Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Nationale Studenten Enquête is onbruikbaar geworden’

Gepubliceerd: 30 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Universiteit Utrecht overweegt te stoppen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Door de nieuwe privacyregels ontbreken relevante gegevens en zijn de resultaten steeds minder bruikbaar, vindt het bestuur. Het overweegt een eigen enquête.

Leden van de medezeggenschap en het bestuur van de Universiteit Utrecht hebben al langer bedenkingen bij het landelijke tevredenheidsonderzoek van voorlichtingswebsite Studiekeuze123, schrijft nieuwssite DUB. Er is onder meer kritiek op de vraagstellingen en twijfel over de vraag of de onderwijskwaliteit op deze manier überhaupt te meten valt.

Volledig geanonimiseerde antwoorden van 30% van de studenten

Het universiteitsbestuur heeft echter nooit serieus overwogen om met de enquête te stoppen. Dat is veranderd met het in kracht treden van de nieuwe privacyregels in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Studiekeuze 123 zag zich genoodzaakt om studenten vooraf te vragen of hun gegevens gedeeld mogen worden. Zo’n 30 procent wilde dat inderdaad niet.

Van hen krijgt de betreffende universiteit of hogeschool alleen volledig geanonimiseerde antwoorden te zien. De instelling komt nog wel te weten wat studenten van hun opleiding vinden, maar weet bijvoorbeeld niet in welk jaar ze zitten en of ze man zijn of vrouw.

Volgens Utrecht zijn de resultaten hierdoor minder bruikbaar. Het is niet meer mogelijk om te kijken hoe een opleiding door de jaren heen scoort. Ook kunnen de resultaten niet meer worden opgesplitst om bijvoorbeeld de tevredenheid van eerstejaars eruit te lichten en hun onderwijs te verbeteren, stelt de universiteit. Het bestuur overweegt nu om studenten zelf te gaan bevragen en neemt daar komende maand een besluit over.

‘Moeilijker om instellingen onderling te vergelijken als Utrecht niet meedoet’

Studiekeuze123 zou dat jammer vinden. ‘Het is een landelijke enquête en het wordt moeilijker om de instellingen onderling te vergelijken als Utrecht niet meer meedoet’, aldus Pauline Thoolen. Ze ziet echter geen kans om de universiteit tegemoet te komen en zegt dat de studenten ook komend jaar anoniem zullen mogen reageren. ‘Sommigen zeggen dat we zijn doorgeschoten in de interpretatie van de AVG, maar dat is simpelweg niet zo. Dit zijn nu eenmaal de regels.’

Ook hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids, die voor een groot deel gebaseerd is op de resultaten van de NSE, zou het betreuren als Utrecht niet meer meedoet. Al kan hij zich dat slecht voorstellen. Volgens hem valt er veel op te lossen door met elkaar te overleggen en studenten beter voor te lichten: ‘Als zij precies weten waarvoor hun gegevens worden gebruikt en waarom bepaalde informatie belangrijk is, zullen ze er minder vaak voor kiezen om anoniem te blijven’, denkt hij.

De NSE wordt ieder jaar uitgevoerd in opdracht van de stichting Studiekeuze123, een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, studentenorganisaties en het ministerie van Onderwijs. Doorgaans vult ongeveer een op de drie studenten in wo en hbo de vragenlijst in. De resultaten worden onder meer gebruikt voor de jaarlijkse ranglijsten van de Keuzegids en weekblad Elsevier.

HOP, Steffi Weber

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to ‘Nationale Studenten Enquête is onbruikbaar geworden’

  1. Kleine correctie: AGV = AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

  2. Volgens mij is het niet zo ingewikkeld. Onderzoektechnisch is het inderdaad nauwelijks nog mogelijk om zinvolle uitspraken te doen als je zoveel variabelen van zoveel respondenten mist. Opvallend vind ik wel dat studiekeuze123 dat zelf niet noemt. Daarmee zouden ze namelijk blijk geven van inzicht in de zwakke kanten van hun onderzoek. Bij veranderende parameters is een longitudinaal onderzoek niet optimaal mogelijk. Wel is het mogelijk om opnieuw een vergelijkend onderzoek te doen onder de instellingen, en dat was volgens mij het eerste doel van de NSE. Daarmee zul je dan alleen de antwoorden van respondenten die volledige inzage geven kunnen meetellen. Dat kun je prima aangeven in je voorwaarden voor deelname: gedeeltelijk ingevulde formulieren kunnen niet worden meegenomen in de analyse en dus niet in de resultaten. Overigens kunnen die formulieren wel een schat aan informatie opleveren voor de opleiding….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top