Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ontevreden over je stagebegeleiding? Daar is nu een meldpunt voor

Gepubliceerd: 22 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten zijn lang niet altijd te spreken over de stagebegeleiding door hun universiteit of hogeschool. Het Interstedelijk Studentoverleg (ISO) lanceert daarom vandaag, op de dag van de stagiair, een meldpunt voor slechte stagebegeleiding.

Het ISO krijgt nu al veel klachten van stagiairs over hun begeleiding. ‘Het gaat vaak over de slechte bereikbaarheid van docenten. Studenten die een vraag hebben moeten daar wel tien keer achteraan bellen en als ze een verslag inleveren duurt het weken voordat ze feedback krijgen’, zegt voorzitter Rhea van der Dong.

Second opinion

Stagiairs hebben weliswaar ook een begeleider op de werkplek – daar zijn ze meestal tevreden over – maar dat is volgens Van der Dong niet genoeg. ‘De organisatie waar je stage loopt kan dingen van je vragen waar je niet op voorbereid bent. Of stel dat je iets meemaakt waarvan je niet weet wat je daarvan vindt en hoe je daarmee om moet gaan, dan is het prettig als je bij iemand terecht kunt voor een second opinion. Studenten hebben nu vaak het gevoel dat ze aan hun lot worden overgelaten, terwijl ze wel gewoon collegegeld betalen tijdens hun stageperiode.’

Of er de laatste tijd meer klachten zijn dan vroeger durft Van der Dong niet te zeggen. ‘Maar we zien wel dat het belang van een stage toeneemt terwijl docenten een steeds hogere werkdruk ervaren. Zo gezien is het niet verrassend dat er klachten zijn.’

Hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids snapt dat er een meldpunt komt. ‘Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt al jaren dat studenten, met name in het hbo, structureel ontevreden zijn over zowel de manier waarop ze op hun stage worden voorbereid als de begeleiding vanuit hun opleiding. Over de stage zelf zijn juist wél te spreken.’

Rommelig

Ook in het wo loopt de stagebegeleiding lang niet altijd op rolletjes, zegt Steenkamp, maar dat is volgens hem een heel ander verhaal. ‘Dat ligt een stuk ingewikkelder. De stagebegeleiding is rommeliger en het is niet duidelijk wat studenten nou precies moeten leren.’ Een stage is vaak vast bestanddeel van een hbo-opleiding, terwijl universitaire studenten veelal vrijwillig werkervaring opdoen.

Het meldpunt van het ISO richt zich op zowel het hbo als de universiteiten en moet helderheid brengen over de pijnpunten: is de bereikbaarheid van docenten het grootste probleem, schort het aan de kwaliteit van de begeleiding of gaan er nog heel andere dingen mis? Aan de hand daarvan wil de studentenorganisatie het gesprek aangaan met universiteiten en hogescholen.

HOP, Steffi Weber

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Ontevreden over je stagebegeleiding? Daar is nu een meldpunt voor

  1. Zijn ze wel beetje laat mee, de stages zijn bijna afgelopen. Beetje mosterd na de maaltijd dit…

  2. Inderdaad LE-student, want na jou loopt er nooit meer iemand stage… 😉

    Dingen implementeren kost tijd en is altijd iemand de dupe van.. Gelukkig hebben ze het licht gezien en heeft de volgende lichting hier profijt van.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top