Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 3 days ago
Sinds kort ben ik raadslid van de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Ik sta nu niet meer langs de zijlijn te schreeuwen over beleid en onderwijsvernieuwing, maar ik mag nu meespelen op het veld.
In de cmr worden diverse dossiers behandeld die de hele hogeschool aangaan. Dit zijn dossiers waar wordt ingestemd met vernieuwing en aanpassing van het beleid. Zo is er een nieuw strategisch vastgoedplan geschreven waar wij wat van mochten vinden en uiteindelijk goedkeuren. Interessant, omdat je meekrijgt hoe de toekomst van de hogeschool eruit komt te zien. De cmr stemde in met het oprichten van meer satellietlocaties waar ook het bedrijfsleven een rol in gaat spelen.
Als medezeggenschapsraad vonden we dat duurzaamheid en veiligheid een sterke plek moesten krijgen in het plan en dat gebeurde ook. De Hogeschool Rotterdam is een ministad in een grote stad en je moet je verantwoordelijkheid nemen en misschien wel als voorbeeld dienen.
Naast instemmingsrecht heeft de cmr ook adviesrecht. In de korte periode dat ik in de raad zit, hebben we advies gegeven over het privacybeleid, vooral met betrekking tot camera’s die zijn opgehangen vanwege vandalisme. Prima dat ze er zijn, maar met vernieuwde technieken zoals gezichtsherkenning moet discreet worden omgegaan. Ons advies was om hier een multidisciplinair team voor in te schakelen, bestaande uit juristen, team communicatie en andere experts, aangezien het een complex en gevoelig onderwerp is. Dit wordt ook opgenomen in het beleid.
En gelukkig bestaat het initiatiefrecht van de cmr. Dit geeft mij de ruimte om mijn ideeën voor onderwijsvernieuwing kenbaar en bespreekbaar te maken. Ik heb een lijst van ongeveer vijftien punten verzameld de afgelopen jaren, maar voor de komende vergadering breng ik er alvast drie in.
Zo vind ik dat wij als hogeschool onze medewerkers en studenten moeten stimuleren meer aan het EQ te werken. Veel onderzoek laat zien dat dit leidt tot bijvoorbeeld minder ziekteverzuim. Bij veel bedrijven is het combineren van leisure met werk al normaal met bijvoorbeeld een sportschool in huis en lounges met een PlayStation, maar zelfs zwembad, bowling en café’s komen voor. Ik vind dat elke kernlocatie (dat worden er vier) al deze faciliteiten zou moeten hebben om naast onderwijs ook een kwaliteitsverbetering van het leven te stimuleren.
Een ander punt dat ik in wil brengen, is dat ik vind dat elk instituut en misschien wel elke opleiding op een campus moet zitten waar het bedrijfsleven en overheid ook deel van uitmaken. Denk aan het World Horti Center in het Westland en de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Ik denk dat je hiermee een sterkere positie creëert voor de student in de samenleving. En het is iets wat het onderwijs ook gewoon gaver maakt.
En het derde punt? Dat hoor ik graag van jou als lezer. Je kunt jezelf natuurlijk ook verkiesbaar stellen voor de cmr. Maar je kunt jouw onderwerpen ook via de huidige leden onder de aandacht van de cmr brengen. Dus: welke vraagstukken houden jou bezig?
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Duurzaamheid kun je breder trekken: Hoe zorg je ervoor dat personeel bij Hogeschool Rotterdam blijft werken? We hebben een tekort aan docenten… Punten die ik zelf zou willen aandragen: Sport (op locatie) en kinderopvang (op locatie). Als ik mijn kind mee zou kunnen nemen naar het werk, zou ik dat super vinden. Dat scheelt veel gedoe met wegbrengen (voor het werk) en ophalen (na het werk). En mocht ik dan een keer langer willen werken, dan kan dat ook.
Ha Rajiv, ik vind het al super dát je gebruik maakt van het initiatiefrecht, echt top!
(In de twee jaar dat ik in de CMR zat is daar slechts één keer gebruik van gemaakt; Helen de Haan en ik hebben ingebracht dat de Hogeschool Rotterdam goed moest nadenken over Suïcidepreventie).
En dat campus-idee vind ik goed, vooral voor onze internationals…zij zijn vaak verbaasd dat we géén campus hebben en voelen zich dan eenzaam en verloren.
Een fijne community kan in een ‘campus-achtige-setting’ veel beter gedijen en juist aan zo’n community hebben de buitenlandse studenten vaak een enorme behoefte.
Enthousiaste groetjes,
Simone