Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 5 days ago
Een vriend vertelde me dat hij zijn ouders wil vertellen dat hij op mannen valt, maar dat hij bang is om negatieve reacties te krijgen. Zo’n verhaal doet me iedere keer weer wat. Waarom beoordelen we mensen op hun geaardheid?
Als ik het met mensen over het onderwerp geaardheid heb, is er altijd wat aan voorafgegaan. Vaak heb ik dan net verteld dat ik een vriend heb. Gelukkig wordt dit ‘nieuwtje’ meestal goed ontvangen, eigenlijk reageren mensen nooit negatief. Toch weet ik zeker dat lang niet alle gesprekspartners er zo oké mee zijn als ze laten zien. Het is fijn om niet met iedereen de discussie aan te hoeven gaan, maar soms ook best frustrerend omdat ik niet weet wat mensen echt denken of voelen.
Voor mij was uit de kast komen geen enorm moment. Natuurlijk vond ik het moeilijk om het mijn ouders en vrienden te vertellen. Ondanks dat ze dicht bij me staan en ik wist dat het goed zat, was ik toch een beetje bang voor negatieve reacties. Die bleven uit. Alles was prima en gezellig, en iedereen was positief.
Nadat ik het mijn naasten had verteld, vertelde ik het mensen gewoon wanneer het in een gesprek aan de orde kwam. Dat vond ik niet moeilijk. De moeilijke periode moest nog komen. Ik vond het eng om een vriendje te hebben en durfde in het begin eigenlijk niet het dorp met hem in. Dit ging gelukkig snel voorbij en nu huppelen we vrolijk naar de kroeg.
Helaas is het niet voor iedereen zo makkelijk.
Ik vind het ontzettend lastig om te horen en te lezen dat mensen met hun geaardheid worstelen. Het lijkt me verschrikkelijk om door het leven te moeten gaan als iemand die je diep vanbinnen niet wilt zijn. Ik heb schijt aan geaardheid en ik vind dat meer mensen dat zouden moeten hebben. Want of je nu homo, hetero, lesbo, bi, pan, queer of in dubio bent: we zijn allemaal mens.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Helemaal mee eens!
Ik heb door de jaren wel gemerkt dat zelf acceptatie een belangrijke stap in het hele proces is, als je voor je zelf gecentreerd heb wat je bent, wie je leuk vind of what So over. Maakt het de rest van de ‘coming out’ periode makkelijker.
Ps: loves Simon kijken!
We beoordelen mensen op hun geaardheid omdat zij anders zijn dan het normale “Papa-en-mama” beeld. Mensen houden niet echt van verandering, dit is eenmaal zo.
Persoonlijk boeit mij het nooit zo veel of je Hetro, Gay, bi of Apache-helikopter bent. Doe lekker je eigen ding, zolang jij maar gelukkig bent. En als mensen je geaardheid niet accepteren, laat het lekker gaan, deze mensen zijn niet heel ruim denkend.
Echter, vind ik het soms ook niet nodig om uitgebreid op Stadhuisplein met je vriend te gaan tongzoenen. De mensen die in je gezicht moeten schreeuwen: “IK BEN GAY, KIJK MIJ”. Dat vind ik iets minder en onnodig.
Als met al, wees lekker jezelf, maar zorg dat je mensen er niet mee lastig valt.
Helaas wordt dit weer erger en erger door de opkomst van religie.
Nederland is qua wetgeving één van de meest homo- tolerante landen ter wereld. Daar hoef je je niet druk om te maken. Het probleem ligt in het feit dat sommigen bevolkingsgroepen, moslims en orthodox- christenen met name, daar veel moeite mee hebben en het afkeuren omdat het als een zonde geschreven staat in hun boek (de seksuele daad, niet de geaardheid). Daar ligt het probleem, en dat moet aangepakt worden,
Trouwens weet ik niet of een gay pride of iets dergelijks daarbij helpt. Want als je als ”normaal” gezien wilt worden, is het misschien niet de oplossing om het zo in de schijnwerpers te zetten. Dat kan als provocatie gezien worden.
Het zal nooit volledig geaccepteerd worden omdat het onnatuurlijk is. Even los van alle religies die het hebben verboden. Het is een leuke manier om HIV of AIDS op te lopen en ik snap het hele gebeuren niet. Je wilt homo zijn. Doe je best. Waarom moeten mensen jou accepteren. Het is toch juist de vrijheid om te zijn wat je wilt zijn hier in Nederland? Nou, dan wil jij seks met een man, als manzijnde. Oke, en waarom moet ik dat accepteren? Ik sta toch in mijn recht als Nederlander om het niet te hoeven accepteren als ik dat niet wil?
Snap die obsessie niet.. Het is meer een cry for attention dan echt iets willen doen. Net zoals anderen jou niet kunnen dwingen om geen homo te zijn, kun jij anderen niet dwingen om homoseksualiteit te accepteren.
De grote kloek, er moet helemaal niks aangepakt worden. Als jouw vader homoseksueel was, bestond jij niet eens.
Wat TheDude says. Ik erger me aan twee dingen in Nederland: Het hele debat rondom ons slaverijverleden en dit geneuzel. Als je homo of wat dan ook wilt zijn vind ik dat helemaal goed, wrijf het alleen niet helemaal in bij andere mensen. Doe gewoon normaal, dan doen jullie zeker al gek genoeg
Even aan Henk en aan TheDude; ik kan eerlijk gezegd niet geloven dat het 2018 is, en mensen nog steeds denken dat iemand homo wilt zijn. Je bent het, of je het wilt of niet. Geaardheid kun je niet kiezen. Het is niet dat ik ‘s ochtends wakker word, en denk: “goh, ik zou nu toch graag even een dagje hetero zijn”. Nee, ik ben lesbisch, ik kan niet kiezen of ik dat wel of niet wil. Het gedragen naar de gevoelens die je hebt – waarin ik dus met een vrouw een relatie zou hebben, bijvoorbeeld – is wel een keuze. Er zijn genoeg mensen binnen de LGBTQ+ gemeenschap die niet op hun gevoelens in gaan; die hun hele leven doen alsof ze hetero zijn. Dus nogmaals; je geaardheid kun je niet kiezen, met wie je in een relatie bent wel.
Daarbij komt homoseksualiteit in verschillende diersoorten voor (en dus niet alleen bij de mens), dat jullie het bestempelen als onnatuurlijk vind ik ook een beetje vreemd, als ik eerlijk ben.
En wrijf het er niet in? Wat hebben hetero’s de afgelopen decennia – en nu nog – gedaan dan? In elke serie zit wel een heterokoppel, of is er een heteroseksscène. Wordt juist het hetero-zijn er dan niet ingewreven? Denk naast series ook eens aan films, boeken, theaterstukken, een willekeurige winkelstraat… Heteroseksualiteit heeft altijd al in de schijnwerpers gestaan, omdat dit “normaal” bevonden werd…
In plaats van dat we mensen gaan vertellen dat hun gevoelens niet natuurlijk zijn, of dat mensen elkaar geen kus in het openbaar mogen geven omdat het “er dan ingewreven” wordt, kunnen we ons gewoon een stuk minder bemoeien met een ander? Anderen gewoon lekker hun ding laten doen, of dat nou met een man, een vrouw, of wat dan ook is – illegale relaties uitgezonderd, uiteraard – dan voel ik me misschien wat veiliger als ik midden in de nacht na het stappen met m’n vriendin hand in hand loop.
@YeBoy, ik vind het ook zeer onsmakelijk als hetero koppels dit doen… Dus ook dat heeft, wat mij betreft, niet veel te maken met geaardheid…
Beste Lesbomeisje or whatever je jezelf ook noemt.
Gaane niet kort door de bocht gaan.
Does one choose to be gay?
Psychiater dr. Jeffrey Satinover: “To say that no one chooses to be gay is true. They find themselves with it. Homosexuality, however, is not genetically traceable. No one is compelling one to be gay. It is false to say that they have chosen this.”
So is change really possible?
Psychiatrist dr. Jeffrey Satinover: “Yes, change is possible. In almost any human condition people do have the choice to make the attempt to do something about it. If you have an addiction, you have a series of choices that led them to it. No one says I want to be a heroin addict, but once they find themselves in the situation, they need help. They can make a distinction in wanting to change and they may or may not succeed.”[20]
Je kunt roepen wat je wilt maar het blijft toch onzeker die uitspraken van geboren met je geaardheid. Het lijkt mij meer een ‘najagen van je lusten en begeertes’ dan aangeboren. Lees ik het nu goed? hetero’s wrijven het erin? Het is gewoon een feit dat het onnatuurlijk is. Bovendien houdt je argument geen water. Als hetero’s het erin wrijven, hoe ben jij geboren? Door een hetero man en vrouw. Nu kom je zeggen dat dat niet normaal is? Haha, echt apart.
Wat ik nog duidelijk wil maken is dat het mij totaal niet interesseert wat mensen doen. Wat mij wel irriteert is dat hele: “Kijk mij, ik ben een homo en jij moet dat zien, erkennen, accepteren en goedkeuren anders haat je mij.” Dit zie je terug aan iemands kleding, gedrag, gespreksonderwerpen. Like dude, come on. We get it, je valt op hetzelfde geslacht. Stop met aandacht vragen. Jullie lijken wel te vegans onder homo’s. Vegans moeten ook constant iedereen op de hoogte stellen waarom ze vegans zijn en waarom vlees eten slecht is. All i am saying is.. het is 2018. Als jij gerespecteerd wilt worden, dan dien je een andere ook te respecteren, ook al is hij het niet eens met jouw manier van leven.
Ik zou een persoon nooit kleineren of beledigen omdat hij homo is. (of zij.) Dat ik afkeer heb van de daad, betekent niet afkeer van de persoon. Neemt niet weg dat ik nog steeds manieren heb en die persoon netjes behandel als andere mensen. Snap je het verschil tussen mijn persoonlijke visie in afkeer van homoseksualiteit en niet van de persoon zelf?
Misschien is de term “kiezen” wat kort door de bocht. Echter is het wel interessant om jezelf af te vragen waar seksuele geaardheid door wordt bepaald. Als het niet genetisch is, moet het door invloeden van buitenaf zijn. Genotype en Fenotype. Maar wat voor invloed van buitenaf dit kan zijn durf ik niet over te speculeren. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat het wel genetisch is maar we dit nog niet hebben ontdekt.
Over “normaal” gesproken. Dat het in meerdere diersoorten voorkomt wil niet zeggen dat het normaal is. Albinisme komt ook bij mensen en meerdere diersoorten voor, wil dat zeggen dat het normaal is? Normaal is datgene wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt OF wat de meeste mensen doen. Aangezien de meeste mensen hetero zijn, kan je stellen dat homoseksualiteit inderdaad niet normaal is. Maar normaal heeft geen waardeoordeel. Dat het niet normaal is wil niet zeggen dat het minderwaardig of iets dergelijks is.De meeste mensen hebben tegenwoordig een mobiele telefoon, dat is dus normaal. Maar wordt er neergekeken op mensen die geen mobiele telefoon hebben?
Daar heeft Henk dus ook een punt met “doe maar gewoon normaal”. Je kan stellen dat het niet normaal is om in een string op een boot in de Amsterdamse grachten te staan dansen (Als Henk daar op doelde), aangezien de meeste mensen dit niet doen.
@The Dude, je hoeft inderdaad niet te accepteren dat sommige mannen seks willen met andere mannen. Als jij je hiertegen wil verzetten kan dat natuurlijk, als je maar wel binnen de wet blijft. Je mag dus niet een stel met een betonschaar in het gezicht slaan omdat ze hand in hand lopen, je mag natuurlijk wel jouw mening over homoseksualiteit verkondigen zoals je hier nu doet. Dit zal wel negatieve emoties oproepen bij anderen die dus fel op jouw in kunnen gaan, en dat is ook weer hun goed recht.
Buiten de discussie over of het wel of niet natuurlijk is, heb ik een beetje een dubbel gevoel bij dit artikel. Het zelfde gevoel wat ik heb bij de artikelen als Rajiv weer eens “de minderheden” gaat verdedigen, en nu bij dit artikel iemand die “homoseksueel” is, mensen die “anders geaard” zijn verdedigen of goedkeuren. Dan lijkt het als een soort neutraal artikel, terwijl diegene duidelijk een soort dubbel motief heeft.
@LE-student
Dat is de polarisatie van Profielen, deze is mijn inziens ontstaan nadat er een nieuwe hoofdredacteur benoemt is.
Alles voor de clicks
Naastenliefde is mijn credo.
Toch neemt dat niet weg dat ik er een bepaalde levensbeschouwing voor mijzelf op na mag houden toch, net als ieder ander.
ik vind het zeer logisch dat ik weerstand krijg vanwege mijn geloof omdat mensen daar simpelweg niet in mee gaan of in geloven. Maar dat is de vrijheid toch. Daarom zal ik zelf niet de drang hebben om mensen mijn verhaal te vertellen tenzij het nadrukkelijk gevraagd wordt of ik merk dat iemand oprecht geïnteresseerd is. Een gesprek is altijd toenadering van gesprekspartners en als de ene niet geïnteresseerd is in je verhaal dan hou je gewoon je mondje dicht en ga je dat niet opdringen, niet privé en al helemaal niet door publiekelijk te gaan bashen door bijv. te stellen dat iemand die niet geïnteresseerd of gelijkgestemd is aan je verhaal af te schilderen als homofoob of niet solidair. Dat is laag en zielig en getuigt van een minderwaardigheidscomplex. Deze discussie is giftig omdat sommige (< lees sommige, niet allen) mensen met een andere geaardheid alleen maar een waardeoordeel willen uitlokken zodat ze daarna lekker kunnen gaan spuien. Er is niks inhoudelijks meer aan de discussie over homoseksualiteit o.i.d., en ja… dat hebben ze helaas zelf verkracht.
Een voorwaarde voor mij om geliefd te zijn en gewaardeerd te worden is dat je mens bent niet meer niet minder dus spare me the details.
Hoi Fanatieke lezer,
Ik ben benieuwd wat jij als argumenten hebt voor het zien van ‘polarisatie’ of ‘alles voor de clicks’.
Je insinueert dat ik een soort van kwaad vooropgezet plan heb, maar daar ben ik me niet van bewust.
We hebben bloggers op de site om te laten zien wat er binnen de hogeschoolgemeenschap speelt. En dit zijn de verhalen die zij willen vertellen. Als jij ook voor ons wilt bloggen om een ander geluid te laten horen, ben je van harte welkom. Kom anders eens uit de anonimiteit een kop koffie met me drinken, dan kunnen we het er over hebben.
Grts Tosca
Hoofdredacteur @Profielen
Hoi Tosca,
Nee, geen zin.
MVG
Fanatieke lezer
Hoi Fanatieke Lezer,
Eerst schrijf je ongefundeerd over polarisatie en vervolgens sla je een uitnodiging van Tosca af… beetje lafjes van je.
Alles voor de aandacht?
MVG,
Marco
Uiteraard is vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar toch schrik ik van sommige reacties. Ik heb erg veel moeite met de mening: “Ik vind homoseksualiteit geen probleem, zolang ik het maar niet hoef te zien.” Hoezo? Een bepaald percentage van de populatie valt gewoon op hetzelfde geslacht. Waarom zouden deze mensen niet in het openbaar mogen laten zien van wie zij houden en wie zij leuk vinden? Liefde en seks horen bij het leven en dat geldt net zo goed voor homoseksuele mensen. Ik ben erg blij dat mijn homoseksuele vrienden en familieleden tegenwoordig kunnen trouwen en kinderen kunnen opvoeden. Waarom zouden deze zaken enkel zijn weggelegd voor heteroseksuele koppels?
Ander punt: de Gay Pride wordt regelmatig gezien als provocerend, terwijl er het hele jaar door wel feesten en festivals zijn waarbij de heteroseksuele liefde wordt gevierd. Bij deze feesten en festivals is er ook veel seksualiteit zichtbaar (kleding, manier van dansen, uitingen richting het andere geslacht etc.), dus ook in dit geval vind ik het vreemd waarom er voor homoseksuele mensen andere ‘gedragsregels’ zouden moeten gelden. Daarbij komt dat het in Nederland, maar zeker ook in de rest van de wereld, nog steeds regelmatig onveilig is voor mensen die niet heteroseksueel zijn. Het is belangrijk om daar tijdens de Pride bij stil te staan. Om die reden loop ik ook altijd mee met de Pride Walk in Rotterdam.
Kortom, ik sta écht voor een samenleving waarbij ieder mens op zijn eigen manier kan laten zien van wie hij houdt.
Ps. Uiteraard heb ik het in mijn reactie over alle letters (LHBTI+), maar de reacties gingen hierboven vooral over homoseksualiteit.