Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Jaar geen toetsen na vervalsen stage-oordeel

Gepubliceerd: 7 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nadat de student de schriftelijke feedback van de stagebegeleider ontving, vulde hij die feedback zelf aan. ‘Om meer verduidelijking te scheppen voor de docent’, vertelt de student aan de leden van het college van beroep van de HR.

 

Klacht van: student
Over: vervalsen stagebeoordeling
Uitspraak: ongegrond

‘Ik had niet de intentie om hiervan te profiteren’, verklaart de student het ‘aanvullen’. Inmiddels weet hij dat hij de feedback niet had mogen aanvullen. De student accepteert het ongeldig verklaren van zijn stage en het gegeven dat hij opnieuw stage moet gaan lopen, iets dat hem een halfjaar studievertraging oplevert.

Maar de examencommissie van zijn opleiding besloot daarnaast de sanctie op te leggen dat hij een jaar niet aan toetsen mag deelnemen. ‘Een te zware straf’, vindt de student die aangeeft ‘een gemotiveerde, hardwerkende student’ te zijn ‘wiens studie tot op heden nominaal doorlopen werd.’

‘Weinig besef van de ernst van zijn handelen’

De examencommissie vindt het echter ‘zeer ernstig’ dat de student zijn stagebeoordeling zelfstandig heeft aangepast. Daarbij is meegewogen dat de student tijdens een eerdere hoorzitting van de examencommissie ‘weinig besef leek te hebben van de ernst van zijn handelen’.

Het college van beroep is het eens met de examencommissie en wijst daarbij op een regel in de Hogeschoolgids die aangeeft dat op het vervalsen van een beoordelingsdocument een sanctie staat die de student voor een periode van twaalf maanden uitsluit van het deelnemen aan tentamens of aan andere vormen van toetsing.

De commissie vertelt de student tijdens de beroepszitting wel dat ‘het wellicht mogelijk kan zijn’ om de student uit te sluiten van een deel van de toetsing van een minor waaraan hij nog moet beginnen. Dit in plaats van de voor de student nog ongunstiger uitsluiting van de toetsing van een project waar hij ‘al maanden hard aan werkt.’

Van het college van beroep mag de examencommissie dat laatste doen, maar staat het de commissie ook vrij het aanvankelijke besluit in stand te houden.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Jarek van Dalsen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to De uitspraak: Jaar geen toetsen na vervalsen stage-oordeel

  1. De examencommissie is wel stil wanneer studenten onterecht worden behandeld op stages? En dan ook nog een extra sanctie…

  2. Ik vind het zeer spijtig hoe het is verlopen voor de student. De extra sancties waren niet noodzakelijk. En ik ben met @sarah eens. Wanneer er op stages iets mis gaat, dan legt de hogeschool de verantwoording bij ons neer. Wanneer een stagebegeleider aan het einde van het schooljaar aangeeft dat zij weigert de SOM te ondertekenen, dan geeft de hogeschool aan dat ze niets kunnen doen. Ik vind dit wel heel dubieus van de examencommissie. We willen ook dat jullie achter ons staan wanneer het op de stagescholen niet goed gaat. We worden daar helemaal uitgebuit uit angst dat we een slechte beoordeling krijgen. Wanneer we grenzen aanstellen (bijv. geen andermans toetsen na te kijken), dan zijn we niet flexibel en staan we nergens voor open. Wanneer we geen vragen stellen, dan zijn we te introvert en wanneer we vragen stellen, dan weten we helemaal niets van het onderwerp af. Zorg er a.u.b. voor dat we op stages niet uitgebuit worden en op een eerlijke manier beoordeeld kunnen worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top