Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brandalarm verstoort tentamens op Kralingse Zoom

Gepubliceerd: 8 November 2019 • Leestijd: 0 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De studenten op HR-locatie Kralingse Zoom hebben vanmorgen hun tentamens moeten onderbreken vanwege een brandalarm. De brandweer was rap ter plaatse, waarna al snel bleek dat er twee handmelders waren ingedrukt.

illustratie van een brandalarm, fik, ontruiming, vlammen

Volgens een van de gedupeerde studenten ging het alarm rond 9.45 uur af. ‘We zitten midden in een tentamenperiode, naar mijn inschatting waren er vanochtend ongeveer 2500 studenten bezig met tentamens. Veertig minuten na de melding mochten we het gebouw weer in. Uiteindelijk hebben we onze tentamens niet kunnen voltooien’, aldus de studente bedrijfseconomie.

Aanvankelijk was onduidelijk of er sprake was van een (vermeende) noodsituatie of dat de handmelders uit baldadigheid zijn ingedrukt; volgens de brandweer blijkt uit hun onderzoek dat laatste.

Dat kan de betrokkenen duur komen te staan. In april van dit jaar werden twee studenten voor een jaar geschorst vanwege het met opzet indrukken van een handmelder op locatie Academieplein. Het alarm ging toen af tijdens een hertentamen van de opleiding Bouwkunde.

Collegevoorzitter Ron Bormans reageert met enige voorzichtigheid op de ‘baldadigheid-conclusie’ van de brandweer. ‘We moeten dat nog uitzoeken. Als dat zo is, dan handelen we conform eerdere situaties: streng. We pikken dit niet.’

Lees ook:

Vals brandalarm: ‘Een student met een beetje fatsoen in z’n donder doet zoiets niet’

Tekst: Asli Kösker
Illustratie: Evi Penders

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Brandalarm verstoort tentamens op Kralingse Zoom

 1. Misschien dat hier allerlei regels en beperkingen zijn, en misschien dat politie nog voor extra maatregelen/boetes geeft aan de dader wat niet bekend is gemaakt in de vorige posts op profielen of in het nieuws (voor zover er wat te vinden is online), maar ik vind de straf ‘1 jaar schorsing’ absoluut belachelijk voor een maatregel wat ‘streng’ genoemd wordt.

  Ik hoop dat er strenger gestraft zal worden, en dat er (ondanks het argument mbt ‘privacy’) camera’s bij de brandmelders zijn geplaatst sinds de vorige keer dat dit gebeurde. Het voelt alsof dit zal blijven gebeuren, en dat bij elk vals brandalarm weer een bericht naar voren komt over hoe gefrustreerd het bestuur is maar hoe er verder (voor zover de berichtgeving luidt) niks meer wordt gedaan dan een kleine straf opleggen.

  Met vriendelijke groet,

  Een student die voor de 2e keer in één jaar tijd een tentamen moet herhalen vanwege een vals brandalarm

  PS: Sorry hiervoor, het is voor jullie natuurlijk al helemaal frustrerend.

 2. Belachelijk dat hier niet strenger tegen wordt opgetreden.
  Je zit flink te zwoegen voor een mooi cijfer, komt een of andere kansloze zak zout maanden van voorbereidingen verpesten. Wat mij betreft mag hier prima een permanente schorsing voor worden gegeven, aangezien de huidige regels nog geen afschrikwekkend effect lijken te hebben.
  Wat nou als nu ieder brandalarm als loos alarm wordt geacht door iedereen? Wat nou als het dan ineens voor het echt is? Dit moet je als school niet willen; het kost klauwen met geld en dupeert honderden, terwijl diezelfde halve zool het volgend jaar nog eens mag proberen.

  Trouwens maak ik me geen zorgen om privacy; het is nou niet zo dat ik met een lekkere docent zit te zoenen bij het brandalarm of andere diep verhullende informatie deel. Alle techbedrijven luisteren/kijken toch al mee, die paar camera’s van de HR gaan mij niet verder raken qua privacy bescherming.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top