Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘De hogeschool moet ook in het weekend open’

Gepubliceerd: 11 April 2019 • Leestijd: 3 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Waarom zijn de hogeschoollocaties niet zeven dagen per week open?’ vroeg een student zich af op de Facebookpagina van Profielen.

De student zou ook in het weekend graag op de HR-locaties kunnen studeren. ‘In plaats daarvan worden we gedwongen universiteitsplekken bezet te houden’, schrijft ze. ‘Of in flexwerkcafeetjes te leren, waar we veel geld kwijt zijn aan verplichte consumpties.’

Het collegebestuur voelt weinig voor ruimere openingstijden, vooral vanwege de hoge kosten. Wat vindt Het Panel: moeten de locaties open op zaterdag en zondag?

Stavroula Kafka: ‘Misschien alleen tijdens tentamenperiodes’

Student leisure management

‘Ja, daar ben ik een groot voorstander van en ik kan me vinden in de opmerking dat we ‘gedwongen worden andere plekken bezet te houden of in cafeetjes te studeren met verplichte consumpties’.

‘Ik werk veel aan schoolprojecten en ben doordeweeks meestal tot sluitingstijd op verschillende hogeschoollocaties. In het weekend heb ik er meestal ook behoefte aan alleen kan dat niet.

‘Thuis studeren is lastig, ik woon met mijn ouders en in het weekend komt er meestal bezoek. Meestal wordt er ook iets van mij verwacht, helpen in het huishouden et cetera. Een omgeving waar iedereen aan het studeren is maakt het makkelijker om gefocust aan de slag te gaan.

‘Als hogeschool zou je die mogelijkheid moeten bieden en dat hoeft dan niet per se het hele jaar. Misschien alleen tijdens tentamenperiodes langer open of een verdieping openstellen.’

Illustratie/portret Hilde

Hilde Valentin: ‘Verlichting van overvolle weekagenda’

Docent bij de dienst onderwijs en ontwikkeling

‘Als experiment lijkt het me een goed idee om op zaterdag een aantal locaties open te stellen. Sommige studenten hebben het weekend nodig om ongestoord ‘meters te maken’, zonder de verplichting van lessen tussendoor.

‘Ook het feit dat er minder afleiding is in de vorm van allerlei klas- en studiegenoten die het gezellig vinden om een beetje te kletsen, kan de zaterdag zeker een populair moment maken om rustig te studeren.

‘Voor mensen die naast hun studie ook werken of een gezin hebben, kan het een verlichting zijn van de overvolle weekagenda om zich een dag(deel) in het weekend volledig te concentreren op het studeren in een rustige omgeving.

‘Dat er doordeweeks aan het einde van de dag weinig animo is om te gaan zitten werken lijkt me logisch. Als je het grootste deel van de dag colleges volgt, in werkgroepen bezig bent of stage loopt, dan is er later op de dag minder energie om nog eens hard aan het werk te gaan. Je kunt dan beter gaan sporten om je hoofd leeg te maken en op zaterdag fris aan de slag gaan in een rustige omgeving.

‘Afhankelijk van de animo voor de zaterdag, kan de zondag er al dan niet bij worden getrokken, hoewel ik de mensen die de gebouwen openen, bemensen, bewaken en opruimen hun vrije zondag gun.’

Remie Op de Beek: ‘Denk aan proefweekenden’

Student logopedie

‘Ik heb er zelf ook weleens behoefte aan om in het weekend op school te studeren. Ik vind het heel fijn dat de hogeschool doordeweeks ook ‘s avonds tot laat open is, en daar maak ik dan ook regelmatig gebruik van.

‘Ook in het weekend kan het soms fijn zijn om met studiegenoten samen te studeren. Om de kosten te beperken zou de hogeschool dan ook een korte tijd open kunnen zijn, bijvoorbeeld van 10.00 tot 15.00 uur.

‘Je kunt ook denken aan een paar proefweekenden om te kijken of er genoeg gebruik van wordt gemaakt. De hogeschool kan ook besluiten om in tentamenperiodes in het weekend open te gaan. Genoeg mogelijkheden volgens mij en ik denk zeker dat studenten het zullen waarderen!’

Gerbrand van Dijk: ‘Doordeweeks ook andere verplichtingen’

Student international business

‘Uiteraard zal het wat geld kosten, maar op dit moment wordt het probleem verplaatst naar universiteiten en bibliotheken. Het is voor de hogeschool een gelukje dat zij extra capaciteit hebben en wij daar terechtkunnen.

‘Doordeweeks hebben we ook lessen en andere verplichtingen (ja, studenten hebben zowaar ook andere dingen waar ze aandacht aan moeten geven), waardoor er vaak geen tijd is om van de studieplekken gebruik te maken. In het weekend is het voor veel studenten makkelijker deze tijd wel te vinden, maar is het des te lastiger om een werkplek te vinden. Thuis heb je te veel afleiding. De vraag is er absoluut.’

Ed Meesters: ‘Ook projecten en doelgroepen schreeuwen om ruimte’

Docent social work

‘Denk bij het openstellen van het gebouw ook aan het volgende: we maken deel uit van Rotterdam en van een wijk waarin bepaalde projecten en doelgroepen om ruimte schreeuwen. Als je in het weekend ruimten beschikbaar zou stellen, is daar zeker behoefte aan.

‘Ik heb ooit de VoorleesExpress begeleid, een project voor kinderen met een taalachterstand. Zij hadden geen fatsoenlijke ruimte of konden die niet betalen. En dan zegt de – met publiek geld betaalde – hogeschool: wij zijn gesloten. Bovendien zijn er opleidingen die hieraan een bijdrage kunnen leveren, studenten die bijvoorbeeld workshops of activiteiten kunnen begeleiden. We leven in een participatiesamenleving!’


Tekst:
Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Het Panel: ‘De hogeschool moet ook in het weekend open’

  1. Lijkt me een uitstekend idee om als proef op zaterdag open te gaan op een aantal hogeschoollocaties. Dat kan natuurlijk ook met beperkte openingstijden, om de kosten te drukken.

    Op de EUR is er op het moment een groot gebrek aan studieplekken en een groot deel wordt in beslag genomen door hogeschoolstudenten. Heel logisch, maar hierdoor wordt het probleem op de EUR (en de bibliotheek, etcetera) afgewenteld.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top