Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Nee, dit is geen vrolijke blog

Gepubliceerd: 19 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Okke

Er is een zeer serieuze kans dat de Noordzee in 2050 door de straten van Rotterdam klotst. Dat is geen doemdenken, dat is nuchtere wetenschap. Klimaatverandering is een existentiële bedreiging van onze beschaving.

Laat dit even bezinken: onze kinderen zullen waarschijnlijk naar Duitsland moeten emigreren en met andere klimaatvluchtelingen moeten vechten voor wat voedselresten.

Nee, inderdaad, dit wordt geen vrolijke blog.

De zeespiegelstijging is slechts een van de problemen die we moeten oplossen. Voedselschaarste, verzengende hitte, uit de permafrost bevrijde virussen, verlies van biodiversiteit en een enorme toestroom van klimaatvluchtelingen zijn slechts een paar andere.

Het boek De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells schetst een uiterst somber toekomstbeeld. Je zou er wanhopig van worden, ware het niet dat het toegeven aan wanhoop immoreel is: zonder hoop gaat de klimaatcatastrofe sowieso plaatsvinden. Maar er is nog hoop. Er is altijd hoop.

Jelmer Mommers schetst in Hoe gaan we dit uitleggen een even somber beeld, maar komt wel met suggesties om de klimaatcatastrofe te stoppen. Technisch en economisch kunnen we de opwarming van onze Aarde onder de 2 graden Celsius houden, alleen de politieke wil ontbreekt. Daarnaast is het een kwestie van bewustwording: mensen bagatelliseren het probleem zodat ze zich niet schuldig voelen over hun eigen CO2-uitstoot.

Ik maak me inmiddels zoveel zorgen dat ik in actie ben gekomen. Het begin van het nieuwe studiejaar is daar altijd een mooi moment voor. Ik ben overgestapt naar een echt groene energieleverancier, ik eet geen rundvlees meer en zodra het financieel kan, lease ik een elektrische auto. Ik stem alleen nog op partijen die de klimaatcatastrofe willen voorkomen.

Bovendien kan ik als docent nog méér doen: Nelson Mandela zei immers al dat onderwijs het krachtigste wapen is om de wereld mee te veranderen. Dus: mijn studenten van het Excellentieprogramma hebben in het afgelopen studiejaar een manier bedacht om windenergie goedkoper te maken. Ook dit jaar gaan mijn studenten meewerken aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Nee, ik vlieg niet meer voor een paar tientjes naar Barcelona. Nee, ik lach niet meer om grapjes over lekkere warme zomers in Nederland. Nee, ik ben geen hypocriet omdat ik nog wel af en toe kippenvlees eet. Ik doe mijn best voor een betere toekomst, voor mijn kinderen en mijn studenten. Steek niet langer je kop in het zand. Doe met me mee.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Nee, dit is geen vrolijke blog

  1. Ik vind het wel hypocritisch dat je nog wel af en toe vlees eet. Je richt onbetwijfeld meer schade aan het milieu en je lichaam dan als je een plantaardig alternatief zou kiezen. Geen zwakke excuusjes, doe dan ook echt je best en geef het juiste voorbeeld.

    Verder ben ik het overigens met je eens, we moeten nu veranderen.

  2. Ik snap je reactie, maar ben het niet met je eens Chad. Als iedereen vandaag begint met wat voor hem of haar haalbaar is, hebben we daar meer aan dan wanneer men de lat te hoog legt en daardoor in een soort fatalisme blijft steken. Stel dat alle Nederlanders 1 dag per week vegetarisch zouden eten, of 1 dag per week de auto lieten staan, wat een verschil zou dat al maken.

  3. Super bezig! Persoonlijke actie is natuurlijk heel belangrijk, maar zolang de overheid geen echte actie onderneemt is het onmogelijk om echte impact te maken. Daarom is het super dat je vanaf nu groen stemt en je leerlingen goed opleid! Nodig ze vooral ook uit voor de wereldwijde staking van 27 september. Miljoenen mensen zullen de straat op gaan zo ook in Den Haag.

  4. Nee, Martijn. Studenten goed opleiden doe je niet door een denkwijze op te dringen. Ik ben het namelijk niet eens met deze extreme manier van leven, dus zou ik mij als student opgejaagd voelen. Zo creëer je, naar mijn mening, een onveilig klimaat voor andersdenkende. Leuke woordspeling hè ;). Er is al genoeg linkse indoctrinatie op scholen. Leef en laat leven, ook wanneer een ander nog wel een stukje vlees eet óf lekker rechts stemt.

  5. De klimaatproblematiek is geen links issue, maar de politiek ter rechterzijde neemt het onvoldoende serieus. Belangrijkste probleem is dat het anthropocentrisch denken (dat de mens centraal stelt) en niet de planeet die wij met flora en andere fauna bewonen, het grootste obstakel is om politiek iets voor elkaar te krijgen. Er is helaas maar één partij in NL die niet anthropocentrsch denkt.

  6. Zolang de klimaatdiscussie zwaar gepolitiseerd wordt en zich niet op wetenschap baseert blijft deze “rechts” stemmende jongen lekker in stil verzet. GO NUCLEAR!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top