Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bewust geen verkozen leden opleidingscommissie bij RMI

Gepubliceerd: 27 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de HR zijn deze week medezeggenschapsraadverkiezingen, onder andere voor de opleidingscommissies (oc’s). Maar niet bij de oc’s van het Rotterdam Mainport Institute (RMI) waar de eerder benoemde studentleden in de oc blijven.

Directeur Maarten van Ogtrop wil op dit moment helemaal geen oc-verkiezingen houden vanwege een ongewenste situatie: voor de verkiezingen bij de medewerkers kan maar een deel van de medewerkers verkozen worden en kan ook slechts dat deel stemmen.

Iedereen stemrecht geven ‘blijkt vooralsnog niet mogelijk’

Bij vier opleidingen van het RMI is de helft van het personeel in dienst van de HR; de andere helft wordt betaald door het Scheepvaart en Transport College (STC). Van Ogtrop: ‘Dat leidt tot de onacceptabele situatie dat niet iedereen stemrecht heeft. Ik heb met het cvb overlegd hoe we dit kunnen oplossen maar de STC’ers stemrecht geven blijkt vooralsnog niet mogelijk. We voelen ons benadeeld en houden hier daarom helemaal geen verkiezingen, ook niet voor de studenten.’ Leden van de oc’s zijn daarom, al eerder, aangesteld.

Formeel waren de kandidaatstelling en de verkiezingen wel opengesteld en dat leverde één kandidaat bij RMI op, om precies te zijn bij maritieme techniek. Bij gebrek aan meer kandidaten is deze student automatisch gekozen. ‘Hij is van harte welkom’, zegt Van Ogtrop die nog wel met de student in gesprek moet omdat hij ook voor de instituutsmedezeggenschapsraad automatisch gekozen is; je mag niet allebei zitting nemen.

Studenten zijn voor de opleidingscommissie gevraagd

In bijvoorbeeld de oc van logistics engineering zitten nu twee medewerkers en twee studenten. ‘Die laatste twee hebben we gevraagd’, vertelt docent en oc-voorzitter Reinier Jobse. ‘We weten dan wel wie we moeten vragen, waarbij het niet zo is dat we de kritische studenten niet vragen. De twee die er nu in zitten zijn kundige gasten.’

Jobse hoopt dat er in de toekomst wel verkiezingen kunnen worden gehouden. ‘Eerst moet de oc nog wat zichtbaarder worden. Dat is een van onze speerpunten. Daarnaast buigen we ons over het herschrijven van het eerstejaars curriculum’, zegt Jobs die ervaart dat de inbreng van de oc wordt gewaardeerd door onderwijsmanager Meryem Ozektas-Uysal en ook door Van Ogtrop.

Adviesraad met STC’ers bij de imr

De verkiezingen voor de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) bij RMI gaan wel door. Van Ogtrop: ‘Bij de imr hebben we de situatie omzeild door bij imr-vergaderingen ook een adviesraad met STC’ers (bestaande RMI-medewerkers die op de loonlijst van het STC staan, red.) uit te nodigen.’

Van Ogtrop plaatst sowieso wat vraagtekens bij de oc-verkiezingen. Hij begrijpt dat er onder de studenten weinig animo is om in een oc zitting te nemen. ‘Decentralisatie én het versterken van de medezeggenschap zijn een paradox, want als je de decentralisatie goed doet, heeft iedereen het gevoel dat ie gehoord wordt. Waarom zou je je dan nog kandideren?’

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Bewust geen verkozen leden opleidingscommissie bij RMI

  1. Het gevoel gehoord te worden is echt iets anders dan een directie die echt luistert ; medezeggenschap is echt meer dan het gevoel gehoord te worden; men moet ook meetekenen met zaken die impact hebben op een opleiding. Het is juist een paradox een adviesraad in te stellen terwijl er een volwaardige medezeggenschapraad nodig is volgens de hogeschoolregels: een adviesraad heeft verder geen enkele macht. was getekend: een ontslagen oud docentlid van de imr-RMI.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top