Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De meeste mensen deugen, behalve ik

Gepubliceerd: 26 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Serge

Het is een must-read, het boek van Rutger Bregman De meeste mensen deugen. Spoiler alert: dit blijkt inderdaad het geval en hij onderbouwt dit met onderzoek en wetenschap. Toch zijn er legio mensen die dit gegeven niet op zichzelf betrekken.

Ooit een koe zien blozen? Nee: blozen is voorbehouden aan de mens. Wij kennen als enige soort schuld- en schaamtegevoelens. Die zijn heel functioneel. Ze zorgen ervoor dat we elkaar (meestal) niet om het minste of geringste de hersens inslaan of onszelf op andere manieren asociaal gedragen en opstellen. Ik schreef het al eerder: onze evolutie blijkt een ‘survival of the kindest’: niet degenen met de grootste bek, meeste spierkracht of vetste bankrekening zijn leidend.

Best goed dus dat er schuld- en schaamtegevoel bestaat. Maar over alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed, zei mijn moeder altijd. Teveel schuld- en schaamtegevoel zorgt voor beklemmende regels, eisen en verwachtingen over onszelf. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen om de norm vast te stellen en doen daar nog een flinke schep bovenop. Pas dan is het goed genoeg anno nu. Pas dan kunnen we leven met onszelf en enigszins tevreden zijn.

Mijn collega’s en ik hebben er een drukke baan aan om de slachtoffers van die hopeloze wedloop tegen zichzelf op te vangen. Ze ontroeren en raken me diep. Iedere keer weer. En dat is omdat ik mezelf zie. Met ietwat holle ogen, donkere kringen eronder, het gezicht bleekjes, het lachje nerveus, de adem hoog en de schouders gespannen leggen ze me uit dat die wedloop echt de enige weg, de enige manier is.

Ik stel dan de vraag die helpt om een ander perspectief te activeren. ‘Wat zou jij tegen een vriend met dit verhaal zeggen?’ En dan komt het. ‘Nou, dat het goed genoeg is zo. Dat hij niets anders dan zijn best kan doen en dat hij fouten mag maken.’ En na het zeggen van die zin voelen ze zich altijd betrapt. ‘Ja, voor anderen weet ik het heel goed. Maar nu ik zelf nog’.

Ja, laten we daar beginnen en eindigen. Ben je er nog lezer? Je hebt dit vast herkend. Jij bent er ook zo een met die dubbele standaard. Luister even want ik wil je iets belangrijks zeggen. Je bent goed zo. Je bent helemaal oké. Jij vooral! Wees een vriend voor jezelf zoals je die bent voor anderen. Durf te deugen. Voluit.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top