Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister wil deelname aan NSE toch verplicht stellen

Gepubliceerd: 2 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil universiteiten en hogescholen wettelijk verplichten om mee te werken aan de Nationale Studenten Enquête. Ze legt de laatste hand aan een wetsvoorstel.

Portret van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven

Eind maart zegden de hogescholen het vertrouwen op in de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2019, het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek dat de Stichting Studiekeuze123 laat uitvoeren onder bijna 300 duizend studenten. Als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen instellingen minder informatie delen en moesten studenten bepaalde gegevens nu zelf invullen. Dat leidde tot allerlei fouten, waardoor de data onbetrouwbaar waren.

De hogescholen dachten niet dat de fouten nog hersteld konden worden en zetten hun medewerking aan de NSE 2019 stop. De universiteiten en de koepelorganisatie van particuliere hogescholen zagen nog wel mogelijkheden en wilden een vervolgonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afwachten.

Hoop

Er was nog hoop, concludeerde het CBS twee weken geleden, mits de instellingen alsnog bereid waren de inschrijfgegevens van studenten te delen. De VSNU maakte maandag bekend dat de universiteiten daartoe bereid zijn.

Omdat het overleg tussen studenten en instellingen is stukgelopen, is de minister van gedachten veranderd.

Minder voorspoedig verliep het overleg tussen ministerie, studentenorganisaties en instellingen over de toekomst van de NSE vanaf 2020. Met de daar gemaakte afspraken stemden de universiteiten en hogescholen uiteindelijk niet in. Volgens de VSNU waren ze bang dat het akkoord zou leiden tot een NSE die onvoldoende bruikbaar zou zijn voor het verbeteren van opleidingen. Als studenten de enquête anoniem mochten blijven invullen zou dat opnieuw tot fouten kunnen leiden, was onder meer de vrees.

Stukgelopen

In april zag minister Van Engelshoven nog geen reden om de instellingen wettelijk te verplichten tot deelname aan de NSE, maar omdat het overleg is stukgelopen is ze van gedachten veranderd. Namens haar maakte minister Slob vanmiddag bekend dat alle universiteiten en hogescholen, zowel de publiek bekostigde als de niet-bekostigde, voortaan moeten meewerken.

Deze zomer nog komt het wetsvoorstel online te staan en kan iedereen er commentaar op leveren, daarna gaat het naar de Raad van State voor advies en vervolgens naar de Tweede Kamer. Slob denkt dat de wet net op tijd komt voor de NSE 2020.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Rijksoverheid

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Minister wil deelname aan NSE toch verplicht stellen

 1. Kwantiteit boven kwaliteit, blijkbaar. Geweldig idee: zelfs wanneer de onderwijsinstellingen nadrukkelijk melden dat de data nutteloos is, gewoon blijven doordrammen zodat je heel stoer een reeks nummertjes aan je supervisor kan tonen, ook al zegt het geen moer.
  Nee daar gaat de kwaliteit van het onderwijs ook vooruit zeg.

  Naar mijn mening het bewijs dat die hele NSE niet voor de student is, niet eens voor de universiteit/hogeschool; gewoon zinloos tijdsbestek zodat mensen met een ‘hoge functie’ er heel kort heel interessant over kunnen doen zodat het lijkt dat ze ergens verstand van hebben, om er vervolgens helemaal niks mee te doen.
  Laat die NSE dan alstublieft door een robot ingevuld worden, als het toch niks uitmaakt.

 2. @BZA: De meeste verplichtingen werken niet met terugwerkende kracht. Ik denk dat alleen toekomstige medewerking wettelijk afgedwongen wordt; dit jaar kan alleen gered worden als onderwijsinstellingen hun interpretatie van de privacywet veranderen en studentgegevens met de enqueteur delen.
  (Zie de CBS-link onder tussenkopje “hoop” hierboven.)

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: