Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten boos over lobby voor registratie studieschuld

Gepubliceerd: 27 September 2018 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Bureau Krediet Registratie zet volgens studentenorganisatie ISO alles op alles om studieschulden alsnog te mogen registreren. Het BKR zou een lobbykantoor in de arm hebben genomen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) baseert zich op een mailwisseling tussen het BKR en Nederlandse kredietverstrekkers die zijn verenigd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Het BKR, dat al eerder tevergeefs pleitte voor de registratie van studieschulden, acht de tijd rijp voor een nieuwe poging.

In de mailwisseling staat volgens het ISO dat het BKR en lobbykantoor Hill+Knowlton ‘een opportunity’ zien vanwege de ‘situatie rondom studieschulden’ en ‘de leemte die DUO laat vallen in het accuraat voorzien van gegevens’. In de hernieuwde lobby wordt het niet-registreren van de studieschulden als een probleem voor de hele sector ‘gepositioneerd’. Dus niet alleen voor het BKR maar ook voor de banken, schuldhulpverlening en andere betrokkenen.

‘Juist nu ex-studenten moeilijker aan hypotheek komen…’

Studentenorganisatie ISO is ‘geschokt’ over ‘de grootschalige inspanning van het BKR om het CKI en daarmee het bankwezen te betrekken in een lobby rondom de BKR-registratie van studieschulden’. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘Juist nu is gebleken dat ex-studenten moeilijker aan een hypotheek kunnen komen, wordt er gepleit voor nog meer toezicht en controle op studieschulden.’

Bij de invoering van het leenstelsel hield toenmalig minister Bussemaker registratie bij het BKR tegen. Dat zou onnodige leenangst aanwakkeren, meenden de voorstanders van het nieuwe leenstelsel.

Een gevolg is wel dat afgestudeerden hun studieschuld kunnen verzwijgen bij een hypotheekaanvraag, hoewel dat verboden is. De kwestie wordt nijpender nu de studieschulden van studenten steeds hoger oplopen. Ook de Vereniging Eigen Huis pleitte in 2016 voor BKR-registratie.

HOP, Steffi Weber

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Studenten boos over lobby voor registratie studieschuld

 1. Maar je moet dus studeren voor een goede baan om een huis te kunnen kopen wat vervolgens niet gaat omdat je gestudeerd hebt?

 2. Meer inzicht geven in de gevolgen van een schuld is prima, maar het BKR is gewoon niet de juiste instantie om zoveel gegevens van mij te beheren. Eigenlijk te bizar om over te spreken, een privaat bedrijf dat geld verdient aan (een poging) mijn schulden bijhouden.
  Om nog maar te zwijgen over de fouten die het bureau maakt die je leven flink zuur kunnen maken, foutieve registraties met schulden die je niet hebt, probeer dan nog maar iets simpels voor elkaar te krijgen.
  Ik heb het zelf meegemaakt dat er een foutieve registratie stond, krijg die maar eens weg!

 3. Tja, eerst braaf vertellen dat je studieschuld niet uitmaakt voor je hypotheek.
  Vervolgens zit je bij de bank en vertelt je netjes dat er 18.000 studieschuld is, welke eind van de maand weg is (oude leenstelsel nog hierzo). Toch kan je dan 36.000 minder hypotheek opnemen. Dus ik kan me enigszins indenken hoe moeilijk de starters het hebben. Zeker als het inkomen nog niet erg hoog is en er weinig eigen geld is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top