Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dit moet je écht weten als eerstejaars HR-student

Gepubliceerd: 2 September 2019 • Leestijd: 3 minuten en 18 seconden • Nieuws

Wanneer is het weer vakantie, waar kan je aankloppen voor hulp en wat als je opleiding niet bevalt? Profielen zocht het voor je uit. 

1 Download de HR-app

Vanaf september is de spiksplinternieuwe HR-app te downloaden in je eigen appstore (Apple en Android). Via de app kun je je actuele rooster en cijfers zien.

HR-app voor roosters en cijfers na de zomer in de appstore

2 Bookmark Hint

Dit is een beetje een saaie tip, maar wel een heel nuttige: bookmark hint.hr.nl, want die site ga je nodig hebben. Hint is het intranet van de HR waarop je je studentmail ontvangt, (opleidings)nieuws staat en je nuttige informatie over de hogeschool vindt.

3 START bij de mediatheek

Via de STudy And Research Tool (START) kun je vanaf dit collegejaar alle materialen van de mediatheek (papier én digitaal) vinden. In het nieuwe systeem kun je ook boeken reserveren en zien wat je geleend hebt. De oude mediatheekcatalogus verdwijnt met de invoer van START.

4 Geldgedoe

Studeren kost geld. Voor een jaar voltijd studeren, tik je € 2.083 af. En dat bedrag betaal jij (of bijvoorbeeld je ouders) via Studielink. Dat mag ineens of in vijf termijnen, net wat beter uitkomt. Studenten die dit collegejaar (2019 – 2020) voor het eerst in het hoger onderwijs beginnen, betalen € 1.041. Als student van de pabo of lerarenopleiding, mag je ook in het tweede jaar nog voor half geld naar school.

Collegegeld 2020-2021 met 60 euro flink omhoog

Tijdens je studie heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee mag je in het weekend of doordeweeks gratis met het openbaar vervoer reizen. Dit kost € 95,51 per maand, maar dat bedrag wordt een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Lukt dat niet, dan moet je de kosten voor het gebruik van de kaart terugbetalen. Op de site van DUO kun je de voorwaarden checken.

Als je ouders een laag inkomen hebben, kan het zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs. Ga naar duo.nl voor extra informatie.

5 Gezocht: hulp

Iedereen kan wel zeggen dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, maar soms kan het ook best een gedoetje zijn. Zo’n nieuwe studie met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, kan een boel stress opleveren. En als je daar last van hebt, is het fijn om te weten dat er mensen zijn die je kunnen helpen. Want die zijn er dus gewoon, op de HR.

Je eerste aanspreekpunt is je studieloopbaancoach (slc). Als je vragen of problemen hebt rondom het onderwijs of jouw opleiding, dan kun je het beste contact met je slc opnemen.
Voor problemen van meer persoonlijke aard ben je bij de decaan aan het goede adres. Decanen zijn adviseurs die je kunnen helpen bij bijvoorbeeld studieplanning, depressieve klachten, geldproblemen, je rechtspositie of studiekeuze. Op deze Hint-pagina vind je alles over het decanaat.

Als je hulp zoekt van medestudenten kun je ook eens bij Student aan Zet binnenlopen. Ben je een studerende ouder, mantelzorger, vluchtelingstudent, kom je van de Caraïbische eilanden of studeer je met een beperking en wil je hier graag met andere ervaringsdeskundigen over praten? Dan kunnen ze je bij Student aan Zet helpen.

Deze peercoaches weten écht hoe jij je voelt

Naast ervaringsdeskundigen werken er ook professionals bij Student aan Zet. Met workshops, keuzevakken, bijeenkomsten en persoonlijke ondersteuning zijn zij er voor de studenten. Student aan Zet vind je op locatie Museumparkpark, kamer MP.H00.050. Mailen kan naar studentaanzet@hr.nl.

6 Wat als je studie niet bevalt?

Soms is een studie gewoon niet helemaal wat je ervan had verwacht. Dat kan. In overleg met je slc en/of decaan kun je kijken of een andere HR-opleiding beter bij je past. Als je een beetje op tijd bent, kun je misschien nog wisselen.

Als je je vóór 1 september uitschrijft in Studielink, ben je geen collegegeld meer verschuldigd voor dat studiejaar. Als je later bent, betaal je collegegeld voor de maanden dat je ingeschreven stond.
Stop je vóór 1 februari met je opleiding en is het ‘t eerste jaar dat je studiefinanciering in het hoger onderwijs krijgt, dan zet DUO je studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs om in een gift.

Maar laten we hopen dat het niet nodig is. Je begint toch met andere verwachtingen aan je studie.

7 Vakantie!

Het collegejaar is amper begonnen, maar met de zomervakantie nog vers in het hoofd is het fijn om te weten wanneer je weer een weekje los mag. De Hogeschool Rotterdam heeft vanaf dit collegejaar geen algemene vakantieplanning meer. De vakanties en onderwijsperiodes worden per opleiding vastgesteld. Wil je weten wanneer je vakantie hebt en welke onderwijsperiodes er zijn, kijk dan bij het jaarrooster of de jaarplanning van jouw opleiding of neem contact op met het bedrijfsbureau.

8 Volg Profielen

Profielen is het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Op deze site (profielen.hr.nl, bookmarken maar) plaatsen we dagelijks nieuws, blogs en achtergronden. Daarnaast brengen we vier keer per jaar een Profielen themamagazine uit. Het nieuwste magazine vind je in de bakken bij jou op school en online.

We zijn ook actief op Instagram, Facebook en Twitter. Volgen wordt gewaardeerd.

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Dit moet je écht weten als eerstejaars HR-student

 1. 1.) Lunch vanuit huis meenemen is minder cool maar wel gezonder en vooral goedkoper.

  2.) Leer koffie drinken, je gaat het nodig hebben.

  3.) Het is een voltijd studie, geen middelbare school. Je weekenden moet je dus aan je studie besteden en als je voor 17:00 klaar bent met de les, moet je tot minstens 17:00 doorgaan voordat je met een gerust gevoel naar huis kan gaan.

  4.) Toetsen maken is als een penalty schieten, alleen heb je hier een tweede kans. Het moet echter niet de gewoonte zijn om op de 2e kans te vertrouwen…

  5.) Beter nu dan later. Geld voor zowel werk als studie en andere dingen in het leven. Alleen heb je nu nog de mogelijkheid om flink op je bek te gaan zonder grote consequenties.

  6.) Iedere studie kost moeite en gaat ooit saai en vervelend zijn en gemiddeld valt bij iedere studie 50% af in het eerste jaar. Hou je doel voor ogen en verman jezelf (m/v) tot een hoger niveau.

  7.) Gebruik je gezonde verstand en geloof niet alles wat je op het internet leest, laat staan de comment sectie op Profielen.

 2. Alles wat fout kan gaan op deze school gaat fout! Grapje! Of toch niet…

 3. Op de hogeschool is er ook een CMR/ IMR, dit is de medezeggenschapsraad van studenten en docenten. Mocht je tegen dingen aanlopen op de hogeschool dan kun je ook altijd de leden van de CMR/IMR benaderen om jou te helpen met het zoeken naar een oplossing.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: