de medezeggenschap voor compensatie vechten, blijkt uit een brief van minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Zijzelf wil zich er niet mee bemoeien.

Want wie heeft er eigenlijk te weinig geïnvesteerd? ‘De omvang en aard van de voorinvesteringen konden sterk verschillen per instelling, gegeven de verschillen in financiële positie van instellingen’, schrijft de minister. ‘Bewust is destijds gekozen voor een afspraak met de sector in zijn geheel en niet voor afspraken die op alle instellingen op dezelfde manier vertaald moesten worden.’

Daar komt bij dat de onderliggende gegevens waar de Algemene Rekenkamer zich op baseert, niet openbaar zijn.

De laatste strohalm voor de pechstudenten is dat de hogescholen en universiteiten deze gegevens wel met hun medezeggenschappers moeten delen. ‘Vervolgens kunnen zij op basis van dat gesprek met elkaar bepalen welke lessen voor de toekomst zij trekken uit de ervaringen met de voorinvesteringen’, schrijft de minister, ‘en of het gewenst en mogelijk is om nog iets aanvullend te doen.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Minister geeft pechstudent geen compensatie

  1. Ach, wij compenseren van Engelshoven wel. Met een decimatie van haar partij hopelijk.

  2. Goh, wat had dat kunnen zien aankomen?
    Flinke bezuiniging op onderwijs en het afschaffen van de basis beurs, op de belofte dat er geinvesteerd zou worden.
    Wat een verassing dat dat nou helemaal niet gebeurd.

  3. ” […] universiteit de laatste jaren te weinig geld aan hun onderwijs heeft besteed? Dan moeten ze via de medezeggenschap voor compensatie vechten […]” – Van Engelshoven.

    Alsof ook maar één onderwijsinstelling een verzoek tot compensatie via de medezeggenschapsraad doorgeeft aan het bestuur. En zelfs al zou dit gebeuren, is de opmerking van het bestuur “Wij vinden dat er wel vooraf genoeg geïnvesteerd is.” al snel gemaakt.

  4. Conclusie, dat geld is ergens in de zakken van mensen en organisaties beland terwijl de eerste lichtingen pechstudenten, waaronder ik, met duizenden eurieu extra schuld opgezadeld zitten. Geweldig gepland en uitgevoerd door het ministerie, dankjewel.

  5. @T. Ik denk dat ze ook echt wakker zullen liggen van jouw reactie hahaha.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top