Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Pas op voor de nieuwe volksziekte!

Gepubliceerd: 23 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

Dacht je dat we alles gehad hadden, heel de binnenwereld in kaart was gebracht en alle neurosen in beeld waren, blijkt er wéér een nieuwe superhippe diagnose te bestaan: de bore-out!  

Wat het is? Dodelijke verveling omdat je werk (of studie) je niet meer uitdaagt. Dat levert vervolgens zoveel stress op, dat je dezelfde verschijnselen krijgt als bij een burn-out, maar dan achterstevoren. Of ondersteboven. Binnenstebuiten? Hoe dan ook: sta niet raar te kijken als iemand je binnenkort een bore-out aanpraat als je wat moe of futloos bent.

Maar of jij een potentiele bore-outer bent, zit natuurlijk niet in die baan of studie maar in jou! Hoe kan het dat je iets zo lang willoos en doelloos blijft doen tot je er vanzelf ziek van wordt? Zullen we het gewoon gebrek aan ambitie noemen? Liever lui dan moe? Slachtoffergedrag?

Het positief tegenovergestelde van de bore-out is werkgeluk. En werkgeluk rust op vier pijlers: persoonlijke waarden, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid. Allemaal factoren die je zelf kunt beïnvloeden door ze ook echt aan te zetten uit te dragen! Wat helpt jou om geen bore-uit te krijgen? Loop de vragen bij de vier pijlers eens langs:

1 Persoonlijke waarden: Waar word je blij van? Wat drijft jou? Wat is belangrijk voor je? En kun je dat met enige goede wil koppelen aan en terugvinden in je werk en/of studie?

2 Betrokkenheid: Kun je jezelf verbinden met de missie en visie van de organisatie of de opleiding? Heb je plezier met je collega’s of medestudenten? Is er enige ruimte om je (school)werk naar eigen inzicht te plannen en uit te voeren? Neem je die ook?

3 Veerkracht: Hoe goed kun je omgaan met veranderingen en tegenslag? Veer je makkelijk terug na een glansrijk faalmoment?

4 Vriendelijkheid: Hoe ga je om met anderen? Toon je interesse in ze? Vraag je wel eens hoe het met ze gaat of waar ze blij van worden? En doen ze dat omgekeerd ook?

Deze vier factoren kun je als een filter leggen over de functie die je uitoefent of de studie die je doet. En zo krijg je dus ook zingende schoonmakers, vriendelijke conducteurs en behulpzame winkelmedewerkers.

Ga niet wachten tot het leuk wordt, maar word zelf actief. Er is geen mooier en fijner gevoel dan de flow van werk- en studiegeluk.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Pas op voor de nieuwe volksziekte!

  1. Jammer, deze column… En eerlijk gezegd ook niet zo professioneel.
    Sommige mensen (zoals ik) hebben voortdurend heel veel intellectuele uitdaging nodig; hun hersens moeten bezig blijven, net zoals je lichaam eten, beweging, en slaap nodig heeft. Als dat er niet is wordt je vanzelf ziek.

    Je zegt dat je een bore-out kunt voorkomen (of impliceer je dat een bore-out niet bestaat?) door je mind-set te veranderen. Dat is hetzelfde als zeggen dat je honger kunt voorkomen door je mind-set te veranderen.

    De pijnlijkste opmerking vind ik deze: “Zullen we het gewoon gebrek aan ambitie noemen? Liever lui dan moe? Slachtoffergedrag?” Je zou het ook doorzettingsvermogen kunnen noemen; een mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ en er dan achter komen dat je vanzelf instort als je je honger lang genoeg negeert.

    Voortaan wat meer inlevingsvermogen alsjeblieft.

  2. Dank voor je feedback. Een blog moet een beetje prikkelen en schuren en in jouw geval heeft het meer dan dat gedaan. Strekking is wat mij betreft: als er dan te weinig prikkeling en uitdaging is: ga zelf op zoek naar hoe je dat kan creëren en implementeren in je dagelijkse werk of studie. Kortom: ben pro-actief. Ik denk dat dit voor jou evenzeer zou kunnen werken wetende wat jij nodig hebt om je goed en gelukkig te voelen. .

  3. Serge stelt volgens mij terecht vast dat verveling is op te lossen door actief iets te gaan zoeken wat je uitdaagt. Kortom, niet consumptief wachten op een uitdaging maar de uitdaging zelf gaan zoeken. De vergelijking met honger hebben van bore-out vind ik prima, maar werk hem dan wel goed uit: als je honger hebt met de mindset om met een lege maag naar de deur te kijken tot er iemand iets komt brengen, lost dat gedrag je hongergevoel niet op. De mindset ga eten kopen, klaarmaken en opeten is het gedrag dat wel je honger stilt. Simpel samengevat: “Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen.”

  4. Een ander voorbeeldje uit de praktijk: Einstein die tijdens nogal saai werk op een patentbureau zijn speciale relativiteitstheorie uitdacht.
    @bore-out: neem daar een voorbeeld aan en hou op met piepen!

  5. @bore-out: “Beetje jammer” (om in stijl te blijven) dat je spelregel 6 (niet op de man/vrouw spelen) niet echt in acht lijkt te nemen als je schrijft: “….niet zo professioneel” en “Voortaan wat meer inlevingsvermogen alsjeblieft.” Mijns inziens is een bore-out inderdaad te voorkomen door je bewust te zijn van je behoeften (en dat ben je) en daar dan, zoals Serge en J.A. Stenfert Kroese ook zeggen, actie op te nemen. Dat is inderdaad een kwestie van mind-set.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top