Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 september 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat willen de pechstudenten?

Gepubliceerd: 27 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag hebben twee ‘pechstudenten’ een petitie met 124 duizend handtekeningen aan de Tweede Kamer overhandigd. Ze krijgen geen basisbeurs en lopen ook de korting op het collegegeld mis, klagen ze. Maar wat willen ze precies?

Tijdens het studentenprotest van afgelopen zaterdag overhandigden Britte Veltman en Amelia Zuidema hun petitie alvast aan Tweede Kamerlid Frank Futselaar. Foto: Sabina van Gils.
Tijdens het studentenprotest van afgelopen zaterdag overhandigden Britte Veltman en Amelia Zuidema hun petitie alvast aan Tweede Kamerlid Frank Futselaar. Foto: Sabina van Gils.

Het duurde even, maar na de zomervakantie ging de petitie van de 20-jarige verpleegkundestudenten Britte Veltman en Amelia Zuidema helemaal viral. Met tienduizenden tegelijk zetten studenten hun handtekening.

Waar zijn deze studenten boos over?
Ze vallen tussen wal en schip: ze kwamen te laat voor de basisbeurs, die in 2015 is afgeschaft, en te vroeg voor het halve collegegeld in het eerste studiejaar. Die korting ging pas dit studiejaar in.

Wat willen ze dan?
Ze willen compensatie. Ze willen geld.

Doekje voor het bloeden

Hoe zat het ook alweer, kregen ze geen cadeaubon voor extra onderwijs?
Dat klopt. De eerste studenten zonder basisbeurs krijgen inderdaad een ‘voucher’ van tweeduizend euro. Vijf tot tien jaar na afstuderen mogen ze die inzetten voor extra scholing. Het is een doekje voor het bloeden.

Is dat niet genoeg?
De twee studenten verpleegkunde hebben er niets aan, zeggen ze. In hun vakgebied is het allang gebruikelijk om jezelf bij te scholen. Dat gebeurt toch wel en wordt betaald de werkgever. Daarom hebben zij weinig aan zo’n voucher.

En, maken ze kans?
Jazeker. Ze hebben een plan van de studentenlobby overgenomen dat bij politici in goede aarde is gevallen. Die willen graag dat studenten die vouchers nu al mogen gebruiken, bijvoorbeeld voor een masteropleiding. Hebben ze toch nog iets.

‘Stel vouchers eerder beschikbaar’

Ligt dat politiek gevoelig?
Kennelijk niet. Enkele partijen dienden samen een motie in om die vouchers inderdaad eerder beschikbaar te stellen. De minister vond het geen goed idee, maar die motie kreeg toch een overweldigende meerderheid. Alleen de VVD was ertegen.

Is het dan in kannen en kruiken?
Nog niet, want in die motie staat nog iets. Het plan gaat alleen door als óók de opbrengsten van het nieuwe leenstelsel (waarin de basisbeurs is wegbezuinigd) eerder beschikbaar komen voor universiteiten en hogescholen. Die hadden daarvoor gepleit. De minister kijkt nog of dat mogelijk is, maar is daar niet op voorhand tegen.

Wanneer zou het dan ingaan?
Op zijn vroegst in september 2019 als ze bij het ministerie van Onderwijs een beetje vaart maken, maar het zou ook een jaar later kunnen worden. Als de allereerste pechstudenten hun masteropleiding dan al hebben afgerond, vissen ze opnieuw achter het net.

Hoeveel handtekeningen hebben ze nu precies?
Zaterdag waren het er 124.455, maar er komen nog altijd steunbetuigingen bij. De teller staat op het moment van schrijven op 124.501 en intussen zijn er misschien weer een paar nieuwe handtekeningen bijgekomen.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top