Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Rajiv is hogeschooldocent, afstudeercoordinator op de Rotterdam Academy, opleiding Ad ondernemen én CMR-lid. Lees zijn eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Betere werknemers? Investeer in EQ!

Gepubliceerd: 9 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Rajiv

Er was eens een tijd, vijftien kilo geleden, waarin ik zestig uur per week werkte in mijn bedrijf met tien man personeel. Ik ging van de ene netwerkborrel naar de andere, propte me vol met hapjes en drankjes en dronk regelmatig whisky’s bij allerlei sociëteiten. Het bracht me veel, maar net iets te veel.

Totdat ik op een netwerkbijeenkomst van de Kamer van Koophandel belandde met het thema ‘EQ’. Ondernemers hadden het over het stimuleren van emotionele intelligentie op de werkvloer. Sommige bedrijven hadden dit zodanig omarmd dat medewerkers verplicht moesten werken aan hun EQ en daar dus ook tijd en geld voor kregen. Met een positief effect op de bedrijfsresultaten.

Ik raakte hierdoor geïnspireerd en besloot zelf van mijn zestig uur per week tien uur te gaan besteden aan sport, yoga, ayurveda, chakra healing en andere activiteiten. Ondanks dat het werk er niet minder op werd, lukte het dat werk in minder uren te voltooien, terwijl het gevoelsmatig lichter werd.

Ik kon beter omgaan met de druk, gewoonweg omdat ik me fitter voelde en meer aan omdenken deed. Ik kon moeilijke beslissingen makkelijker nemen en beter met personeel omgaan. En niet geheel onbelangrijk: thuis werden ze er ook blijer van.

Ik zie dat steeds meer organisaties sturen op de ontwikkeling van het EQ. Op sommige van mijn werkplekken heeft dat ook geleid tot hogere cijfers bij medewerkersonderzoeken. Wie een beetje googelt op de effecten van het verhogen van het EQ, ziet al snel dat investeren in een emotioneel gezond werkklimaat geen luxe is, maar een diepte-investering die zich op alle niveaus van een organisatie uitbetaalt. Aandacht voor EQ leidt tot meer betrokkenheid en tevredenheid bij medewerkers, beter leiderschap en klanten die zich serieus genomen voelen.

Bij sommige gemeentes moeten de ambtenaren verplicht een aantal uur per week onder werktijd sporten. Bij Google is alles in huis om het EQ te verbeteren, van zwembaden tot yoga. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Ook binnen de HR bieden we steeds meer programma’s aan die een bijdrage leveren aan een beter EQ. Denk aan het yogaprogramma van Wietske Willemse en activiteiten zoals coaching, mindfullness en veerkracht door hartcoherentie. Je vindt ze op Hint en je kunt je zo inschrijven als je daar behoefte aan hebt.

Ik wil een stap verder gaan dan optionele cursussen. Wat dacht je van een EQ centre op de 15e verdieping van de Rochussenstraat waar onder werktijd gewerkt MOET worden aan het verbeteren van je EQ?

Think about it!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Betere werknemers? Investeer in EQ!

  1. Sluit weer aan bij het campus idee van de vorige blog, een plek om niet alleen te studeren, maar ook om elkaar te ontmoeten

  2. Helemaal mee eens Rajiv. De HR investeert al in yogales, meditatie etc. maar een mooie ruimte hiervoor is zeker nog wenselijk! Komt ook uit de evaluaties van de lessen naar voren.
    Er is zeker al een groep medewerkers die hier hun schouders onder willen zetten. Bij het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie wordt hier ook al mee geëxperimenteerd.

  3. Voor de oplettende lezers: Er is vanmorgen per ongeluk een oude versie van Rajiv’s blog online verschenen.
    Vooral in de laatste alinea’s zijn wat dingen aangepast. De juiste versie staat sinds 14:25 uur online.

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top