Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Schrijf zorgen van je af op de posters in de wc

Gepubliceerd: 30 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Heb je de posters in de wc zien hangen? Op locaties Wijnhaven, Museumpark en Kralingse Zoom hangen in verschillende wc’s Blackbox-posters waar je op mag schrijven. De initiatiefnemers hopen zo het gesprek te openen over taboeonderwerpen.

De Blackbox-posters zijn onderdeel van een onderneming die studenten vanuit een schoolopdracht zijn gestart. Na een succesvolle pilot (de posters waren binnen enkele dagen helemaal volgeschreven) hangen de Blackbox-posters nu op drie locaties van de Hogeschool Rotterdam.

De initiatiefnemers zijn zes studenten leisure management van de WdKA. Zij blijven anoniem want, zo zeggen ze zelf, ze willen op geen enkele manier invloed hebben op wie er op de posters schrijft. Ook vinden ze het belangrijk dat de posters toegankelijk zijn en iedereen zich veilig voelt om erop te schrijven.

Op de poster is al geschreven: 'Just help her, it might be real'

Taboes

Je wordt tijdens je ‘wc-momentje’ uitgenodigd op de stelling te reageren. De drie thema’s op de posters gaan over psychische klachten, seksuele- of verslavingsproblemen. ‘We willen taboes bespreekbaar maken onder studenten, want we hebben allemaal problemen, maar veel mensen durven daar niet over te praten.’ Ze hopen dus dat de posters uitnodigen tot gesprek en, als mensen echt problemen hebben, misschien zelfs tot een bezoekje aan de decaan of een psycholoog. Het mailadres van het decanaat staat onderaan de poster.

Anoniem

Door de QR-code te scannen kom je op de Facebookpagina en Instagram van Blackbox. ‘Ook hier vinden we interactie belangrijk. Op onze socials kun je blogs lezen van mensen die met dezelfde problemen te kampen hebben als genoemd  op de posters. Iedereen mag daar anoniem zijn verhaal doen en we hopen dat mensen daar iets aan hebben.’

Worden naast studenten ook docenten uitgenodigd deel te nemen aan het gesprek? ‘Deze onderneming is volledig op studenten gericht, maar de thema’s kunnen natuurlijk ook bij docenten of werknemers spelen.’

De poster op de deur van de wc is inmiddels behoorlijk volgeschreven.

Respect

Voorlopig hangen de posters drie weken in de wc’s. ‘Als ze heel snel volgeschreven zijn, vervangen we ze. We bewaren de oude posters wel. Ook als er respectloze dingen geschreven worden of als er sprake is van vandalisme, halen we ze weg. We willen graag dat iedereen een beetje aardig voor elkaar blijft.’ De posters zullen dus meerdere keren per week gecontroleerd worden door de initiatiefnemers.

En is er een uiteindelijk doel? ‘We hopen dat dit goed loopt en dan zouden we een definitief platform kunnen creëren waar studenten over hun problemen kunnen praten.’

Tekst en foto’s: Lana van der Meer

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Schrijf zorgen van je af op de posters in de wc

 1. Echt spannend, ben zeer benieuwd wat dit gaat opleveren (ik vind het wel een beetje jammer dat de posters niet op ‘mijn’ locatie Academieplein hangen…)

 2. Wat ontzettend tof, een soort crowdfunding van steun voor echte situaties, waar echte mensen best wel eens mee zouden kunnen zitten.

 3. Wat een top idee van deze studenten! Misschien ook te gebruiken voor medewerkers?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top