Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: extra onderzoek naar effect rente op studieschuld niet nodig

Gepubliceerd: 15 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Eerste Kamer is kritisch over het plan om de rente op studieschulden te verhogen. Maar minister Van Engelshoven houdt vol dat de toegankelijkheid geen gevaar loopt en dat extra onderzoek naar de effecten van de renteverhoging niet nodig is.

Portret van minister Van Engelshoven

Als het aan het kabinet ligt, zijn nieuwe studenten vanaf 2020 duurder uit als ze hun studieschuld gaan aflossen: bij een gemiddelde lening (21.000 euro) en een bovenmodaal inkomen, betalen zij maandelijks 12 euro meer rente dan de huidige generatie. Lossen zij 35 jaar lang af, dan kost hun dat vijfduizend euro extra.

Het plan, uit de koker van CDA en ChristenUnie, moet de schatkist zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag wordt niet direct geïnvesteerd in het onderwijs, maar moet bijdragen aan meer solide overheidsfinanciën.

Eerder gaf minister Van Engelshoven in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer al aan dat de hogere rente niets aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal veranderen. Studenten kunnen immers gebruikmaken van studielening en ov-kaart en krijgen eventueel een aanvullende beurs. Ze verwees naar de jaarlijkse Monitor Beleidsmaatregelen, waaruit volgens haar blijkt dat leenaversie geen doorslaggevende reden is om niet te gaan studeren.

Effect

Maar geeft dit onderzoek wel genoeg onderbouwing voor dit oordeel, vroegen de PvdA-senatoren zich af. In de Monitor is niet gevraagd of de renteverhoging invloed heeft op de keuze om wel of niet te gaan studeren. Moet de minister niet eerst aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke effecten daarvan?

Niet nodig, vindt de minister. De renteverhoging raakt studerenden niet, want gaat pas in als afgestudeerden hun studieschuld gaan afbetalen. ‘Ook nu weet een student bij aanvang van de studie niet hoe de rente zich gedurende zijn studie en de 35 jaar van terugbetaling zal ontwikkelen.’ Wel zegt ze toe dat de regering de ontwikkelingen van het leengedrag en de effecten op de toegankelijkheid in de gaten zal blijven houden.

Brandbrief

De senatoren van GroenLinks, PvdA en SP wilden van de minister weten hoe ze aankijkt tegen het protest van maatschappelijke- en jongerenorganisaties, verwoord in een brandbrief aan de Eerste kamer. Zij zijn allemaal tegen het voorstel voor de renteverhoging en de extra kosten die deze met zich meebrengt voor studenten.

‘De maatregel zorgt niet voor hogere kosten voor studenten, maar voor toekomstige oud-studenten, en alleen als zij genoeg verdienen’, luidde het antwoord van Van Engelshoven. Ze vindt een geringe stijging van de maandelijkse kosten ‘aanvaardbaar’ en zegt dat ze over de maatregel contact heeft gehad met de landelijke studentenorganisaties. Naar verwachting gaat  de Eerste Kamer nog deze maand in debat over het wetsvoorstel.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Foto: Rijksoverheid.nl

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Minister: extra onderzoek naar effect rente op studieschuld niet nodig

 1. Wij (studenten) moeten al lenen om te kunnen studeren, daarbij wilt zij er ook nog eens rente bovenop doen. Als ze genoeg verdienen. Gaat iedereen dan die genoeg verdient ook met ons mee betalen? Zij hebben allemaal vergoedingen gekregen van de staat. Komt daar dan ook rente op om extra geld in de pot te doen voor de overheid. In plaats van de geldpot spekken met geld dat alleen maar geleend is en over 35 jaar een keer bij gespekt wordt?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top