Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Schuldverklaring maakt liegen over studielening lastig

Gepubliceerd: 24 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je studieschuld verzwijgen om een hogere hypotheek te kunnen krijgen, is binnenkort bijna onmogelijk. Banken die willen weten of huizenkopers nog een studieschuld hebben, kunnen hun straks om een schuldverklaring van DUO vragen.


Openstaande studieleningen zijn van invloed op de hoogte van de maximale hypotheek die oud-studenten kunnen afsluiten. In de praktijk blijkt echter dat klanten hun studieschuld niet altijd melden en dat geldverstrekkers er niet altijd naar vragen. Om te voorkomen dat mensen een te hoge hypotheek krijgen en in financiële problemen komen, is het volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken belangrijk dat de studieschuld wel wordt meegenomen in de berekeningen.

De hypotheeksector ziet de leningen het liefst geregistreerd bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR), maar bij de invoering van het leenstelsel hield toenmalig minister Bussemaker dit tegen. Het zou namelijk onnodige leenangst aanwakkeren.

Geschonden beloftes

Ollongren is het daarmee eens, maar is wel voorstander van een aanpassing in het systeem van DUO waardoor het checken van een studieschuld makkelijk wordt, schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zodra de benodigde wijzigingen zijn doorgevoerd kunnen banken hun klanten om een officiële verklaring van DUO vragen waaruit blijkt of ze een studieschuld hebben en hoe hoog die is. Oud-studenten moeten die gegevens zelf opvragen bij DUO. Ze kunnen er ook voor kiezen om dat niet te doen, maar dan krijgen ze mogelijk geen hypotheek.

‘De belofte van een sociaal leenstelsel wordt vandaag weer geschonden’, reageert Kees Gillesse, kandidaat-voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘Deze mogelijkheid om een schuldverklaring op te vragen is simpelweg een verkapte BKR-registratie.’ Hij is bang dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs door deze maatregel in gevaar komt.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Illustratie: Aileen Melief

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Schuldverklaring maakt liegen over studielening lastig

 1. Wat een verassing: politici breken hun belofte en naaien de burger.
  Had natuurlijk niemand kunnen zien aakomen toen de basisbeurs werd vervangen door een (a)sociaal leenstelsel.
  Wat een grap: student moet lenen om een studie te kunnen volgen en wordt daarna gestraft voor het lenen om een studie te kunnen volgen door een kleinere hypotheek te krijgen.
  En dan vragen ze zich af waarom die slimme (buitenlandse) studenten uit Nederland vertrekken…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top