Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Stress is niet de vijand (maar jij wel)

Gepubliceerd: 3 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Serge

Ervaar je stress? Je mankeert helemaal niets. Stress is noodzakelijk, stress houdt je gezond. Stress brengt je resultaten. Het enige wat tegenwerkt, is jouw eigen gepieker erover.

Zonder stress was je helemaal nergens. Je toekomst zou twijfelachtig zijn, grote kans zelfs dat je niet zou overleven. Ja, ik ga het gewoon zeggen: bedank je stress maar. ‘Dank je wel dat jij er bent Stress. Sorry dat ik altijd zo rot tegen je doe en zo slecht over je praat.’

Je echte probleem is dat je zoveel rumineert. Rumiwattuh? Overdenken, piekeren, malen, herkauwen wat er allemaal fout zal gaan. Dat. Ik heb het ruim 10.000 uur gedaan in mijn leven, dus ik ben er een expert in volgens psycholoog Anders Ericsson. Rumineren is de kunst van het creëren van problemen die er niet zijn. Wat je eraan hebt? Niets. Nou goed: een risicoanalist bij een verzekeraar of een nationaal coördinator rampenbestrijding misschien wel.

Niemand wordt blij van een toets, de tandarts, z’n schoonmoeder of het beëindigen van een relatie. Dat is nu eenmaal stressvol en vervelend. En ja, die lichte spanning, onzekerheid over de uitkomst en kans op een beetje pijn zijn niet prettig. Maar je gepieker erover en je verzet ertegen maken het vele malen erger en langduriger. En eerlijk: jij wilt toch van alles doen en bereiken in je leven? Dan kun je er niet omheen dat het ook iets vraagt en kost.

Ons brein scant voortdurend op discrepanties, op verschillen. Wat anders is dan de bekende en vertrouwde situatie levert direct een stressreactie op. Dat heeft een preventieve functie die – in vroegere barre en gevaarlijke tijden – levensreddend was. Anno nu geeft het je de scherpte, focus en energie die nodig is om doelen te bereiken. Zonder die basisdosis stress geen resultaten. Ons brein reageert alleen nog steeds alsof we in de oertijd een levensbedreigende situatie beleven.

Wat heel goed helpt, is om dat stukje stress dat zich uit als angst en onzekerheid te personifiëren. Bijvoorbeeld als Fred Flinstone. Fred gaat niet weg. Fred hoort bij jouw mentale oer-inboedel. Fred is als je schaduw. Fred bedoelt het goed maar heeft ook de zwarte band in piekeren. Je kunt Fred wel geruststellen. Ja, ik ga het echt zeggen: ‘Het komt goed Fred: adem in, adem uit en ga gewoon je best doen.’ Fred is je new BFF. Haal hem binnen en omarm hem.

Illustratie: Aileen Melief

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Stress is niet de vijand (maar jij wel)

  1. Zoals in het verleden heel vaak werd gezegd, ‘I never promised you a rose garden.’ De wereld werd nooit bedoeld als stressloos. Altijd heeft de mens zijn uiterst moeten doen om te overleven. Ons leven vandaag de dag is niet anders. Ondanks al de technische snuffjes en wat we momenteel ‘vooruitgang’ noemen? Juist door die dingen ervaren wij nu meer stress. We kunnen het niet allemaal bijbenen, maar dat willen we niet weten. Wij zijn de moderne mens, toch? We moeten het allemaal kunnen? Dit is een van de grootste illusies van onze tijd — dat we perfect zijn geworden, en dat we het recht hebben om stress te vermijden, of weigeren. Vooral de millenials hebben deze ‘ziekte’. De 21ste eeuw had de eeuw van het gemak, en het gemakzucht, moeten zijn. Lekker niet, dus. Beide benen op de grond is altijd de beste aanpak, en het leven in het nu. Slow down, breathe in, breathe out … en leef in de realiteit van het leven zelf.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top