Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verpleegkunde schaft studentenstop af

Gepubliceerd: 26 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor het collegejaar 2019-2020 zullen bijna alle hbo-opleidingen verpleegkunde hun numerus fixus loslaten. Dat is een ommezwaai, want nu hebben nog tien van de zeventien een studentenstop, waaronder de HR.

Maus Bullhorst

De afgelopen jaren remden de verpleegkundeopleidingen hun instroom af, omdat ze de kwaliteit van hun onderwijs anders niet konden garanderen. Vooral het gebrek aan stageplaatsen in ziekenhuizen zorgde voor problemen. Het leidde tot onbegrip, omdat Nederland afstevent op een groot tekort aan hbo-verpleegkundigen.

Samen met hun regio hebben de zeventien opleidingen actieplannen en ‘slimme pilots’ opgesteld. Die zijn erop gericht om meer studenten en zij-instromers voor de zorg te laten kiezen, het imago van het vak verpleegkundige te verbeteren en meer stageplaatsen te realiseren. Daarbij lopen studenten in toenemende mate stage in andere instellingen dan ziekenhuizen, zoals in verpleeghuizen, de psychiatrie of de wijkverpleging.

Het besluit om de studentenstop in te trekken geldt voor alle voltijd-, deeltijd- en duale hbo-opleidingen verpleegkunde, met uitzondering van de Hanzehogeschool in Groningen. Deze hogeschool blijft voor de voltijdopleiding nog altijd een numerus fixus hanteren, al wordt de instroom wel stapsgewijs verhoogd.

De opleidingen doen hard hun best om de instroom te verhogen. In februari gaf minister Van Engelshoven de Hogeschool van Amsterdam bij uitzondering toestemming om 589 eerstejaars toe te laten in plaats van de eerder afgesproken 425. Er waren meer stageplaatsen gevonden.

Regionaal stageconvenant

Ook de Hogeschool Rotterdam werkt hard om het opheffen van de studentenstop mogelijk te maken. Jeroen Oversier, directeur van IvG (gezondheidszorgopleidingen): ‘Dat wij de fixus kunnen opheffen, is een gevolg van het stageconvenant dat wij in de regio met elkaar afsluiten. Daarin maken de Rotterdamse onderwijs- en zorginstellingen afspraken over de groei van het aantal stageplekken en het borgen van de kwaliteit van die plekken.

‘Om voldoende goede stageplekken en stagebegeleiding te creëren, werken we bijvoorbeeld met trainees die de stagebegeleiders in de praktijk ondersteunen en studenten vanuit de opleiding begeleiden. Ook investeren we in werkplekleren en wordt hard gewerkt aan het afstemmen van de regionale stagecoördinatie tussen de mbo- en hbo-opleidingen enerzijds en de zorginstellingen anderzijds. Onderwijs en zorg hebben zo een sterkere wederzijdse afhankelijkheid van elkaar. Het is dus voor alle partijen van belang dat we de handen ineenslaan en samenwerken.’

Oversier hoopt dat het aantal verpleegkundestudenten na het afschaffen van de fixus weer zal stijgen. ‘We hebben voor komend collegejaar 300 aanmeldingen voor de voltijd en 100 voor de deeltijd, terwijl de fixus op 500 studenten staat. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie voor de regio. Hopelijk kunnen we dat met deze maatregel verbeteren.’

HOP, Hein Cuppen/Profielen
Illustratie: Maus Bullhorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top