Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Alle studenten een basisbeurs?

Gepubliceerd: 10 September 2019 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws

Nu ook de PvdA terug wil naar de basisbeurs, lijkt er een politieke meerderheid te zijn voor het idee. De PvdA wil de nieuwe basisbeurs echter ‘slechts’ bestemmen voor kinderen van ouders die minder dan een ton per jaar verdienen.

Zouden niet alle studenten, ook al hebben hun ouders veel te besteden, gedurende de nominale duur van hun opleiding recht moeten hebben op zo’n beurs? Die vraag legden we voor aan Het Panel.

Chantal Keizer: ‘Studie moet voor ieder toegankelijk zijn’

Student social work

‘Ik denk dat het een mooi idee is om de basisbeurs weer terug te laten komen. Al vind ik niet dat die beurs voor alle studenten terug moet komen. Als ouders de middelen hebben om mee te betalen, lijkt mij dat een verantwoordelijkheid die bij hen ligt.

‘Ik vind het wel belangrijk dat studenten die niet door hun ouders worden ondersteund, bijvoorbeeld als de relatie tussen student en ouder niet goed is, ook aanspraak op de basisbeurs kunnen maken. Een studie moet voor iedereen toegankelijk zijn.’

Ed Meesters: ‘Verstandhouding tussen ouders en kinderen reguleren is aanmatigend’

Docent social work

‘Uitgangspunt voor belastingen is dat je naar vermogen afdraagt. De politiek bepaalt hoe en waaraan het wordt uitgegeven. Om daarbinnen te sleutelen, en wettelijk de financiële afhankelijkheid – lees: verstandhouding tussen ouders en kinderen – te willen reguleren, is aanmatigend.

‘De relatie tussen het kind dat onafhankelijk wil zijn en de ouder die niét wil bijdragen aan een studie, moet niet politiek worden beïnvloed. Iedere student gelijke rechten (en plichten).’

Ivo van Dalen: ‘Salaris van meer dan ton is hoog genoeg’

Student finance & control

‘De basisbeurs maakt het financieel makkelijker om te gaan studeren. Wanneer de ouders van een student zoveel verdienen dat ze in staat zijn (een deel van) de studie van hun kind te betalen, dan is een basisbeurs voor die studenten niet nodig. Een salaris van meer dan een ton is hoog genoeg.

‘Het tegenargument is dat er veel ouders zijn die wel veel verdienen maar niet de studie van hun kinderen willen financieren. Vaak onder het mom van: mijn kind moet leren werken voor zijn eigen geld. Ik geloof echter dat die ouders de studie van hun kinderen wel zullen financieren als andere studenten wél een basisbeurs krijgen.’

Illustratie/portret HildeHilde Valentin: ‘Er zijn ook studenten die geen ouders meer hebben’

Docent bij de dienst onderwijs en ontwikkeling

‘De basisbeurs moet zeker terug, maar wat mij betreft niet voor studenten van wie de ouders een behoorlijk inkomen hebben. Hoewel ik begrijp dat studenten veelal liever niet langer financieel afhankelijk zijn van hun ouders, vind ik het een principezaak om daar waar de minste financiële rek zit, de basisbeurs nieuw leven in te blazen.

‘Studenten met minder draagkrachtige ouders hebben op die manier net iets minder zorgen. Ook zijn er studenten die geen ouders meer hebben. Om te voorkomen dat zij met een maximale schuld de arbeidsmarkt op gaan, lijkt het me eerlijk hen te voorzien van een basisbeurs.

‘Studenten met redelijk bemiddelde ouders (en daar mag je toch wel van spreken bij een inkomen boven een ton) hebben mogelijkheden om hun kinderen te laten studeren en ze af en toe nog wat extra’s toe te stoppen. Als we deze groep ook recht geven op een basisbeurs, betaalt elke Nederlandse belastingbetaler daar weer aan mee, uiteindelijk dus ook de mensen die van een minimum- of modaal inkomen moeten rondkomen.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Het Panel: Alle studenten een basisbeurs?

 1. Leuk gepraat allemaal, maar een lekker kopje koffie gaat zeker voor!

 2. Waarom niet iedereen een (tijdelijke) uitkering van de sociale dienst tot een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 24)? Scheelt weer een instantie die de beurzen moet regelen. Is ook eerlijker: iedereen heeft dan evenveel inkomen, los van afkomst of status. Kan eenvoudig betaald worden door inwoner-belasting te heffen zodat iedereen naar draagkracht bijdraagt. Schaf ook het rondpompen van geld af door het college-geld af te schaffen voor inwoners van Nederland/Europa.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: