Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lerarentekort houdt aan

Gepubliceerd: 17 January 2019 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De arbeidsmarktvooruitzichten voor leraren blijven voorlopig goed. In het basisonderwijs wordt over vijf jaar een tekort van ruim 4.200 voltijdbanen verwacht en in het voortgezet onderwijs 1.075. Al maakt het wel uit welk vak je geeft.

Minister Van Engelshoven stuurde vandaag een nieuw overzicht naar de Tweede Kamer met de belangrijkste informatie over de onderwijsarbeidsmarkt. Vooral basisscholen hebben steeds meer moeite om hun groeiende aantal vacatures vervuld te krijgen.

Startende leraren kwamen daardoor sneller aan de bak: 88 procent van degenen die in 2017 van de pabo kwamen, had binnen een half jaar een baan, tegen 83 procent in 2013. Bovendien hebben ze veel vaker een reguliere baan in plaats van een invalbaan, en krijgen ze eerder een vast contract.

Voor 2023/24 voorziet het ministerie een onderwijzerstekort van 4.200 fte. Over tien jaar zal dat meer dan 10.000 fte zijn.

Voortgezet onderwijs

Over vijf jaar komt het voortgezet onderwijs 1.075 fte tekort, en in 2028 maar liefst 1.600 fte. Het wordt vooral moeilijker om vacatures vervuld te krijgen in vakken als wiskunde, natuurkunde, Duits, Frans scheikunde, informatica en klassieke talen. Bij Nederlands, Engels, biologie en economie zullen de tekorten de komende jaren juist afnemen. Geschiedenis, levensbeschouwing, kunstvakken en lichamelijke opvoeding gelden nog altijd als ‘vakken met permanent lage tekorten’.

Van Engelshoven benadrukt dat er inmiddels allerlei maatregelen zijn genomen om het tekort te verminderen, maar dat het nog te vroeg is om de effecten daarvan terug te zien. Verder maakt ze de kanttekening dat de voorspellingen uitgaan van het meest positieve economische scenario. Mocht het tij toch keren, dan zullen de tekorten wat lager uitvallen.

HOP, Hein Cuppen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top