Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Evin met zijn favoriete drankje

‘Niet-drinken is niet moeilijk, wel jammer’

Gepubliceerd: 27 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Interview

Van de HR-studenten dronk 12 procent het afgelopen jaar niet. Evin (30), afstudeerder creative media and game technologies, is een van hen. Hij vertelt over de reden dat hij geen alcohol drinkt en wat zijn ‘nuchtere’ lievelingsdrankje is.

‘Ik drink geen alcohol, helemaal niks. Ook geen glaasje af en toe of een slokje van iemand. Gewoon niks. Onthouding is in mijn geval for life. In 2016 kreeg ik last van zware hoofdpijn, een soort migraine. Het duurde een tijd voordat ik ermee naar de dokter ging, want: hey, I’m a man. Toen ik dat uiteindelijk wel deed, bleek ik een megahoge bloeddruk te hebben. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ik nierproblemen had. Mijn nierfunctie was nog maar 30 procent; vanaf 15 procent moet je gedialyseerd worden.

‘Ik slik elke dag medicijnen die niet goed samengaan met alcohol. Bovendien trekken mijn nieren sowieso geen alcohol. Na de diagnose ben ik daarom direct gestopt met drinken. Ik was al flink geminderd in vergelijking met de tijd dat ik bij een studentenvereniging in Leiden zat. Daar heerste echt een drankcultuur.

‘Ik slik medicijnen die niet goed samengaan met alcohol. Na mijn diagnose ben ik direct gestopt met drinken.’

‘Ik krijg geen vervelende reacties op het feit dat ik niet drink. Mijn vrienden drinken zelf ook niet zoveel en er staat altijd wel een Radler of zo klaar. Als ik nieuwe mensen tegenkom, vragen ze weleens waarom ik niet drink. Dat vind ik niet erg. Ik vertel wat er aan de hand is, en daarna is het onderwerp alcohol klaar.

‘Niet meer drinken is voor mij niet moeilijk. Ik vind het eerder een beetje jammer. Die punch in the face van alcohol is niet te vervangen. Zwaar drinken deed ik al niet, maar ik kon altijd wel genieten van een wodka of een cocktail. Ook kan ik mijn nieuwsgierigheid niet meer volgen. Soms ben ik gewoon heel benieuwd hoe iets smaakt, zoals laatst in een nerdy cafeetje waar ze fantasygeïnspireerde cocktails serveren. Ik mis dan niet zozeer de alcohol, maar de beleving eromheen.

‘Ik vind trouwens dat we in Nederland niet te klagen hebben. Ik kom veel in België en daar hebben ze helemaal geen 0,0%-biertjes. Hier kan ik kiezen uit een Radler, een alcoholvrij biertje, een gingerale met ijs – dat vind ik allemaal lekker. En soms trek ik op zondagochtend om tien uur lekker een blikje Radler open. Dat kan gewoon.’

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: Frank Hanswijk

Dit is deel 2 van een serie portretten van studenten die kiezen voor een alcoholvrij leven. Eerder in deze serie:

‘Ik dacht: waarom drink ik nog? Ik geef er niet eens om’

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Niet-drinken is niet moeilijk, wel jammer’

 1. Er is helemaal niks mis met niet drinken.
  Niemand wordt er knapper leuker of rijker van.
  We zijn alleen mega gehersenspoeld dat je het echt niet leuk kan hebben zonder alcohol maar het tegendeel is waar.
  Niet drinken geeft heel veel vrijheid.

 2. Als teener vond ik het vies maar ik wist als ik het maar lang genoeg ga drinken net als koffie ga ik het misschien lekker vinden dus allebei
  nooit gedaan. Ik Ik hou van de werkelijkheid, hou niet van dingen waardoor ik me onvrij voel. Ik heb geen alcohol nodig om lol te hebben kan zo al ontzettend veel lachen

 3. “Ik was al flink geminderd in vergelijking met de tijd dat ik bij een studentenvereniging in Leiden zat. Daar heerste echt een drankcultuur.”

  Weliswaar minder, maar ook op de HR krijg je telkens die uitnodigingen om mee te doen aan een borrel. Prima, want ik hoef er niet bij te zijn en niemand hoeft per sé mijn aanwezigheid, maar het voelt wel een beetje hypocriet. Dan gaan we de rokers verbieden om te roken, maar dan promoten we gewoon het drinken van alcohol.

  Ik geloof persoonlijk dat alcohol erger is dan roken. Of zit ik er naast?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top