Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: De HR moet stoppen met het aanbieden van alcohol

Gepubliceerd: 17 May 2019 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Terwijl het roken op de terreinen van de Hogeschool Rotterdam wordt uitgebannen, is in de horeca op enkele hogeschoollocaties (aan het eind van de middag) bier en wijn te koop. Ook tijdens borrels wordt er alcohol geserveerd. Drankgerelateerde incidenten zijn er op de hogeschool niet of nauwelijks, maar is het aanbieden van alcohol op een onderwijsinstelling nog wel gepast?

Hoogleraar Ingmar Franken vindt het drankgebruik van studenten zeer verontrustend. De Hogeschool Rotterdam wil zich vooralsnog niet bemoeien met het drinken van alcohol en er blijft drank geschonken worden in enkele horecavoorzieningen op de HR en bij borrels. We vroegen de leden van Het Panel, bestaande uit studenten en medewerkers van de HR, te reageren op de stelling: De Hogeschool Rotterdam moet stoppen met het aanbieden van alcohol.

Elisa Tsai-Meu-Chong: ‘Ik mis de soos nog wekelijks’

Student biologie en medisch laboratoriumonderzoek

‘Ik denk dat studenten oud genoeg zijn om zelf te beslissen of ze wel of geen alcohol drinken. Af en toe een borrel moet kunnen en een feestje eigenlijk ook.

‘Wij hadden in mijn eerste jaar enorme lol in de soos op de locatie Academieplein. De soos is erna gesloten (onder andere vanwege geluidsoverlast, red.), maar ik mis ‘m nog wekelijks. Soms wil je ook in een minder serieuze setting iets op school doen. Zolang mensen zich gedragen, zie ik het probleem niet.

‘Op de Willem de Kooning Academie is een volledige bar en wij mogen niet eens drinken in een kelder. Het zou tof zijn als wij ook zo’n bar hadden. Daar heb je ook nog eens meer sociale controle.’

Ralf Hillebrand: ‘Het moet verdergaan dan alleen het uitbannen van roken’

Ralf

Docent digitale didactiek (Instituut voor Lerarenopleidingen)

‘De Hogeschool Rotterdam kan en mag zelf bepalen wat ze wel en niet wil doen op de locaties, laat ik dat vooropstellen. Maar het verbaast mij wel dat er over roken een duidelijk standpunt wordt ingenomen en op andere gebieden niet. Dit geldt voor de alcohol die geschonken wordt maar ook voor het eten dat verkrijgbaar is.

‘De hogeschool heeft het roken verbannen. Als je dit doet om invloed uit te oefenen op de gezondheid van medewerkers en studenten dan zou een veel bredere aanpak wat mij betreft wenselijk zijn. Ook alcohol is namelijk niet echt gezond te noemen, en veel van de aangeboden etenswaren zijn niet gezond te noemen. Ga hier dan ook mee aan de slag.

‘Kijk ook naar de impact van al het afval dat we met elkaar produceren en niet scheiden. Waarom komen er eigenlijk bekertjes uit de automaten? Ik juich iedere stap toe die gezet wordt, maar nog mooier zou het zijn als er radicaal geminimaliseerd wordt in ongezonde producten en de impact op het milieu.’

Danny Leentvaar: ‘Zuip je lekker klem als je daar zin in hebt’

Student chemische technologie

Portret van Danny Leentvaar‘Van mij hoeft de HR niet te stoppen met het aanbieden van alcohol. Dat de hogeschool roken probeert uit te bannen, vind ik goed. Om de ingang te bereiken, hoef je nu niet meer door de vieze rooklucht.

‘In het verbieden van alcohol zie ik geen voordelen. Drinken doen de studenten toch wel, of het nu op school is of niet. Zolang er geen overlast van alcoholgebruik is, moet je het gewoon laten gaan. Zuip je lekker klem als je daar zin in hebt.

‘Maar als het alcoholgebruik tot problemen leidt, dan moet er streng en hard worden opgetreden. Met zware straffen.’

Ed Meesters: ‘Een verbod vind ik aanmatigend’

Docent social work (Instituut voor Sociale Opleidingen)

‘Hoewel ik zelf niet rook en niet drink, vind ik het aanmatigend om drank te verbieden. In tegenstelling tot roken heeft een ander in principe geen last van drinken. Het is een kwestie van grenzen leren kennen én de ander waar nodig op gedrag leren aanspreken.

‘Ooit lieten we bij ons instituut de aanwezigheidsplicht los vanuit de gedachte dat het hbo volwassenenonderwijs is, en de student als volwassene benaderd moet worden. Kortom: neem je eigen verantwoordelijkheid.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Het Panel: De HR moet stoppen met het aanbieden van alcohol

  1. Misschien moet de HR zich gaan focussen op het verminderen van stress en chaos door verlepte planningen en afspraken die op het laatste moment omgegooid worden. Alles maar verbieden, dat werkt niet.

  2. Hallo zeg, het is toch een keuze om alcohol te nuttigen, of niet? Is het er wel en je hebt zin in een biertje, dan neem je er een. Heb je er geen zin in, dan niet. Zo makkelijk is het toch? Voortaan allemaal om 16.00 uur naar de Smidse op de Erasmus Campus dus! Gezellig, zie jullie daar!

  3. “Mensen houden er namelijk niet van als ze in hun vrijheid worden aangetast, zo illustreert een beroemd experiment uit de jaren 70. Amerikaanse psychologen hingen toen in toiletten op scholen een bordje op met het verzoek niet op de muren te schrijven. Op één bordje stond: ‘Schrijf onder geen enkele voorwaarde op de muur’ en op het andere ‘Gelieve niet op de muur te schrijven’. Wat bleek? Op muren met het strenge bordje ‘onder geen enkele voorwaarde’ werd veel meer grafitti gevonden.”

    Iets om in het achterhoofd te houden….laten we logica gebruiken ipv. emoties.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top