Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Studenten balen van hogere rente

Gepubliceerd: 7 September 2018 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws

Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn boos dat de rente op studieleningen in 2020 omhooggaat. ‘Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt.’

Het voornemen stond al in het regeerakkoord en toen waren studenten er ook al boos over, maar dinsdag stuurde de minister haar wetsvoorstel daadwerkelijk naar de Tweede Kamer: de rente op studieleningen gaat in 2020 omhoog.

‘Regering moet maatregel schrappen’

‘Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt’, vindt voorzitter Geertje Hulzebos van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Wij roepen de regering een halt toe en eisen dat zij deze maatregel schrapt.’

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg laat van zich horen. ‘Weer worden studenten onevenredig hard in hun portemonnee getroffen. Het siert de regering niet om de staatskas te spekken met het kostbare geld van een schuldengeneratie’, stelt voorzitter Tom van den Brink.

Van 70 naar 82 euro per maand

Het gaat om een flink bedrag. Bij een gemiddelde schuld van 21 duizend euro stijgt de maandelijkse aflossing van 70 naar 82 euro. Op den duur moet de maatregel 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Voor huidige terugbetalers wordt de rente elke vijf jaar opnieuw vastgesteld, en dat blijft zo. Voorheen werd de rente gebaseerd op de rente die de overheid zelf voor vijfjarige leningen betaalt. Straks wordt dat de rente van tienjarige leningen die iets hoger is. Momenteel is de rente op studieleningen nul procent.

Voor huidige studenten verandert er niets. De regels gaan vanaf 2020 gelden voor nieuwe studenten.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Job Bos

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Studenten balen van hogere rente

 1. Schandalig hoe studenten weer de rekening gepresenteerd krijgen. Op deze manier wordt studeren straks een privilege.
  Hoe krom is het dat de dividendbelasting wordt afgeschaft, maar de Staat op deze manier uiteindelijk 226 miljoen euro per jaar hoopt op te halen.

 2. Regelrechte schande van de oh zo Democratische en Vrije Nederland. Wat verschillen wij nu van Groot Brittanie en Amerika, waar alleen rijke families de beste universiteiten kunnen permitteren? Is Nederland dan wel zo gehecht aan de normen en waarden van Nederland zelf? De wereld wordt steeds gekker.

 3. Dit was toch de verwachten? Ik zou iedereen op het hart willen drukken om de volgende verkiezingen allemaal te gaan stemmen, en dan af te rekenen met de coalitiepartijen. Onderwijs is wel het laatste waar je in moet gaan snijden.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top