Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Protest: sponsorloop tegen ‘schuldenstelsel’

Gepubliceerd: 29 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws

De Landelijke Studentenvakbond roept studenten en scholieren op om volgende maand in Den Haag te demonstreren tegen het ‘schuldenstelsel’. De maat is vol, meent de vakbond.

Als de gemeente toestemming geeft, houdt de LSVb op zaterdag 24 november een ‘sponsorloop’ door Den Haag, langs het ministerie van Onderwijs naar de Hofvijver. Deelnemers lopen met hun studieschuld in plaats van een rugnummer.

‘Je moet geen sponsor nodig hebben om te studeren’

‘Onderwijs is een publiek goed’, legt interim-voorzitter Carline van Breugel uit. ‘Je zou geen sponsor nodig moeten hebben om te studeren.’ Ze mikt op ongeveer duizend deelnemers, zegt ze. ‘Als het een soort Project X wordt en er veel meer mensen komen, wijken we uit naar een veld.’

Volgens de LSVb moeten studenten zich tegenwoordig ‘diep in de schulden steken om te kunnen studeren’. Dit zou de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengen. Daarnaast zou het studenten ‘bijna onmogelijk gemaakt’ worden om later een huis te kopen.

De LSVb organiseert de demonstratie samen met de scholieren van het LAKS, de belangenvereniging voor mbo’ers JOB, jongerenvakbond FNV Jong en ROOD, de jongerenafdeling van de Socialistische Partij.

Duizenden euro’s duurder…

In 2015 verdween de basisbeurs, wat studeren inderdaad duizenden euro’s duurder heeft gemaakt. Wel zijn de voorwaarden versoepeld: het maandbedrag is verlaagd en studenten mogen veel langer over het aflossen doen dan voorheen.

De vier partijen die de basisbeurs hebben afgeschaft (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) noemden hun nieuwe leenstelsel het ‘studievoorschot’, terwijl tegenstanders liever van een ‘schuldenstelsel’ spreken.

‘Nederlands onderwijs meest toegankelijk’

Minister Van Engelshoven stelde vorige week dat het Nederlandse hoger onderwijs tot ‘de meest toegankelijke stelsels van Europa’ behoort. In haar brief aan de Tweede Kamer kwamen de woorden ‘basisbeurs’ en ‘studieschuld’ niet voor.

Toch kan de toegankelijkheid volgens haar beter, want ze ziet wel dat onder meer mannen minder kans maken dan vrouwen in het hoger onderwijs, net als kinderen van niet-hoogopgeleide ouders en jongeren met een migratieachtergrond. Maar Van Engelshoven richt haar pijlen vooral op het bindend studieadvies en selectie aan de poort van opleidingen.

De bewering dat afgestudeerden in het nieuwe stelsel minder makkelijk een huis kunnen kopen, is maar ten dele waar. Het klopt voor studenten met een beperkte schuld, maar studenten met hoge schulden kunnen juist makkelijker dan voorheen een hypotheek krijgen. Bovendien zouden sommige studenten juist zoveel mogelijk lenen om het geld later in een huis te steken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Protest: sponsorloop tegen ‘schuldenstelsel’

  1. Kunt u uitleggen hoe het zit dat studenten met een hoge studieschuld makkelijker een hypotheek kunnen krijgen?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: