Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Student mag niet verder studeren ondanks hoge studieschuld

Gepubliceerd: 14 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student communicatie en multimedia design (cmd) is in beroep gegaan tegen zijn negatief bindend studieadvies (bsa). Een van zijn motivaties is zijn nu al hoge studieschuld. ‘Mijn toekomst komt hierdoor op losse schroeven te staan.’

Beeld van vrouwe justitia

Klacht van: student cmd
Over: negatief bsa
Uitspraak: ongegrond

Als je in het eerste jaar geen 48 studiepunten haalt, moet je stoppen met je opleiding; dat puntenaantal is de norm bij cmd en bij de meeste andere opleidingen op de HR.

Bijzondere omstandigheden kunnen, zeker als je ze tijdig meldt, voor de opleiding reden zijn om af te wijken van de norm. De bewuste cmd-student, die 47 punten haalde, heeft geprobeerd daar aanspraak op te maken en begon een zaak bij het college van beroep van de HR.

23 jaar en hoge studieschuld

De student stelt dat hij 23 jaar is, enkele studiejaren bij andere opleidingen heeft verbruikt en al een hoge studieschuld heeft. De volgens hem onterechte bsa vindt de student ‘niet reëel gezien zijn leeftijd en verbruik van studieduur’.

Ook vindt hij dat docenten hem bij het beoordelen op enkele competenties, waar hij onvoldoendes voor kreeg, anders hebben behandeld dan zijn klasgenoten. De examencommissie bestrijdt dat. ‘Er is door ons uitvoerig met docenten over gesproken. Die geven aan dat de student niet om feedback heeft gevraagd terwijl dat cruciaal is om tot goede resultaten te komen.’

En: ‘Van studenten wordt een proactieve houding gevraagd. In de student hebben de docenten geen ontwerper ontdekt.’

‘Opleiding motiveert en geeft voldoening’

De student zal daar zelf anders over denken. In zijn bezwaarschrift stelt hij dat de opleiding hem aanspreekt, hem motiveert en hem voldoening schenkt.

Nadat de opleiding hem informeerde over het voornemen om hem een bsa te geven, is hij in de gelegenheid gesteld daarover te komen praten. De student maakte daar geen gebruik van en stapte meteen naar het college van beroep.

Uit de beroepszaak blijkt dat de student eerder naliet in beroep te gaan tegen de eerdergenoemde onvoldoendes voor enkele competenties. Daarmee was het besluit al definitief, stelt het college van beroep.

Het college van beroep vindt dat de examencommissie zorgvuldig heeft gehandeld. Het bsa blijft daarmee in stand.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

Dit artikel is gebaseerd op de schriftelijke uitspraak van deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top